Hıristiyanlığa farklı bir bakış: Mormon Kilisesi
A different view towards Christianity: The Mormon Church
- Tez No: 161907
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ ERBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Mormon, Kutsal Metin, Son Gün Azizleri, Temel İnanç Öğretileri iv, Mormon, Holy Scripture, The Latter-Day Saints, Fundamental Beliefs
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: HRİSTİYANLIĞA FARKLI BİR BAKIŞ: MORMON KİLİSESİ Tezin Yazarı: Atakan Derelioğlu Danışman: Prof. Dr. Ali ERBAŞ Kabul Tarihi: 22 Haziran 2005 Sayfa Sayısı: IV (ön kısım) + 67 (tez) Anabilimdalı: Felsefe Ve Din Bilimleri Bilimdalı: Dinler Tarihi Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Mormon ve Mormonizm başlığı altında Mormon kelimesinin Mormon Kitabı 'nda ki kaynağı, ortaya çıkış keyfiyeti ve bu kelimenin etimolojisi ile alakalı Mormon kilisesinin kurucusu olan Joseph Smith'in değerlendirmeleri ve bu verilerin dilbilimcileri tarafından yorumlanması ve bu konuda kilisenin bugünkü söylemi üzerinde durulmaya çalışılmıştır. Bu arzedilen hususların yanı sıra kilisenin isminin maruz kaldığı değişiklikler ve nihai olarak 'İsa Mesih'in Son Gün Azizleri Kilisesi1 şeklinde isimlendirilmesi de ele alınmaya çalışılmıştır. Bu bölümde son olarak ele alman konu Joseph Smith'in hayatı ağırlıkta olmak üzere Mormonların tarihi olmuştur. Çalışmanın ikinci bölümü Mormonların kutsal metinlerini, Kitabı Mukaddesten başlayarak ortaya koymaya çalışmıştır. Bu çerçevede sırasıyla 'Mormon Kitabı', 'Öğreti ve Antlaşmalar' ve 'Paha Biçilmez İnci' Mormon tarihi içinde ortaya çıkış şekilleri, içerikleri ve bazen bu konularda Mormon eleştirmenlerin yaklaşımları izah edilmeye çalışılmıştır. Üçüncü ve son bölümde Mormonların inanç esasları anlatılmaya çalışılmıştır. İlk olarak 'Mormonların Temel İnanç Öğretileri' başlığı altında Mormon misyonerlerin kiliseye ilgi duyanlara haftalık periyotlarda tatbik ettikleri ve kiliseye üye olmak üzere vaftiz edilecek kimselerin inanması zaruri olan konuları ihtiva eden altı derslik bir silsile özetlenmeye çalışılmıştır. Bu konuyu müteakip Mormonların teslise ve teslisin unsurlarına bakışları, peygamber ve vahiy anlayışları son bölümün konulan olmuştur.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Insitate of Social SciencesAbstract of Master's Thesis Title of the Thesis: A Different View Towards Christianity: The Mormon Church Author: Atakan Derelioğlu Supervisor: Prof. Dr. Ali ERBAŞ Date: 22 Haziran 2005 Nu. of pages: IV (pre text) + 67 (main body) Department: Philosophy And Religious Studies Subfield: History of Religions This thesis contains three sections. The first section which is under the title of 'Mormon and Mormonism' talks about the origin of the word 'Mormon' in the Book of the Mormon, how it came out, concerning which the thoughts of Joseph Smith who is the founder of the Mormon church. What Smith said is compared with the reviews of linguists and the recent disclosures of the church about the issue. In addition the steps in which the name of the church formed are discussed and finally how the church was given the name of "The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints' is cited in the Mormon scriptures. The last topic of the section is the Mormon history in which the life of Joseph Smith is mostly reported. The second section of the study deals with the Mormon scriptures starting from the Christian Holy Book. In the frame of the section 'the Book of Mormon', 'the Doctrine and Covenants' and 'the Pearl of Great Price' are explained from the standpoint of the Mormon history giving place to the criticisms. The final section treats of the fundamental Mormon belief. Firstly six study guides which speak of the basic and necessary teachings taught by the Mormon missionaries for those who want to be baptized and attend the church membership are summarized titled as 'The Mormon Fundamental Teachings'. The Christian trinity and its components, the concept of prophethood and revelation in the Mormon view are among issues in this section.