Türk halk oyunlarında kullanılan terim ve tabirlerin incelenmesi
The terms used in Turkish folk dances
  1. Tez No: 161163
  2. Yazar: AHMET ALINCA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜRKER EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Halk Oyunları, Alan Araştırması, Giysi, Oyun, Müzik, Terim, Tabir 111, Turkish Folk Dance, Field Researches, Clothing, Dance, Music, Terms. iv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Bilim (Folklor) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
'Türk Halk Oyunlarında Kullanılan Terim ve Tabirlerin İncelenmesi' Tezin Yazarı: Ahmet Alınca Danışman: Yard. Doç. Dr. Türker EROGLU Kabul Tarihi: 13. 09. 2005 Sayfa Sayısı: Ön Metin 8 + Ana Metin 157 Anabilin» dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim dalı: Halk Bilimi Sayısız insanı ilgilendiren Türk halk oyunlarımız, giysi, oyun ve müzik konularını içine alan, bir kültürdür. Bir tarafı sosyal bir olgu iken diğer bir tarafı da spordur. Bu gözle halk oyunlarına bakacak olursak insan psikolojisi, kişisel gelişme, öz güven, sosyal bir çevre ve sosyal statü olarak ciddi bir konudur. Ama maalesef ülkemizde yeteri kadar ilgi görmemektedir. Bu çalışmada asıl amaç ciddi bir araştırma yaparak halk oyunlarımıza bilimsel bir boyut ve bilimsel bir eser kazandırmak. Bu bağlamda bu çalışmanın amaçlarını şu şekilde ifade etmek mümkündür: 1. Oyunlarımızda kullanılan terim ve tabirler nelerdir ? 2. Giysilerimizde kullanılan terim ve tabirler nelerdir ? 3. Müziklerimizde kullanılan terim ve tabirler nelerdir ? Bu sorulara cevap ararken bir çok kaynak incelenmiş, bir çok gerek mahalli gerekse akademik hocayla görüşülmüştür. Veri edinmede metodolojik olarak daha önce direk bu konuyla yapılan çalışmaları ve bu alana ait kaynaklan bulma ve inceleme ilk işim olmuştur. Bu çalışmalar bir taraftan sürerken diğer bir taraftan da ayrıntılı yapılan alan araştırmaları ve çeşitli kaynaklarla da beslenen bilgiler elde edilmiştir. Bu çerçevede yapılan çalışma sonucunda halk oyunları alanına ciddi olarak bilimsel anlamda bir eser kazandırmak ve alan içinde terimler sözlüğü gibi bir konuya kapı açmak hedef alınmıştır. Bu yönüyle bakıldığında çalışmanın bulgularının oldukça önemli ve pratik yoldan alanda bu tezle araştırma yapılabileceğinde ciddi bir yapıt olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
"The Terms used in Turkish Folk Dances' Written by: Ahmet Alınca Supervisor: Assist. Prof. Dr. Türker ERO?LU Acceptance Date: 13.09. 2005 Page Number: pre text 8 + main body 157 Main Science Field: Turkish Literature Science Field: Folklore Turkish Folk Dance is the culture which concern innumarable people and contain some titles such as;clothing,dance and music. The one side of it is a social phenomenon,the other side is a sport activity. In this point of view,Turkish Folk Dance is very serious issue as it has human psychology,self development,self confidence,social environment and social status. Unfortunately,there is no sivfficency in the number of people who are interested in Turkish Folk Dances in our country. In this paper, the main aim is to acquire scientific dimension and also scientific work to Turkish Folk Dances.Therefore,the three aims are as follows; 1. What are the terms which are used in our dances? 2. What are the terms which are used in our clothing? 3. What are the terms which are used in our music? While the research studies were lasting,many sources were analyzed.lt was interviewed with not only many local, instructors but also there were meetings with many academic instructors In order to obtain information, my first assignment was to find and examine the studies which were made early. While these studies were continuing,detailed field researches and informations supported with various sources were obtained. As concequence of these studies;it was aimed that,tbis paper is going to have a scientific meaning with its terminological dictionary in this field. As it is looked in this way;it can be said that this paper is very serious work with its important symptoms.