Türkiye'de kullanılan enteral beslenme ürünlerinin mikrobiyolojik açıdan incelenmesi
The microbiological examination of enteral nutrition products that are currently used in Turkey
  1. Tez No: 158256
  2. Yazar: OKTAY ASLANTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SULHİYE YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Enteral Beslenme Ürünleri, Mikrobiyolojik Kontaminasyon, Mikrobiyolojik Kontrol, Enteral Nutrition Products, Microbiological Contamination, Microbiological Control
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Türkiye'de Kullanılan Enteral Beslenme Ürünlerinin Mikrobiyolojik Açıdan İncelenmesi Bu çalışmada, değişik firmalar tarafından ithal edilen ve enteral beslenme amacıyla kullanılan, 27 adet sıvı, 4 adet toz olmak üzere toplam 31 adet ürünün mikrobiyolojik kaliteleri incelenmiştir. Bu amaçla, çalışılan sıvı örneklerin sterilite kontrollerinin yanında, tüm örneklerde, total aerop bakteri, maya-küf, koliform grup bakteri sayıları, B. cereus ve bulunması istenmeyen diğer bakterilerin varlıkları araştırılmıştır. İncelenen sıvı ürünlerin hiçbirinde sterilite testleriyle paralel olarak total aerop bakteri, maya-küf, koliform grup bakteriler, B. cereus ve diğer bakteriler açısından herhangi bir üreme tespit edilmezken, toplam 31 ürünün % 3,2'sinde, oral olarak kullanıma uygun bir toz numunede 5x1 03 UFU/g oranında total aerop bakteri ve 2x10 CFU/g oranında B. cereus varlığına rastlanılmıştır. İncelenen ürünlerin hiçbirinde S. aureus, P. aeruginosa, koliform bakteriler ve E. coli, Salmonella türleri ve C. perfringens varlığına rastlanılmamıştır. Çalışmada ayrıca, incelenen enteral beslenme ürünlerin ambalaj kontrolleri yapılmış, Türk Gıda Kodeksi Özel Tıbbi Amaçlı Diyet Gıdalar Tebliği'ne (2001) uygunlukları araştırılmış ve bulguların tebliğe uygun olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
66 SUMMARY The Microbiological Examination of Enteral Nutrition Products That Are Currently Used in Turkey In this study 27 liquid forms and 4 powder forms, total 31 products imported by different companies and used for enteral nutrition, are examined for their microbiological qualities. For this purpose, in addition to the checks of sterility of the liquid samples, total aerop bacteria, yeast-mould, number of coliform group bacteria, B. cereus and other unwanted bacteria are studied. While multiplication of total aerop bacteria, yeast-mould, coliform group bacteria, B. cereus and other bacteria hasn't been observed in any of the analyzed liquid products, in accordance with the sterility tests, in % 3,2 of total 31 products, that are the powder products for oral use, 5x1 03 CFU/g total aerop bacteria and 2x10 CFU/g B. cereus were observed. S. aureus, P.aeruginosa, coliform bacteria and E. coli and C. perfringe?s are not observed in any of the analyzed samples. In this study packaging of analyzed enteral nutrition was also checked and it has been concluded that results are compatible with Turkish Food Codex Special Medical Purposed-Dietary Food Regulation (2001).