Acil servise aşırı doz alımı nedeniyle başvuran hastaların değerlendirilmesi
Analysis of patients admitted to the emergency department due to antidepressant overdose
  1. Tez No: 163216
  2. Yazar: PINAR ÜNVERİR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RIDVAN ATİLLA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: antidepresan zehirlenmesi, trisiklik antidepresan zehirlenmesi, entübasyon, acil servis, antidepressant overdose, tricyclic antidepressant overdose, intubation, emergency medicine
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
IV. ÖZET: Acil servise antidepresan aşın doz alımı nedeniyle başvuran hastaların değerlendirilmesi Giriş: Acil servislerde antidepresan zehirlenmeleri sık görülen ve yaşamı tehdit eden zehirlenmelerdir. Çalışmamızın amacı antidepresan zehirlenmesi olan olgularda; demografik ve klinik özelliklerin, Antidepresan Yüksek Doz Risk Değerlendirme Kriterlerinin (Antidepressant Overdose Risk Assessment; ADORA), trakeal entübasyon özelliklerinin, gözlem, yatış ve sonuç analizlerinin saptanmasıdır. Yöntem: Acil servise Ocak 1993- Haziran 2004 yıllan arasında antidepresan ilaç zehirlenmesi ile başvuran tüm erişkin hastalar retrospektif - kesitsel olarak değerlendirilerek çalışmaya alındı. Hastaların; demografik, klinik ve laboratuvar bulguları ile entübasyon yapılması ile ilgili bulguları kaydedilerek analizleri yapıldı. Bulgular: 356 hastanın değerlendirildiği çalışmamızda, antidepresan zehirlenmesi başvurularının en fazla temmuz ayında olduğu bulundu (%11, n=39). Hastaların %77.8'inin (n=277) kadın olduğu ve tüm hastaların % 40'ının (n=144) 21-30 yaş aralığında olduğu saptandı. İlaç grupları içinde en fazla alman ilaç grubu, Trisiklik Antidepresan (TSA) (%58.4, n=208), en fazla alman ilaç ise yine TSA grubundan opipramol (%31.2, n=l 11) olarak belirlendi. Glasgow Koma Skalası (GKS) skoru 10 ve 10'un altında saptanan hasta sayısı 30 olarak bulundu (%8.4). En sık rastlanan elektrokardiyografi (EKG) bulgusu sinüs taşikardisiydi (%40.7, n=145). Hastaların %9.6'sma (n=34) entübasyon yapıldı. Hastaneye yatırılan hastaların oram ise % 13.5 (n=48) olarak saptandı. Sonuç: Antidepresan zehirlenmelerinde; ilaç grubu TSA olan, ilaç içeriği özellikle amitriptilin olan, GKS skora 10 ve 10'un altmda olan, ADORA kriterlerine göre 2 ve daha fazla kriteri bulunan, nöbet geçiren, EKG' si anormal olan, iki ve ikiden daha fazla intihar girişimi olan hastalara daha fazla entübasyon yapıldığı bulunmuştur. Antidepresan ilaçlar ile intihar girişiminde bulunmak hayatı tehdit eden durumlara neden olmakla birlikte bu zehirlenmelerde uygun tanı ve zamanında tedavi ile mortalite ve morbidite oranlan düşürülebilir.
Özet (Çeviri)
V. ABSTRACT: Analysis of patients admitted to the emergency department due to antidepressant overdose. Introduction; Antidepressant overdose is a life threatening situation which is commonly seen in the emergency department (ED). The objective of the study is to analyze demographic and clinical characteristics of patients admitted with antidepressant overdose in the emergency setting with special regard to Antidepressant Overdose Risk Assessment (ADORA), tracheal intubation, hospital course, clinical and laboratory findings and outcome. Methods; The data were collected retrospectively based on the patient's ED referrals between January 1993 and June 2004. Patients' characteristics such as demographics; clinical and laboratory findings; whether intubations were performed or not were recorded and analyzed. Results: Three hundred and fifty-six patients were enrolled in the study. Most of the antidepressant overdoses were presented in July (11%, n=39). 77.8% of the patients were female (n=277). Forty percent (n=144) of the patients were between 21 and 30 years old. The majority of the drugs ingested for suicidal attempt (58.4%, n=208) was comprised of Tricyclic Antidepressant (TCA), and opipramol was identified as the most common specific drug among TCAs (31.2%, n=lll). Thirty patients had Glasgow Coma Scale (GCS) scores less than 11 (8.4%). The most common finding in the electrocardiography (ECG) was sinus tachycardia (40.7%, n=145) in the patients. Thirty-four patients (9.6%) were intubated trachealiy. The frequency of the admitted patients to intensive care units or wards was 13.5% (n=48). Conclusions: The patients who had used TCA especially amitriptiline, those with a GCS =10, those who had more than two ADORA risk criteria, those with abnormal ECG, those with more than two prior suicidal attempts and who had seizures in their courses had a higher percentage of intubation than others. Although antidepressant intoxications are life-threatening, prompt diagnosis and timely management could decrease mortality and sequelae.