Tom Stoppard'ın oyunlarında Shakespaere'in postmodern yansımaları (Rosencrantz ve Guildenstern Öldü ve Aşok Shakespeare)
Postmodern reflection of Shakespaere in Tom Stoppart's plays (Rosencrantz ve Guildenstern Are Dead and Shakespaere in Love)
- Tez No: 160916
- Danışmanlar: PROF. DR. TATYANA KİRİLLOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Postmodern Drama, Tom Stoppard, Shakespeare, Yapıbozumculuk, Karşılaştırmalı Postmodern Analiz, Postmodern Drama, Tom Stoppard, Comparative Postmodern Analysis
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
TOM STOPPARD'IN OYUNLARINDA SHAKESPEAREAN POSTMODERN YANSIMALARI (ROSENCRANTZ VE GUILDENSTERN ÖLDÜ VE, AŞIK SHAKESPEARE) Bu tezin amacı, içerdiği altı bölümde, Tom Stoppard'ın (1937- İngiliz oyun yazarı) oyunlarında William Shakespeare' in postmodern yansımalarını incelemektir. Birinci bölüm postmodern kriterlerin ortaya çıkmasında temel adım olan modernizm akımını içermektedir. Bu bölüm detaylı olarak çalışılmış olan modernizm akımının çeşitli eleştirmenlerce yapılan tanımlarından, modern akımların içeriklerinden ve bu akımın felsefi geçmişinden oluşmaktadır. İkinci bölümde İse edebi ve kültürel akım olarak postmodernizm incelenmiştir. Bu akıma atfedilen kesin bir tanımlama olmamasıyla birlikte, birçok eleştirmenin postmodernizm ile ilgili düşünceleri bu bölümde sunulmuştur. Çeşitli tartışmalara yol açan ve üzerinde çok çalışılmış olan bu akımla ilgili olarak birçok bilimsel görüşe yer vermeye çalışılmıştır. Bütün dünyada modern yazarları ve okurları etkileyen bu akımı sunarken derin bir dikkatle çalışılmış olması anlaşılır bir durumdur. Bu yüzden üçüncü bölüm modern ve postmodern akımların karşılaştırmalı olarak incelenmesinden oluşmaktadır ki bu her iki akımı da analiz edebilmek için önemli bir adımdır. Bu bölümde de bu konuyla ilgili olarak farklı eleştirel fikirler sunulmuştur. Bu araştırmamızdaki asıl odak noktamız Tom Stoppard'ın oyunlarından faydalanarak postmodern dramanın özelliklerini incelemek olduğundan dolayı Stoppard ve Shakespeare' in oyunlarının incelenmiş olduğu farklı bölümler de içermektedir. Bu bölümleri her iki yazarın oyunlarının detaylı olarak karşılaştırmalı olarak incelendiği başka bir bölüm takip etmektedir. William Shakespeare' in Hamlet ve Romeo ve Juliet adlı eserleri, Tom Stoppard'ın Rosencrantz ve Guildenstern Öldü ve Aşık Shakespeare isimli oyunları karşılaştırılmıştır. Bunu yaparken farklı dönemlerde yaşamış fakat aynıamaca yönelik olarak oyun yazmış olan iki yazarın bilimsel olarak incelenmesi fırsatı elde edilmiştir. Postmodern oyun yazarı olan Stoppard'ın, bir Rönesans dahisi ve gerçekçisi olarak Shakespeare'in oyunlarını yapıbozumculuktan (deconstructing) yararlanarak adapte ettiği ve hatta onun oyunlarından alıntı yaptığı açıktır. Bu tezin Shakespeare'in oyunlarının incelenmesine, postmodernizm ve postmodern drama çalışmalarına katkı sağlayacağı umulmaktadır. Bununla birlikte, bu tezde, seçilmiş olan araştırma konusuyla ilgili olarak çok farklı ve çeşitli kaynağın bulunmasından doğan sınırlılık da vardır. Buna ek olarak karşılaştırmalı analiz bölümü incelenebilecek bütün kavramları içermemektedir.
Özet (Çeviri)
IV POSTMODERN REFLECTIONS OF SHAKESPEARE IN TOM STOPPARD'S PLAYS (ROSENCRANTZAND GUILDENSTERN ARE DEAD AND SHAKESPEARE IN LOVE) In this thesis, there are seven chapters dealing with the information on postmodern reflections of W. Shakespeare's plays in Tom Stoppard's (a British playwright, born in 1939) texts. The first chapter deals with modernism phenomenon being the basic step for postmodern criteria development. Various critics' interpretations of modernism definitions and schools' descriptions are presented as well as its philosophical background, which is studied in detail. The second chapter is devoted to postmodern phenomena and culture. Although there is no certain definition, which can be ascribed to this outlook, various ideas on postmodernism and its criticism are provided and elaborated. We have tried to present a great number of scientific views on postmodern outlook despite discrepancy in opinions on this controversial and much researched subject. It is understandable that such a complexity of the outlook has made us study it with profound care, as it has affected the majority of modern authors and readers worldwide, of course in very peculiar and specific ways. Thus the third chapter deals with the comparison of modern" and postmodern outlooks and texts which is, to our mind, very important for understanding and analyzing both phenomena. Different critical ideas are also presented and studied in this chapter. Since our main concern is to reflect the proponents of postmodern drama by means of utilizing Stoppard's inheritance, we have prepared separate chapters on Shakespeare's plays and Stoppard's creations followed by close analysis and thorough comparison of their plays, which is our major purpose in writing this Master's paper. We comparedHamlet and Romeo and Juliet by Shakespeare Rosencrantz and Guildenstern Are Dead and Shakespeare in Love Joy Stoppard respectively. In doing this, we have gained a proper opportunity for scientific analysis of the two authors divided in time but not in purpose. Shakespeare is a Renaissance realist, and genius and it has certainly helped Stoppard to utilize his plays and use master's quotations at the same -time deconstructing everything written by him in a postmodern way. We hope that this thesis will contribute to the analysis of postmodernism and postmodern drama in relation to Shakespeare. However, it should be acknowledged that there are certain limitations in this paper deriving from the abundance of scientific materials on the subject chosen for research. In addition to that, our comparative analysis does not involve all the notions, which surely deserve to be analyzed.