The role of human resources in corporate culture and an application: Problems in shaping corporate culture
İnsan kaynaklarının kurum kültüü üzerindeki rolü ve bir uygulama: Kurum kültürü yapılanmasındaki sorunlar
  1. Tez No: 158718
  2. Yazar: GÖZDE ERYÜKSEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET TUĞRUL SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Corporate Culture, Human Resources Management
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
Günümüzün dinamik iş çevresinde, globalleşen dünyada şirketler kalıcı olabilmenin yollarını aramaktadırlar. Bu sebeple organizasyon gelişimi, yeniden yapılanma ve değişim yönetimi gibi konular oldukça önem kazanmıştır. Araştırma konumuzun temelini oluşturan organizasyon kültürü, tüm bu konuların da temelini oluşturmaktadır. Kalıcılık denince akla köklü temellere sahip geliyor. Bir organizasyon çalışanları ile güçlenir. Toplumların nesilleri yardımıyla kültürlerini devam ettirmeleri gibi; Şirketleri geleceğe taşıyacak olan da çalışanları olacaktır. Günümüzün en başarılı şirketlerine baktığımızda dünya çapmda hizmet veren GM, 3M, Walt Disney, HP gibi şirketleri görmekteyiz. Bu şirketleri çevreye ve yeniliğe gösterdikleri hassasiyet onların dünyaya açılmalarını sağlamıştır. Bu vizyonları ve özgün geçmişleri; kültürel yapılarını şekillendirmiştir. Bu kültürlerine sahip çıkmaları sayesinde de tüm dünyada başarılı birer örnek olarak ele alınabilirler. Ülkelerin kültürleri ve insanları ile diğerlerinden ayrışmalarında olduğu gibi şirketler de çalışanları ve kendilerine ait kültürel yapılan ile birbirlerinden aynlmalıdırlar. Ülke yönetiminin sorumluluklarında olduğu gibi şirket üst yönetiminin de kültürel gelişim ve kalıcılık noktasında organizasyona ve çalışanlarına karşı sorumluluğu vardır. Her bir alanın bakanlığı olması gibi şirketlerde de her bölümden özellikle sorumlu bir birimi vardır. İnsan Kaynaklan bölümü de organizasyonu meydana getiren çalışanlardan sorumludur. Bu araştırmanın temelim de insan kaynaklarının bu rolü oluşturmaktadır. Bu amaçla ilk önce konuyla ilgili literatür IIIaraştırması yapılarak farklı bakış açıları ve yorumlar incelenmiştir. Uygulama noktasında ise; iki sene boyunca gözlemlenen seçilmiş şirketimizin kurum kültürü açısından karnesi çıkartılacaktır. Tez çalışmamda konumun içeriği gereği ; yöntem olarak açıklayıcı çalışma- literatür taraması yöntemini kullandım. Anahtar Kelimeler : Kurum Kültürü, İnsan Kaynaklan Yönetimi
Özet (Çeviri)
In today's dynamic business environment and because of globalization the firms are looking for the formula of stability. Concepts like organizational development, restructuring, and change management has become the most popular subjects. Organizational culture/ corporate culture is the basis for all these concepts just as it is for this study. Stability reminds to become established and firms need very strong construction for becoming established. Strong organization arise with its' employees. Just as the culture is transformed by generations; employees would keep on the company forward. Today, the most successful companies such as GM, 3M, Walt Disney, HP etc. forward their name with working worldwide and by showing their sensitive vision to environment and to innovation. This vision and their history form their culture. Finally, they enlarge their success areas by claiming their own culture. Countries also claim their own culture to the other countries and their people also become different. Organizations' people are their employees. Just like country authority, top management is the first responsible for the employees. Every community has its own management system and a responsible division for its people. Companies have human resources department for the intense responsibility of employee management. The ones those are aware of the importance of culture, become number one in their working environment/sector. This study is searching for the effective role of human resources management in corporate culture. First we would overview the literal descriptions and comments about culture; and than we would analyze our selectedcompany that we observe for 2 years for its culture. Finally we would find out the reporting card of this company. The content of this study shaped its research method. This thesis is a descriptive study/ literal research study.