Konaklama işletmelerinde maliyet kontrollerinin verimliliğe etkisine yönelik bir alan çalışması
Cost controls' effects on productivity in hospitality businesses-a survey
  1. Tez No: 161906
  2. Yazar: ÇİĞDEM SARI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ORHAN BATMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Otel, Maliyet Kontrolleri, Kar, Verimlilik vii, Tourism, Hotel, Cost Control, Profit, Productivity viii
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
S AÜ, Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı:“Konaklama İşletmelerinde Maliyet Kontrollerinin Verimliliğe Olan Etkisine Yönelik Bir Alan Çalışması”Tezin Yazarı; Çiğdem SARI DanışmanıYrd. Doç. Dr. Orhan BATMAN Kabul Tarihi: 21 Nisan 2005 Sayfa Sayısı: VIII(ön kısım) + 95 (tez) + 7 (ekler)Anabilimdalı: Turizm İşletmeciliği Bilimdalı: Turizm İşletmeciliği Turizm endüstrisi içinde oldukça önemli bir yeri olan konaklama işletmelerinde kârlılık ve verimlilik, günümüzde yöneticilerle birlikte tüm çalışanların en önemli hedefi olmuştur. Bu husus aynı zamanda işletme yönetiminde üzerinde önemle durulması gereken konulardan biridir. Konaklama işletmelerinde yiyecek içecek departmanı, otelin toplam maliyetlerini etkileyen en büyük gelir departmanıdır. Bunun nedenle bu departmanda maliyetlerin kontrol edilmesiyle, maliyetlerin azaltılması ve buna bağlı olarak da verimliliğin artırılması önem arzetmektedir. Bu çalışmanın amacı, maliyet kontrol sistemlerinin konaklama işletmelerinde uygulanmasının verimliliği dolayısıyla da karlılığı artırıp artırmadığı sorusuna cevap aramak ve bulmaktır. Çalışma, konaklama işletmelerinde maliyetlerin kontrolünün ve analizlerin verimliliğe olan etkilerini inceleyen yöntemleri kapsamaktadır. Çalışmada beş yıldızlı zincir otel işletmelerinde uygulanan maliyet kontrol sistemleri incelenmiştir. Zincir otellerin organizasyon yapısı, yiyecek içecek departmanının yapısı, maliyet analizlerinde kullanılan yöntemler ve verimlilik unsura, araştırmanın başlıca konularıdır. Bu kapsamdaki, çalışma üç ana bölümden meydana gelmektedir. Literatür taramasının yanı sıra, İstanbul ilindeki ulusal ve uluslararası zincir otelleri kapsayan bir uygulama temel alınarak zincir otellerin maliyet kontrol sistemleri hakkında genellemeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Sakarya University Insitute of Social SciencesAbstract of Master Thesis Title of the Thesis: Cost Controls' Effects On Productivity In Hospitality Businesses- A surveyAuthor: Çiğdem SARI Supervisor: Ass. Prof. Orhan BATMAN Date: 21 April Nu. of pages: VIII (pre text) + 95 (main body) + 7 (appendices)Department: Tourism Management Subfield: : Tourism Management Nowadays in tourism industry, hotels take very important place. Hotels Profit and productivity became more important for managers and also for employees. This is a very important subject for business management. Food and beverage, is the most important income departmant in a hotel, and its income issues effects on total cost. For this reason by controlling the expenditure, the cost can be decreased. As a result of this, the output and products can be incresed. This thesis purpose to answer, if profits and productivity increase or decrease with cost control systems in a hotel. This thesis searchs cost controls and cost analyses effects on productivity, to examine the methods. In this thesis, five star chain- hotels' cost control systems are analysed. Five star chain hotels organisations, food and beverage departmant, cost control analyses and productivity are the main topics. Within this framework, there are three parts. Together with literature examination, there is an practice which is in Istanbul province, national and international five star chain hotels' cost control systems are generalized with this analyses.