Çoklu zeka kuramının ilköğretim 4. ve 5. sınıflardaki öğrencilerin akademik başarıları ve öz kavramları üzerindeki etkileri
The effects of the multiple intelligence theory on the self-concept and academic success of the fourth and fifth grade students
- Tez No: 162130
- Danışmanlar: PROF. DR. RENGİN AKBOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Multiple Intelligence Theory, Self- Concept, academic success, Primary School Students
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
ÖZET Bu çalışmada,“Çoklu Zeka Kuramının ilköğretim 4. ve 5. sınıf öğrencilerinin öz- Kavram ve akademik başarıları üzerindeki Etkileri”araştırılmıştır. Çalışma, İzmir ilinde yer alan 2 Özel Okuldaki 112 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama araçları olarak,“Piers- Harris Öz- Kavram Ölçeği”,“Çoklu Zeka Alanları Ölçeği”,“ Kişisel Bilgi Formu”ile“ Derslere İlişkin Anket”kullanılmıştır. Verilerin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma, t testi, korelasyon, varyans analizi ve Bonferoni analizi kullanılmıştır. Araştırma sonunda, Çoklu Zeka Kuramının temel alındığı Eğitim ile geleneksel eğitimin öğrencilerin akademik basan ve öz- kavramı üzerinde farklı etkileri olduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler; Çoklu Zeka Kuramı, Öz- Kavram, Akademik Başarı, İlköğretim Öğrencileri.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the effects of the Multiple intelligence Theory on the self- concept and academic success of the fourth and fifth grade students, have been examined. This study, has been applied on the number of 112 students belonging to two private primary schools in the city of İzmir. The Piers- Harris Self- Concept Scale, The Types of Multiple Intelligence Scale, The questionnaire concerning the subjects about school and the personal data form have been used as the tools for collectingdata in this study. The arithmetic avarege, the standard deviation, t test, correlation and variation analysis, Bonferroni analysis are the statistical techniques which have been used in this study. The results indicated that there are different effects of the Multiple Intelligence Education and Traditional Education on the acadmic successand self- concept of the primary school students, which represent the sample of this study.