Edirne ili kentsel ve kırsal alanında yaşayan adolesan erkeklerde nutrisyonel durum değerlendirilmesi
Evaluation of the nutritioanal status of male adolescents, living in rural and urban areas of Edirne
  1. Tez No: 163424
  2. Yazar: ÇAĞRI TURAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NACİ ÖNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Adolesan Erkek, Edirne, Beslenme, Kentsel, Kırsal 70, Adolescent Male, Edirne, Nutrition, Urban, Rural 72
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Dünyada yaklaşık olarak 1,2 milyar kişinin adolesan yaş grubunda olduğu tahmin edilmektedir. Adolesan dönem, zihinsel, cinsel ve fiziksel olarak büyük bir değişimin yaşandığı bir dönemdir. Bu dönemdeki bireyler diğer yaş gruplarına göre özellikle sigara içme, alkol kullanma ile dengesiz ve yetersiz beslenme açısından büyük bir risk altındadırlar. Bu çalışmada Edirne ili kentsel ve kırsal kesimdeki okullarda öğrenim görmekte olan adolesan erkek öğrencilerin beslenme durumları araştırıldı. Çalışma evrenimizi 688'i kentsel, 316'sı ise kırsal kesimden olmak üzere 1004 adolesan erkek öğrenci oluşturdu. Adolesan erkeklerin beslenme durumlarım incelendiğinde enerji, kalsiyum, magnezyum, E vitamini, tiamin ve folik asit gibi hayati önemi olan makro ve mikronutriyentlerin önerilen miktarların altında, protein, A vitamini, riboflavin, pridoksin ve demirin ise önerilen miktarın üzerinde alındığım belirlendi. Günlük enerji tüketiminin sağlandığı makronutrient dağılımlarının önerilen yüzdeler ile uyumlu oldukları tespit edildi. Kentsel ve kırsal kesimler arasında beslenme durumları ve enerjinin karşılandığı makronutrient dağılımı açısından herhangi bir farklılık saptanmadı. Her iki grup arasında sigara içme oranlarına bakıldığında ise kentsel kesim öğrencilerinin sigara içme oranlan belirgin olarak fazla tespit edildi. Sigara içmekte olan grubun C vitamini ve karoteni içmeyen çoğunluğa göre belirgin olarak düşük tüketmekte olduğu bulundu. Öğrencilerin vücut kitle indekslerine göre sımflandınldıklannda; düşük tartılı, normal tartılı ve şişman gruplar da besin alımları ve vücut kitle indeksleri arasında doğru bir korelasyon bulunmaktaydı. Bununla birlikte aradaki fark belli bir besin grubundan daha ziyade orantısal olarak tüm besin gruplarında artma şeklindeydi. 69Sonuç olarak adolesan yaş grubu diğer yaş gruplarında olması gerektiği gibi yeterli ve dengeli beslenme konusunda desteklenmelidir. Bilgilendirme ve davranış değiştirme sürecinin daha etkili olabilmesi için adolesanlan yönlendirebilecek özellikle hekim, ebeveyn ve öğretmenlerin de desteklerinin alınması çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF THE NUTRITIONAL STATUS OF MALE ADOLESCENTS LIVING IN RURAL AND URBAN AREAS OF EDİRNE SUMMARY It's supposed that there are 1,2 billion people in adolescencent age group throughout the world. Adolescence is the period when the person undergoes important mental, sexual and physical development. Individuals in this period are at considerable risk of smoking, drinking alcohol and insufficient and unbalanced nourishment habits. In this study, we evaluated the nutritional status of adolescent male students in rural and urban areas of Edirne. Our study group consisted of 1004 adolescent students; 688 and 316 of these were from urban and rural areas, respectively. When nutritional status of male student was investigated in terms of vital macro and micro-nutrients it was observed that energy, calcium, magnesium, vitamin E, thiamin and folic acid intake were below the recommended level while intake of protein, vitamin A, riboflavin, pyridoxine and iron were exceeding it. Distribution of macro-nutrients in daily energy consumption was in aggreement with the recommended percentages. Nourishment states were no different between rural and urban areas. However, the number of students was higher in urban areas than in rural and the smoking group prominently less consumed vitamin C and carotene compared to others. By classification according to body-mass indices of students, there was a straight correlation between the groups of low-, normal- and high-weighted and their body-mass 71indices. However, the difference originated increasing all nutriment kinds instead of a special food. As a conclusion, adolescent age group should be supported about sufficient and balanced nourishment as well as it should be in all other age groups.