Konya Ovası Orta Tunç Çağı çanak çömleği
Middle Bronze Age pottery in Konya Plain
  1. Tez No: 161701
  2. Yazar: MURAT TEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZDEMİR KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Konya Ovası, Orta Tunç Çağı, Çanak-Çömlek
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZ ÖZETi KONYA OVASI ORTA TUNÇ ÇAĞI ÇANAK-ÇÖMLEĞ1 Murat TEKiN Danışman : Yrd. Doç. Dr. özdemir Koçak Bu çalışmada, Konya-Karaman illeri sınırlan içinde ve ağırlıklı olarak Konya Ovası'nda yer alan 29 yerleşimden, 1994-2003 yıllan arasında yüzey araştırmalan sırasında toplanmış olan Orta Tunç Çağı'na tarihlendirdiğimiz çanak-çömlek örnekleri ve az sayıda da olsa pişmiş toprak buluntulan (tezgah ağırlığı ve yanmay biçimli aletler) ele alınmaya çalışılmıştır. İlk önce, çanak-çömlek kültürlerinin yeşerdiği bölge olan Konya Ovası'mn coğrafi özellikleri üzerinde durularak; bölgenin fiziki yapısı, iklimi ve ulaşımı hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmamızda, Konya Ovası çanak-çömlek kültürlerinin tarihi zemini olan Orta Tunç Çağı'nın; siyasi, ekonomik ve sosyal durumuna ve bu dönemin önemli yerleşmelerinin çanak-çömlek kültür özelliklerine değinilmiştir. Bu çalışmamızda ele almaya çalıştığımız malzemeler gruplanarak, tipolojisi, hamur ve astar özellikleri hakkında değerlendirmelerde bulunulmuştur. Aynca, söz konusu malzemelerin Orta Tunç Çağı'nın belli başlı yerleşmelerindeki malzemelerle benzerlikleri saptanarak, hem tarihlemesi yapılmaya hem de kültürel etkileşimleri açığa çıkartılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESÎS MİDDLE BRONZE AGE POTTERY IN KONYA PLAIN. Murat TEKİN Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Özdemir KOÇAK The Middle Bronze Age Potteries and fired clay findings (too few), which forms the subject of this study, was collected during a series of surveys in Konya- Karaman Region during the years 1994-2003. At first, We have tried to present knowledges about the geographical features of Konya Plain. The geography has been important on affecting the distribution of the settlements. After that, in our study has been given informations concerning with the social, economical and political evenings of the Middle Bronze Age being historical background of this pottery culture. The survey material's forms, paste, slip, burnishing, firing condition and decoration features have been studied. According to these evalutions we have compared Konya Plain wares with other certain findings, where was found in excavated some important centers (as Beycesultan and Kültepe) of the Middle Bronze Age. In this way, dating of the wares have been done and in the light of these wares have been touched on the culturel interactions between the regions. Keywords : Konya Plain, Middle Bronze Age, Pottery.