Çalışan kadınların işyerinde kadın istismarı konusundaki görüşlerinin incelenmesi
The opinion stand point of the working women's on the subject of women's abuse in working place of the women's
  1. Tez No: 158376
  2. Yazar: CAFER ÇAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VELİ DUYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: fiziksel istismar, duygusal istismar, ekonomik istismar, cinsel istismar, işyerinde kadın istismarı, çalışan kadın, Physical abuse, emotional abuse, economical abuse, sexual harrasment, abuse of the women in her employment place, working women
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
11 ÖZET Cafer ÇAY, Çalışan Kadınların İşyerinde Kadın İstismarı Konusundaki Görüşlerinin İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. Bu araştırma, çalışan kadınların işyerinde kadın istismarı konusuna ilişkin düşüncelerini belirleyerek bu soruna yönelik uygun politikaların oluşturulması ve uygulamaya geçilmesine yardımcı olmak amacıyla tarama modelinde yapılmış bir çalışmadır. İşyerlerinde çalışan kadınlara yönelik istismar konusuyla ilgili çalışmaların sınırlı olması nedeniyle araştırmanın bu konudaki boşluğun doldurulmasına yardımcı olacağı umulmaktadır. İşyerlerinde çalışan kadınların karşılaşabilecekleri fiziksel, duygusal, ekonomik ve cinsel yöndeki istismarları tümüyle ele alan bu çalışma bütüncül bir yaklaşım sergilediği için ayrıca önemli görülmektedir. Araştırmada çalışan kadınların işyerlerinde kendilerine yapılan ne tür davranışları ya da ne gibi durumları istismar olarak değerlendirdikleri, işyerlerinde ne tür istismarlarla karşı karşıya kaldıkları, karşı karşıya kaldıkları istismarların hangi sıklıkta olduğu, bu tür istismarların nedenleri, karşılaştıkları istismarlarla ilgili olarak nasıl etkilendikleri ve hangi sorunları yaşadıkları, işyerlerindeki istismarı önlemek için neler yapılabileceği ile ilgili bilgiler toplanmıştır. Bu bilgiler ışığında kısaca aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır. Araştırmaya katılan çalışan kadınların yandan fazlası orta yaşa yalan olup, içlerinde evli kadınlar çoğunluktadır. Çalışan kadınlar az çocuk sahibi olma eğilimindedir. Görüşleri alman çalışan kadınların yarısı üniversite mezunudur ve kamuda istihdam edilmişlerdir. Çalışan kadınlar gelenekselleşmiş iş kollan olan hemşirelik, öğretmenlik, temizlik elemanı, sekreterlik gibi iş kollarında yoğunlaşmıştır. Araştırmaya katılan çalışan kadınların tamamına yakım, işyerlerinde çalışan kadınların istismar edildiğini ifade etmektedir. Çalışan kadınlar en çok tokat yenmesi, yumruklanması, sert biçimde itilmesi ve tekme atılması davranışlarını fiziksel istismar kapsamında değerlendirmiş olup, bunlardan 'sert bir biçimde itilmek' davranışıyla en fazla karşılaştıklarını belirtmişlerdir. Fiziksel istismarlar karşısında verimlerinin büyük orandam düştüğünü ve baş-beden ağrıları yaşadıklarını belirten çalışan kadınlar yaşadıkları istismarları en çok mesai arkadaşlarıyla paylaşmaktadırlar. Görüşlerine başvurulan çalışan kadınlar herkesin içinde küçük düşürülme, küfredilme ve yakıştırmalar yapılmasını en fazla duygusal istismar olarak değerlendirirken, çoğunlukla düşünceler noktasında değersiz görüldüklerini, yönetici ve amirlerini bu tür istismarları en fazla uygulayanlar olduğunu ifade etmişlerdir. Araştırma sonucunda, çalışan kadınların en fazla aynı işe rağmen düşük ücret alınmasını ekonomik istismar olarak değerlendirdikleri, yaşadıkları en fazla ekonomik istismarın ise kadın işi-erkek işi ayrımı olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırmaya dahil edilen kadınların cinsel istismar olarak değerlendirdikleri davranışların başında cinsel saldırıda bulunulması gibi ciddi ve dokunsal eylemler geldiği anlaşılmış, en çok açık saçık konuşmalarla karşılaştıkları tespit edilmiştir. Bu istismarlar karşısında adli makamlara başvurulması gerektiğini düşünen kadınlar korku, çaresizlik, genel memnuniyetsizlik, beden ağrıları gibi önemli sorunlar yaşadıklarım ifade etmişlerdir Araştırmaya katılan çalışan kadınların çoğu işyerlerinde yaşanan istismarların nedenlerini ülkemizdeki istismar olaylarının olağanlaşması ve kadınların fiziki güçsüzlüğü