Democratic deficit in the European Union
Avrupa Birliği'nde demokrasi açığı
- Tez No: 161288
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİLAY KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Demokrasi açığı, meşruiyet, kamu alanı, Avrupa Kimliği, Democratic deficit, legitimacy, public sphere, European identity IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
oz AVRUPA BİRLİĞİ' NDE DEMOKRASİ AÇIĞI Birben, Ayşegül Yüksek Lisans, Avrupa Çalışmaları Bölümü Tez Yöneticisi : Yrd. Doç.Dr. Sevilay Kahraman Ocak, 2005, 107 sayfa Bu çalışma Avrupa Birliği'nin başlangıç döneminden beri süregelmekte olan demokrasi açığı problemini incelemiştir. Çalışmada bu sorun kurumsal ve sosyal boyutları ile ele alınmış ve bu kapsamda Avrupa Birliği'nin karar alma mekanizmaları, Birlik kurumlarının işleyişleri, Avrupa Parlamentosu seçimleri detaylı olarak tartışılmıştır. Ayrıca, Avrupalılık ve Avrupa kimliği konularına değinilmiş ve genel olarak mevcut demokrasi açığının giderilmesi konusunda Avrupa Birliği'nin hem kurumsal yapı hem de sosyal birliktelik açılarından gösterdiği gelişmeler anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEMOCRATIC DEFICIT IN THE EUROPEAN UNION Birben, Ayşegül M.Sc, Department of European Studies Supervisor: Assist. Prof. Dr. Sevilay Kahraman January, 2005, 107 pages This thesis analyzes the democratic deficit problem inherent in the European Union since the initial stages. In the study, the two dimensions of the problem is studied and within this context, the decision making procedures in the European Union, the functioning of the European Union institutions, the European Parliament elections are discussed in detail. Moreover, issues related to Europeanness and European identity are referred to and the improvements achieved by European Union concerning institutional structure and popular unity to overcome the democratic deficit are analyzed.