Türkiye Van ili örneğinde mültecilik statüsüne geçiş sürecinde İranlı sığınmacılar üzerine sosyolojik bir inceleme
A sociological study on Iranian refugees in the process of transition to aslyum status in the city of Van example in Turkey
- Tez No: 159935
- Danışmanlar: PROF.DR. NEVİN GÜNGÖR ERGAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sığınmacı, mülteci, göçmen, yasa dışı göç, nitel araştırma, derinlemesine görüşme
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Değişik gerekçelerle ortaya çıkan sığınma ve iltica sorununun geçmişi insanlık tarihi kadar eskiye dayanmaktadır. Yirminci yüzyılda yoğun biçimde görülen sığınma ve iltica olgusu, özellikle son birkaç on yılda Türkiye'nin de gündemine bir sorun olarak girmiş ve günümüzde daha ileri boyutlara ulaşmıştır. Yaşadıkları sıkıntı ve zorluklardan dolayı iradeleri dışında ülkelerini terk etmek zorunda kalan ve başka ülkelerde sığınma arayan, iltica talep eden insanların dramı tüm dünyanın gözü önünde cereyan etmektedir. Yaşanan bu sorunun ortaya çıkmasında, uluslararası politika ve ekonominin belirlenmesinde de etkin bir rol oynan merkez devletler doğrudan ya da dolaylı bir şekilde etkili olmuşlardır. Soruna ilişkin literatürde temel kavram ve modelleri üreten bu ülkelerin çabalan, sömürge tarihinin modern yansımaları şeklinde ortaya çıktığı söylenebilir. Bağımsızlık hareketleri sürecinde, Üçüncü Dünyanın bazı modern ulus devletleri, yaşadıkları sancılı geçişlerde, ya siyasi anlamda halkına zulmederek ya da ekonomik kaynakların adil olmayan kullanımı nedeniyle kendi ülke insanlarının başka ülkelere kaçmalarının koşullarım oluşturmuşlardır. Bu nüfus akışı birkaç kuşak sonra yenilerinin eklenmesiyle bir tür göç ve iltica zincirini oluşturmuştur. Üçüncü Dünyada yaşanan insan hakları sorunları ile ekonomik yoksunluklara karşın Batılı Merkez Ülkelerdeki çekici sosyal devlet uygulamaları bu akışı özendirmiştir. Çalışmada göçmen, mülteci ve sığınmacı kavramları tanımlanarak, dünyada mülteciliğin tarihsel ve kurumsal gelişimi üzerinde durulmuştur. Nitel araştırma yöntemi esas alınarak derinlemesine mülakat ve katılımlı gözlem teknikleri ile Türkiye'de sığınmacıların yaşadıkları sorunlar, Van özelinde daha da derinleştirilerek anlatılmaya çalışılmıştır. Bir sınır ili olması dolayısıyla, sığınmacıların daha kolayca ulaşabildikleri il olarak Van, konu ile ilgili özel bir önem taşımaktadır. Çalışmada kaçak göç ve göçmen kaçakçılığı üzerinde durulmuş ve ülkemiz açısından da bu konu irdelenmiştir. Araştırmada, sığınmacıların yaşadıkları kimlik, barınma, beslenme, güvenlik, istihdam, eğitim, ruh ve beden sağlığına ilişkin sorunlar ilk elden, kendi ifadeleriyle betimlenmeye çalışılmıştır. Uluslararası hukuki prosedürlerin yerine getirilmesinin çok uzun sürmesi nedeniyle sığınmacılar, daha riskli ve pahalı olmasına rağmen daha kolay ve çabuk sonuç aldıklarını düşündükleri insan kaçakçılarının yardımına başvurmaktadırlar. Hiçbir garantisi olmayan bu yöntemle, yüklü miktardaki paralarla birlikte çoğu kez hayatlar da kaybedilmektedir.
Özet (Çeviri)
The problem of refugees and aslyum seekers goes back to as far as history of mankind. The issue of refugees which was observed extensively in 20th century has become Turkey's problem in the last decades and reached more advanced levels. The drama of refugees and aslyum seekers who have to leave their country unwillingly because of hardships and difficulties continues in the eye of the World. The central countries who also shape the international politics and economies have also responsible for creating this problem directly or indirectly. The efforts of these countries who define the basic concepts and models in the literature can be considered as a modern version of the colonial history. During period of independence movements some modern national states of the third World have created conditions for flows of their own people by torturing to people or the reason of unjust distribution of economic resources in the process of transition periods. This flow of immigration constituted a wave of immigration just after a couple of next generations. Human rights problems of the Third World and welfare state practises of Western States had been encouraged these flows. In this study, it was focused on the historical and institutional development of refugees and aslyum seekers in the World by defining the concepts of refugees and aslyum seekers. The problems faced by immigrants in Turkey, especially focusing on the city of Van, have been examined by using qualitative method as deep interview and detailed observation techniques. In this subject, the city of Van has a special importance because of being a border city and also for being easily arrived by refugees and aslyum seekers. In this study, illegal immigration and people smuggling were examined from the angle of vision of our country. It was tried to describe the problems of identity, food, shelter, safety, work, education, psychological and physical health by using refugees and aslyum seekers' own statements at the first hand. Because of legal procedures take too long, asylum seekers seek the help of people smugglers despite of being riskier and more expensive way. This risky way cost not only large amounts of money but also cost many lives.