Conflict distress, conflict attributions and perceived conflict behaviors as predictors of relationship satifaction
İlişki doyumu yordayıcıları olarak çatışmadan duyulan rahatsızlık, çatışma atıfları ve algılanan çatışma davranışları
- Tez No: 161287
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜROL FIŞILOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çatışmadan Duyulan Rahatsızlık, Çatışma Atıfları, Algılanan Çatışma Davranışları, İlişki Doyumu, Birlikteliği Olan Çiftler. vı, Conflict Distress, Conflict Attributions, Perceived Conflict Behaviors, Relationship Satisfaction, Dating Couples. IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZ İLİŞKİ DOYUMU YORDAYICILARI OLARAK ÇATIŞMADAN DUYULAN RAHATSIZLIK, ÇATIŞMA ATIFLARI VE ALGILANAN ÇATIŞMA DAVRANIŞLARI Eğeci, İ. Sine Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Hürol Fışıloğlu Temmuz, 2005 Araştırmanın temel amacı, çatışmadan duyulan rahatsızlık, çatışma atıfları (kendini/partneri suçlama), algılanan çatışma davranışların (benzerlik/farklılık) ve ilişki doyumu arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Birlikteliği olan 58 çifte İlişki Çatışma Ölçeği, Çift Uyum Ölçeği (ÇUÖ), Çatışma Davranışı Anketi ve Demografik Bilgi Formu uygulanmıştır. Çatışmadan duyulan rahatsızlığın, çatışma atıflarının (kendini/partnerini suçlama), algılanan çatışma davranışlarının (benzerlik/farklılık) ve demografik değişkenlerin ilişki doyumunu yordamadaki gücünü ölçmek için regrasyon analizi yapılmıştır. Ayrıca, bir partnerin çatışmadan duyduğu rahatsızlık, çatışma atıfları (kendini/partnerini suçlama), algıladığı çatışma davranışları (benzerlik/farklılık) ile diğer partnerin ilişki doyumu arasındaki ilişkiyi ve bir partnerin çatışmadan duyduğu rahatsızlık ve çatışma atıfları(kendini/partnerini suçlama) ile diğer partnerin çatışma davranışlarını nasıl algıladığı arasındaki ilişkiyi ölçmek için karşılıklı bağımlılık durumları için kısmi korelasyon analizi uygulanmıştır. Bunlara ek olarak, demografik değişkenlerden cinsiyetin, her değişken üzerindeki etkisi incelenmiştir. Sonuçlar, çatışmadan duyulan rahatsızlığın yüksek düzeyde olmasının ve algılanan çatışma davranışlarının farklı olmasının düşük ilişki doyumunu yordadığını göstermiştir. Kadınların ilişki doyumunu yordamada çatışmadan duyulan rahatsızlığın tek anlamlı değişken olduğu, ancak erkeklerin ilişki doyumunu algılanan çatışma davranışlarının benzer olmasının ve kendini suçlamanın yordadığı bulunmuştur. Ayrıca, bulgular bir partnerin çatışmadan duyduğu rahatsızlık, çatışma atıfları (kendini/partnerini suçlama) ve algılanan çatışma davranışların (benzerlik/farklılık) ile diğer partnerin ilişki doyumu arasında negatif bir ilişki olduğunu ve bir partnerin çatışmadan duyduğu rahatsızlık ve çatışma atıfları (kendini/partnerini suçlama) ile diğer partnerin çatışma davranışlarını (benzer/farklı) algılaması arasında pozitif bir ilişki olduğunu göstermiştir. Son olarak bulgular incelenen değişkenler açısından cinsiyet farklılığına işaret etmemiştir. Araştırma bulguları ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONFLICT DISTRESS, CONFLICT ATTRIBUTIONS AND PERCEIVED CONFLICT BEHAVIORS AS PREDICTORS OF RELATIONSHIP SATISFACTION Eğeci, İ. Sine Master, Psychology Department Supervisor: Assoc. Prof. Hürol Fışıloğlu July, 2005 The main aim of the study was to investigate the relationship among conflict distress, conflict attributions (self/partner blame), perceived conflict behaviors (similarity/difference) and relationship satisfaction. Relationship Conflict Inventory (RCI), Dyadic Adjustment Scale (DAS), Conflict Behavior Questionnaire and Demographic Information Form were administered to 58 dating couples. In order to investigate the predictive power of conflict distress level, conflict attributions (self/partner blame), perceived conflict behaviors (similarity/difference) and demographic variables on relationship satisfaction stepwise regression analyses was carried out. Moreover, separate cross partial pairwise intraclass correlations conducted in order to examine the relationship between one partner's conflict distress level, conflict attributions (self/partner blame), perceived conflict behaviors m(similarity/difference) and the other partner's relationship satisfaction; and to examine the relationship between one partner's conflict distress, conflict attributions (self/partner blame) and the other partner's perceived conflict behaviors (similarity /difference). Additionally, it was also aimed to examine demographic variables' (namely, gender) effects on each variable and in all analysis. The results revealed that higher levels of conflict distress and perceived difference on conflict behaviors predict lower levels of satisfaction. Additionally, results yielded that in predicting women's relationship satisfaction conflict distress accounts as the only variable, whereas for men similarity on perceived conflict behaviors and blaming self predicted relationship satisfaction. It is also found that one partner's conflict distress, partner blame, and perceived conflict behavior difference negatively correlated with other partner's relationship satisfaction; and one partner's conflict distress and partner blame is positively correlated with the other partner's perceived conflict behavior (similarity/difference). Furthermore, results indicated no gender differences on conflict distress level, conflict attribution (self/partner blame), and perceived conflict behavior (similarity/difference). The results are discussed in the light of literature.