Konjestif kalp yetersizliğinin troponin I ve CK-MB ile ilişkisi
The association of congestive heart failure, with troponin I and CK-MB
- Tez No: 163217
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HAKAN ALAGÖZLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Konjestif kalp yetersizliği, Troponin I, CK-MB, ejeksiyon fraksiyonu
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
İİİ ÖZET Konjestif kalp yetersizliği, kalbin; dokuların metabolizması için gereken kanı pompalayamadığı veya bu işi yalnızca yüksek dolma basınçları ile yapabileceği bir fonksiyon bozukluğudur. Kalp yetersizliği son yirmi yılda insidansı belirgin bir şekilde artan bir hastalıktır. Bir çok ülkede olduğu gibi bizim ülkemizde de ölümlerin büyük bir çoğunluğunu kalp yetersizliği oluşturur. Bu çalışmada, konjestif kalp yetersizliği olan 75 hastada ve kontrol grubunda troponin I ve CK-MB düzeyleri araştırıldı. Kontrol grubu yaş ve cinsiyet uyumlu, kardiyovasküler veya başka bir hastalığı olmayan sağlıklı 60 kişiden oluşmaktadır. 75 hastanın hepsinde ejeksiyon fraksiyonu %50'nin altında iken kontrol grubundaki bireylerin hepsinde ejeksiyon fraksiyonu %50'nin üzerindeydi. Hasta grubunun troponin I ve CK-MB seviyeleri kontrol grubuna oranla anlamlı olarak yüksek bulundu. Ayrıca The New York Heart Association göre; klas İÜ ve IV hasta grubundaki troponin I ve CK-MB düzeyleri, klas I ve II' deki düzeylere oranla anlamlı olarak yüksek bulundu. Sonuç olarak konjestif kalp yetersizliği olan hastalarda troponin I ve CK-MB düzeyleri anlamlı olarak yüksek bulunmaktadır. Kardiyak troponin I ve CK-MB seviyeleri kalp yetersizliğini tanımlamada yardımcı olabilir ve bu hastalar için uygun ve düşük maliyetli bir tarama testi olabilir.. Kardiyak troponin I ve serum CK-MB seviyelerinin saptanması, ileri kardiyak morbidite ve mortalitenin kısa ve uzun dönem prognozunu değerlendirmede yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Congestive heart failure is a functional disorder in which the heart can not pump the blood required for tissue metabolism or can do this function with only high filling pressures.The incidence of heart failure has increased remarkedly in the last twenty years. It is the leading cause of deaths in our country like in most of the countries. Seventy-five patients with congestive heart failure and sixty sex and age matched healthy controls without having any cardiovascular or other type of disease were included in this study and their troponin I ve CK-MB levels were investigated. The ejection fraction was higher than 50% in all of the 75 patients and