Rekombinant insan interferonunun sıvı ve katı formlarının dayanıklılığı üzerinde çalışmalar
Studies on stability of liquid and solid forms of recombinant human interferon
  1. Tez No: 158185
  2. Yazar: BİLGEN ÖZBATIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Rekombinant insan interferon alfa-2b (RHuIFN-a2b), oral mukozal yol, sıvı formlar, katı formlar, dayanıklılık V, Recombinant human interferon alfa-2b (RHuIFN-a2b), oral mucosal route, liquid forms, solid forms, stability VI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZET Özbatır B., Rekombinant insan interferonunun sıvı ve katı formlarının dayanıklılığı üzerinde çalışmalar, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmasötik Biyoteknoloji Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2004. Oral uygulama yolu ilaçlar için en uygun yol olmasına rağmen peptid-protein yapılı ilaçların fiziksel ve kimyasal dayanıksızlık göstermesi ve biyoyararlanımlarmm düşük olması, onların bu yoldan uygulanmalarını sınırlamaktadır. Alternatif uygulanan yollar arasında mukoza yoluyla absorpsiyon peptid ve proteinler için umut verici görünmektedir. Oral mukozal yoldan ilaç uygulanmasında ilk geçiş etkisinin atlanması ve doğrudan sistemik etki sağlaması bu yola üstünlük sağlamaktadır. Rekombinant insan interferon alfa-2b (RHuIFN-a2b) 19.269 molekül ağırlığında bir proteindir. Kanserlerin ve değişik enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde önemli bir terapötik etkinliğe sahiptir. Sık uygulama gerektiren ve yan etki riski olan konvansiyonel parenteral piyasa preparatlarmın yanısıra son yıllarda oral mukozal yoldan düşük-doz EFN tedavisine yönelik çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Bu tez çalışmasında da oral mukozal yoldan uygulanmak için rHuIFN-a2b'nin katı formları geliştirilmiş ve bu formların etkin madde içeriği yönünden dayanıklılığı hazırlanan sıvı çözeltileri ve piyasa preparatı (Intron A)® ile karşılaştırılarak in vitro olarak değerlendirilmiştir. Ağızda dağılan katı formlar geliştirildiği için çalışmalar yapay tükrük ortamında (pH=6.7) yapılmıştır. Sıvı çözeltiler ve katı formlar + 4°C ve + 25°C'de 1 ve 3 ay bekletilmiş, etken madde yönünden dayanıklılık niceliksel ve niteliksel olarak HPLC (Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi) ve SDS-PAGE (Sodyum Dodesil Sülfat Poliakrilamid Jel Elektroforezi) yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Bu yöntemlere göre geliştirilen katı formülasyonlann, + 4°C ve + 25°C'de 1 ay süresince kararlılığım koruduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Özbatır B., Studies on stability of liquid and solid forms of recombinant human interferon, Hacettepe University, Health Sciences Institute, M.Sc. Thesis in Pharmaceutical Biotechnology, 2004. Although oral administration route is the most appropriate route for drugs, physical and chemical instability of peptid-protein drugs - together with their low bioavailability - limit their oral application. Among alternative application routes, mucosal absorption seems to be a promising way for peptide and proteins. Bypassing the first hepatic elimination and providing direct sistemic effect make this route advantageous in oral mucosal applications. Recombinant human interferon alfa-2b (RHuIFN-a2b), having a molecular weight of 19.269 kDa, has a significant therapeutic potential in treatments of cancer and various infective diseases. Besides conventional parenteral preparations that require not only frequent injections but also have side-effect risks, studies on low dose treatment of rHuIFN-a2b by oral mucosal route have begun in recent years. Hence, in this thesis study, solid forms of rHuIFN-a2b for oral mucosal administration were developed and their stability against the active substance is evaluated in vitro by comparing with prepared liquid solution forms and the commercial product Intron A®. Studies were carried out in an artificial saliva medium (pH=6.7) due to the disintegration of solid forms in the oral cavity allowed. Liquid solutions and solid forms were kept at 4°C and + 25°C for 1 month and 3 months, then stability respect to the amount of the active substance was determined by using HPLC (High Performance Liquid Chromatography) quantitatively and SDS-PAGE (Sodium Dodecyl Sulphate-Polyacrylamide Gel Electrophoresis) qualitatively. It was observed that the solid forms developed within this scheme preserve their stability for one month at both +4°C and +25°C.