Buket Uzuner'in hikaye ve romanları üzerine bir inceleme
A study on Buket Uzuner's novels and tales
- Tez No: 160458
- Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM KAVAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Buket Uzuner, kadın yazar, insan, anlatı, yaşam, Buket Uzuner, woman writer, human, telling, living
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 380
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Buket Uzuner'in Roman ve Hikâyeleri Üzerine Bir İnceleme Betül KALELİ Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı 2005, Sayfa:377+VII Buket Uzuner çağdaş Türk yazarları içinde önemli bir yere sahiptir. Hikâye ve romanlarında modem bir tarz yakalama çabasıyla pek çok yenilik yapmıştır. Feminist bir yazar olarak değerlendirilmesine rağmen eserlerinde her konuyu işlemiş ve farklı kurguların oluşumunu sağlamıştır. Özellikle insanı algılama ve anlatma becerisi onun hikâye ve romanlarının kalıcı olmasını sağlamaktadır. Buket Uzuner, roman ve hikâyelerinde anlaşılır ve sade bir dil kullanmıştır. Olayları anlatmak için farklı tekniklere başvurması eserlerinin diline de yansımıştır. Zaman zaman mahallî söyleyişlere de yer vermesi dil ile birlikte sosyal ortamın da yansıtılmasını sağlamıştır. Eserlerinde yaptığı yenilikler onun özellikle gençler tarafından fazlaca beğenilmesine; kurguda yakaladığı canlılık edebiyat dünyasına yeni bir soluk getirmesine neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Master Thesis A Study On Buket Uzuner's Novels And Tales Betül KALELİ University of Fırat The Instute of Social Secience And Postgraduate Study in Turkish Public Literarure 2005, Sayfa:377+VII Buket Uzuner has an important place among the modern Turkish writers. She has made a lot of novelties to establis a modern manner in her novels and tales. Although she is known as a feminist writer, she deals with all subjects in her works and supplies different fictions. Especially her skills on telling and percieving human beings makes her novels and tales permanent. Buket Uzuner has used severe and comprehensible language in her novels and tales. Her applying different techniques for telling events have reflected her work's language. She some times uses local pronounciation and this suppires to reflect social environment with language. The novelties the she make on her works cause a great admine among the youngs. Also the vigorous on fiction brings on a new pale in literature world.