Kauçuk fabrikası işçilerinde solunum sistemi bulguları, akciğer fonksiyon testleri ve mesleksel astım sıklığı
  1. Tez No: 163418
  2. Yazar: AYŞE SEMRA DEMİR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NEJAT DEMİRCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleksel Astım, kauçuk, solunum semptomları, Occupational asthma, rubber, respiratory symptoms
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
IV ÖZET Demir Semra A. Kauçuk fabrikası işçilerinde solunum sistemi bulguları, akciğer fonksiyon testleri ve Mesleksel Astım sıklığı, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Aile Hekimliği Uzmanlık Tezi. Zonguldak, 2005. Kauçuk endüstirisinde toksik olduğu bilinen bir çok kimyasal ajanlar kullanılmaktadır. Kullanılan bu zararlı ajanlara maruziyet, akut ve kronik respiratuar bozuklukların gelişimine yol açmaktadır. Bu çalışmada amacımız, kauçuk sanayinde çalışan işçilerde lateks ve değişik kimyasallara maruz kalan işçilerde; solunum semptomlarım sıklığını araştırmak ve mesleksel astım sıklığım belirlemektir. Bu çalışma Nisan 2005- Haziran 2005 tarihleri arasında Zonguldak Devrek Sanayi bölgesinde bir kauçuk fabrikasında çalışan 151 işçiden gönüllü olarak çalışmaya katılmayı kabul eden 141 işçi üzerinde yapıldı. İşçilerin anamnezleri alınarak genel fizik muayene sonrası solunum fonksiyon testleri değerlendirildi. Anamnez, fizik muayene ve solunum fonksiyon testi sonuçlan astımı düşündüren işçilere, Peak Expiratory Flow (PEF) takibi ve cilt prick testi uygulandı. Çalışmaya katılan 141 işçiden fizik muayene bulgusu pozitif olan ve hışırtılı solunum öyküsü tarifleyen 14 erkek işçinin (%9.9) 15 günlük PEF metre takipleri ve prick cilt testleri uygulandı. PEF metre takibi sonucunda değişkenliğin 9 işçide (%6.3) % 20'den fazla olduğu bulundu. Sonuç olarak Kauçuk sanayi sektöründe çalışan işçilerde de mesleksel solunum sistemi semptomlarının gözlenebileceği ortaya çıkmaktadır. Mesleksel Astım tansısına yönelik prevalans araştırmalarında anket uygulanmasının yanında olguların PEF takiplerinin yapılması sonuçların daha doğru elde edilmesi bakımından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Demir Semra A. Respiratory system findings, pulmonary function tests, and frequency of occupational asthma at rubber plant workers, Zonguldak Karaelmas University, Faculty of Medicine, Thesis on Family Medicine. Zonguldak, 2005. Many chemical agents known to be toxic having been used in rubber industry. Exposure to these agents cause progression of acute and chronic respiratory disorders. In this study our aim was to investigate the frequency of respiratory symptoms and occupational asthma in workers who were exposed to latex and other various chemicals in rubber industry. This study was performed in 141 volunteer workers among 151 employees in a rubber plant operating in Zonguldak/Devrek Industrial Zone, between April 2005 and June 2005. Anamneses of workers were obtained, and respiratory function tests were evaluated after a general physical examination. Peak Expiratory Flow (PEF) and skin prick tests were applied to workers who were thought to suffer from asthma at the anamnesis, physical examination, and respiratory function test results. PEF meter follow-ups and prick tests lasting 15 days were applied to 14 male workers (9.9%) with positive physical examination findings and defining wheezing in anamnesis. After the PEF meter follow-up, it was observed that variation was higher than 20% on 9 workers (6.3%). As a result, it is seen that occupational respiratory system symptoms can be observed at rubber industry employees. In the prevalence studies directed to occupational asthma diagnosis, PEF follow-ups coupled with questionnaires are essential for more accurate results.