olarak görürken bu istismarların önlenebilmesindeki en büyük engelin hak arama ve örgütlü mücadelenin eksikliği olduğu kanaatinde birleşmektedirler. Yukarıdaki sonuçlardan hareketle, her ne amaçla olursa olsun kadına yönelik istismarın yıkıcılığı, eşitlik, kalkınma ve barış hedeflerine ulaşmadaki zararları yadsınamaz bir gerçeklik olarak kabul görmeli ve bu konuda çeşitli önlemler alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Cafer Çay, The opinion stand point of the working women's on the subject of women's abuse in working place of the women's. Master's Thesis, Ankara 2006. This research is made by scanning method for to determine women' point of view of the working women' s, on their abuse in their employment place and to constitute appropriated policies due to this problem and aiming to provide help to it's application. Because researches have been made on the abuse of the women's in their employment place is limited it is expected this research will be fill out the blank space on this matter. Beside this study is quite important under the reason demonstrating and exhibiting a compact approach on to the physically, sentimentally, economically and sexually abuse of the women's can expect in their employed places. Within this study all the information on the kind of behaviors has been made to them or which kind of behaviors has been considered as an abuse, what kind of abuse or abuse they have been faced in their working places, reasons of these abuses, how they have been effected and problems they have lived has been collected, to provide prevention for the abuse in the working places. Under the light of this information fallowing results has been obtained. More the half of the women's participated to this research are middle aged and majorities are married women's. Most of the working women' have tendency of not having any children. Half of the women's participated to this research and addressed to their point of view are university graduate and they have been employed in the public institutions. Working women's mostly are working in the traditional work sectors such as nursing, teaching, staff personnel, secretary. Approximately entire women's participated to this research, they expressed that these employed women's are exploited in their employed places. Employed women's are evaluated act of slapping, hitting, pushing in a rude manner and kicking within the cover of physical abuse. They explicit mostly pushing rudely was the behavior they faced the most.Woman's that have been abused said that their efficiency of work is decreased and physically they had pain in their back and on their body and they could only share their sorrows mostly with their other employed friends. Working women's which their point of view demanded they evaluated humiliation, swear and some resemblances as a emotional abuse. However, they are considering they are worthless on their proper ideas and their administrators and managers are the most harassers within the others. At the end of this research, it has been found that women's employed are considering low wages for the same job compared to the others is also abuse. Also, most economical harassment was the discrimination of the women and men. I has been understand at the end of this research serious offences such as sexual abuse has been occurred on these women's has been participated to this study. Mostly they are face with indecent talks. Women's they thing they must address to to the legal authorities against these abuses, they expressed that they are lived important problems such as fear, desperation, general unsatisfaction, body pains. Entire women's participated to this research united on the ideas of obstruction to prevent and fight against the abuse is lack of organization during the procedures to insist on their rights and all these abuseses occurred in working places became common in our countiy and the physical weakness of the women's. Under the result of these conclusions, these abuses towered to the women's are damaging the tasks of peace, equality and development is undeniably realty and various precautions must be take on this matter.