Sakarya ve Kayseri bölgesi boksörlerinin beslenme alışkanlıklarının belirlenmesi ve motorik ve antropometrik ölçümlerinin karşılaştırılması
Sakarya and Kayseri box teams considering some physiological and anthropometric stuctures
  1. Tez No: 161162
  2. Yazar: RUHİ KAVAKLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANAN ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Box, Anthropometric, Physiology Measurement
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Bu araştırmanın amacı Sakarya ve Kayseri bölgesinde aktif spor yapan boksörlerin beslenme alışkanlıklarının belirlenmesi ve bazı motorik ve antropometrik yapılarının karşılaştmlmasıdır.Çalışmamıza Sakarya'dan 14, Kayseri'den 18 olmak üzere toplam 32 sporcu katılmıştır.Tüm deneklerin motorik ölçümleri sırasıyla; yaş, boy, vücut ağırlığı, 12 dakika ( cooper ) koşu testi, 100 m. Testi, durarak uzun atlama, mekik, sınav, vücut yağ yüzdesi, barfix, aerobik güç ve anaerobik güçleri alındı.Antropometrik ölçüm olarak; skinfold ve çevre ölçümleri alındı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The purpose of this study is to compare Sakarya and Kayseri bokx teams considering some physiological and anthropometric stuctures. Study there were 14 subjects from Sakarya Box team and 18 subjeccts from Kayseri team subjects' age, height, weight, 12 minutes ( cooper ) test, long jump, percent bady fat, bent arm hant, dynamic plate tapping, fieibility, aerobic and anaerobic power were measured respectively. Their skinfolds, circumferences, length measurements and diameters were measured respectively. Then mean ( X ) and standart deviation ( SD ) of ali variables were compared between Sakarya and Box team.After that T - test was colculateol for each variable. As a result, the measurent parameter scores of light weight Sakarya box team and Kayseri bokx team were found significantly different in physiological and anthropometrik parameters; long jamp ( t = 5,36 ), body fat ( t = 9,843 ), flexibility ( t = 3,531 ), in diameters, biacromial ( t = 4,301 ), wrist ( t = - 2,450 ), chest ( t = - 6,201 ), chest depth ( t = - 3,128 ), in circumference, abdominal ( t = - 7,281 ), in legth, calf ( t = 14,577 ), total arm ( t = - 2,533 ), upper arm ( t = 8,807 ), büst legth ( t = 4,149 ), forarm ( t = 5,332 ), thigh ( t = 8,932 ), in skinfold abdominal ( t = - 8,246 ), triceps ( t = - 5,000 ), chest ( t = - 8,470 ), subscapula ( t = - 4,840 ), back ( t = - 1 1,440 ), thigh ( t = - 20,052), side ( t = - 12,768 ), on the other side the rest of variable weren't found different from each other.