Türkiye ekonomisinde bankacılık krizleri ve bu krizlerin öngörülebilirlik analizleri
Banking crisis in the economy of Turkey peceptibleness analysis of these crisis
  1. Tez No: 160899
  2. Yazar: MÜNİRE CANÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FAİK BİLGİLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Crisis, Financial Crisis, Banking Crisis, Signal Approach
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
TÜRKİYE EKONOMİSİNDE BANKACILIK KRİZLERİ VE BU KRİZLERİN ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK ANALİZLERİ ÖZET Finansal krizlerin nadir olaylar olduğu yönünde genel bir inanç vardır. Ancak, bankacılık krizleri özellikle gelişen dünyada olağan bir durum halini almıştır. Birçok bölgede, hemen her ülkede en azından ciddi bir bankacılık sorunu yaşanmıştır. Bu ülkelerden biri de Türkiye'dir. Bankacılık krizlerinin ve sorunlarının yükselen ekonomilerde özel bir ilgiyi hak etmesinin iki nedeni bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, krizlerin yerel ekonomiler için ciddi sonuçlarıdır. ikincisi ise uluslararası finansal piyasalar daha çok bütünleştikçe krizin diğer ülkelere de yayılmasıdır. Bu çalışmada gelişmekte olan ülkelerdeki bankacılık sorunlarını yaratan faktörler ve krizlerin sıklığını ve ciddiyetini azaltıcı politika seçenekleri tartışılmaktadır. Bankacılık krizlerinin ve finansal krizlerin çözümü, ülkedeki makro ekonomik iyileşme, banka problemlerinin hızlı ve gerçekçi bir yaklaşımla ele alınması, yeniden sermayelendirme ve borçların yeniden yapılandırılmasına ilişkin programların koordineli olarak yürütülebilmesi, mali bünyesi zayıf bankaların sistemden çıkarılması gibi birçok faktöre bağlı olarak işleyen bir süreçtir. Krizlerin çözümünde basan elde edilmesi, hükümetlerin kriz yönetimindeki kurumsal kapasitesine, politikaların eş zamanlı olarak zamanında ve yerinde uygulanmasına, sisteme zarar veren uygulamaların değiştirilmesi konusunda alınacak kararlarda istekli olunmasına ve karar alıcıların sosyal ve politik açıdan karşı karşıya kalınabilecek güçlüklerle mücadele yeteneğine bağlı olmaktadır. 1990'h yıllardan sonra krizlerin yaygınlaşması ve bir ülkede başlayan krizin diğer ülkelere sirayet etmesi sonucunda krizlerin önceden belirlenmesi ve Önlenmesine yönelik çalışmalar yaygınlık kazanmıştır. Bu çalışmalardan biri de krizlerin kestirilebilirliği üzerinedir. Ancak bu çalışmalar henüz emekleme aşamasındadır. Bu çalışmaların başardı olabilmesi için sağlam verilere ve bu verileri değerlendirebilecek finansal ve finans dışı kurumlara ihtiyaç olacağı da açıktır.Bu bağlamda araştırmanın konusu, Türkiye ekonomisinde bankacılık krizleri ve bu krizlerin öngörülebilirliği sorunudur. Araştırmada, Türkiye ekonomisindeki bankacılık krizlerini irdelemek ve ülkenin krize girmesine yol açabilecek durumları önceden tespit ederek ülkede yaşanması muhtemel olan kriz tehdidinin ortadan kaldırılması amaçlanmıştır. Bankacılık krizlerinin tahmininde esas olarak“sinyal yaklaşımı”kullanılmaktadır.Ancak çalışma ilerledikçe, bankacılık krizlerinin öngörülebilmesinde kullanılan başka yöntemlerin olup olmadığı araştırılacaktır.Sinyal yaklaşımı, Kaminsky, Lizondo ve Reinhart tarafından geliştirilmiştir. Bu yaklaşım, krizden önceki dönemde beklenmedik davranışlar gösteren çeşitli göstergelerin izlenmesine dayanmaktadır. Eğer bir gösterge eşik değerini aşıyorsa, bu bir uyarı sinyali olarak değerlendirilmektedir ki böyle bir ülkede 24 ay içerisinde kriz yaşanacağına işarettir. Araştırmada önce Türk bankacılık sektörünün sorunlarına değinilecek, Kasım 2000 ve Şubat 2001 krizlerinden bahsedilecektir. Daha sonra bankacılık krizlerinin nedenleri, etkileri ve çözümü üzerinde durulacaktır. Son olarak da, bankacılık krizlerinin öngörülebilirliği ve bankacılık sektörünün yeniden yapılandırılması konusu irdelenecektir. Anahtar Sözcükler : Kriz, Finansal Kriz, Bankacılık Krizleri, Sinyal Yaklaşımı
Özet (Çeviri)
BANKING CRISIS IN THE ECONOMY OF TURKEY PECEPTIBLENESS ANALYSIS OF THEESE CRISIS ABSTRACT There is a common belief that financial crisis are unusual events. However banking crisis have become ordinary events especially in the developing world. In many districts, almost every country has come across a serious banking problem. Turkey is also one of these countries. There are two reasons of banking crisis deserving a special interest in developing economies. First one is the result of crisis for local economies. And second one is if international financial markets become more united the crisis can spread to other countries. The reasons that caused banking problems in developing countries and policy alternatives that recude the frequency and seriousness of the crisis are discussed in this study. The resolution of banking crisis and financial crisis is a progress that works depend on many factors such as; the macro-economic improvement in the country, dealing with the banking problems in a swift and realistic way, recapitalization and coordinated execution of the programs related with the reorganization of depts, getting out the banks, whose financial constitution are poor, from the system. Being successful in solving the crisis depends on institutional capacity of government in crisis management, application of policies on time and same time, being desirous to change the applications which damage the system and the contention capacity of the ones who decide to struglc against the social and political problems. The studies to foresee and prevent the crisis have become widespread because the crisis became widespread after 1990s and because of crisis' infection from country to country. One of these studies is about the predictablity of the crisis. But these studies are just at the begining stage. And it is obvious that reliable datum and financial and non-financial institutions to evaluate the datum are needed for the success of these studies.Therefore subject of this investigation is the banking crisis in the economy of Turkey and the problem of predictablity of these crisis. To study the banking crisis in the Economy of Turkey and remove the possible crisis treat by predicting the situations that can cause the crisis in the country are the aims of this investigation. Signal Approach is basicly used to predict the banking crisis but as the investigation impoves whether there are other methods or not that are used to predict the banking crisis will be understood. Signal Approach is invented by Kaminsky, Lizondo and Reinhart. This approach depends on wacthing different indicators that show unexpected attitudes before the warning signal and it is possible that a crisis will be realized in 24 months time. The problems of Turkish Banking Sector will be studied firsty in this investigation and crisis November 2000 and February 2001 will be mentioned. Then, the reason, effects and solution of banking crisis will be discussed. Finally the predictability of banking crisis and reorganization of the banking sector will be studied.