Tip 2 diyabetes mellitus'ta hemoreolojik değişiklikler ve akut faz reaktanlarındaki değişikliklerin diyabetik retinopati ile ilişkisi
  1. Tez No: 163308
  2. Yazar: KORAY FAKIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SANİYE TOPCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik retinopati, fibrinojen, CRP, ferritin, protrombin zamanı, parsiyel tromboplastin zamanı, ortalama trombosit hacmi, protein C, protein S, Diabetic retinopathy, fibrinogen, CRP, ferritin, protrombin time, partial thromboplastin time, mean platelet volume, protein C, protein S
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Diyabetik retinopati, gelişmiş ülkelerde 20-74 yaş arası önde gelen körlük nedenleri arasındadır. Bu hastalıkla ilgili artan kaygılara rağmen etyopatogenezi hala tam olarak aydınlatılamamıştır. Diyabetik mikrovasküler lezyonlann patogenezine ait çeşitli risk faktörleri tanımlanmıştır. Ancak, iyi metabolik kontrole rağmen, retinal mikrosirkülasyonun erken ve ciddi olarak etkilenmesinin nedenini açıklayan veri yoktur. Bu çalışma, tip 2 diyabetes mellitus (DM) tanısı olan, 30 diyabetik retinopatili hasta ile diyabetik retinopatisi olmayan 15 hastada yapıldı. Hasta gruplarında hemoreolojik faktörlerden, protein C (PC) akivitesi, protein S (PS) aktivitesi, ortalama trombosit hacmi (MPV), protrombin zamanı (PT), parsiyel tromboplastin zamanı (PTT) tayini ve akut faz proteinlerinden C-reaktif protein (CRP), fıbrinojen ve ferritin düzeylerine bakıldı. Ayrıca DM süresinin, proteinürinin, glisemik kontrolün, vücut kitle indeksinin (BMİ), bel-kalça oranının, plazma lipidlerinin, hipertansiyonun, sigara kullanımının diyabetik retinopati ile ilişkisi araştırıldı. Çalışmamızın sonucunda, DM süresinin, glisemik kontrolün, proteinürinin diyabetik retinopati ile ilişkili olduğu olduğu tespit edildi. Çalışmamızda, PTT diyabetik retinopatisi olan grupta daha kısa bulundu ve diyabetik retinopati gelişiminde koagulasyonun aktivasyonunun rolü olabileceği sonucuna varıldı. Protein C, PS, MPV, PT ve akut faz proteinleri, BMİ, bel-kalça oranı, plazma lipidleri, hipertansiyon, sigara kullanımı ile diyabetik retinopati arasında ilişki tespit edilemedi. Yukarda bahsedilen parametrelerle diyabetik retinopati arasındaki ilişkiyi aydınlatmak için geniş kapsamlı epidemiyolojik çalışmalara ihtiyaç olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Diabetic retinopathy is one of the most common reason to blindness in the 20- 74 age group in first world countries. Although there are increasing concerns about etiopathogenesis of this disease, it is unclear yet. Several risk factors for diabetic microvascular lesions were defined but there is not a good explanation for involvement of retinal microcirculation early and seriously in spite of good metabolic control. Thirty patients who have diabetic retinopathy and fifteen patients who diabetic without diabetic retinopathy were enrolled in this study. Protein C (PC) activity, protein S (PS) activity, mean platelet volume (MPV), protrombin time (PT), partial thromboplastin time (PTT), fibrinogen, ferritin, C-reactive protein (CRP) were performed both groups. Besides these parameters, body mass index (BMİ), duration of diabetes mellirus, proteinuria, regulation of blood glucose, waist-hip ratio, plasma lipids, hypertension, smoking were explored in two groups and compared these parameters between two groups. There were significant difference between two groups about duration of diabetes mellitus, regulation of blood glucose and proteinuria. PTT was significantly shorter in the patients who have diabetic retinopathy and this situation suggests that coagulation activation could involve development of diabetic retinopathy. Protein C PS, MPV, PT and acute phase proteins, waist-hip ratio, BMİ, plasma lipids, hypertension, smoking habit were not significantly different in both groups and definition of relationship between these parameters and diabetic retinopathy needs further studies.