Rektum kanseri için uygulanan anterior rezeksiyon ameliyatında rektal yıkama tekniğinin lokal nüks üzerindeki etkinliği
The effect of rectal washout on local recurrens of rectum cancer
- Tez No: 163423
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CEM TERZİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Rektal yıkama, anterior rezeksiyon, rektal kanser, Rectal washout, anterior resection, rectal cancer
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZET Amaç: Kolorektal kanserli hastalarda kolorektal anastomoz yapılırken lümene dökülen malign hücrelerin anastomoz hatuna implantasyonu, olası tümör rekürrens mekanizması olarak öngörülmektedir. Aşağı anterior anastomozlarda kullamlan sirküler staplerlerin lümene dökülmüş bu malign hücreleri kendi üzerine toplayarak anastomoz bölgesine taşıyabileceği ve lokal nükse yol açabileceği savı anastomoz öncesi lümenin sitosidal ajanlarla yıkanarak lümende serbest olarak bulunan hücrelerin yok edilmesi önlemini gündeme getirmiştir. Serbest malign hücrelerin implantasyonu, lümenin anastomoz öncesi sitosidal ajanlar içeren solüsyonlarla yıkanması ile engellenebilir. Çalışmamızın amacı, anastomoz için transanal olarak yerleştirilen sirküler staplerin malign hücreleri taşıyış taşımadığını tespit etmek ve rektal kanser, distal sigmoid kolon kanserlerinde uygulanan anterior rezeksiyonda sitosidal rektal yıkama işleminin lokal rekürrens insidansı üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Yöntem: Mayıs 1999 ve Şubat 2004 tarihleri arasında rektum ve distal sigmoid kolon nedeni ile DEÜTF'de anterior rezeksiyon yapılan 96 hasta prospektif olarak çalışmaya alındı. Ameliyatları gerçekleştiren üç cerrahtan biri rutin olarak rektal yıkama yaparken diğer iki cerrah rektal yıkamama yapmama eğiliminde idi. 38 hastaya anastomoz öncesi %5 povidon-iodin ile rektal yıkama uygulandı. 58 hastaya ise anastomoz öncesi yıkama yapılmadı. Anastomoz tüm hastalarda sirküler stapler ile gerçekleştirildi. Anastomozun gerçekleştirilmesinden hemen sonra donatlar staplerdan çıkarıldıktan sonra sirküler stapler aleti (örs kısmı ile birlikte) 100 cc serum fizyolojik içinde çalkalandı. Bu sıvı fikse edilmeden taze spesmen olarak patoloji laboratuarına gönderildi. Patologlar gelen materyali, rektal yıkama yapılmış veya yapılmamış olduğu konusunda bilgi sahibi olmadan,“aselüler”,“malign hücreler görüldü”ve "benign hücreler görüldü şeklinde sınıflandırdılar. Çalışma için primer son nokta olarak, lokal rekürrens seçildi. Sonuçlar: Rektal yıkama yapılan hastalardan 3 (%8)'ünde ve rektal yıkama yapılmayan hastalarda 2 (%3)'sinde sirküler staplerde malign hücre saptandı (p=0.631). Tüm seri için (n=96) lokal rekürrens oram %5.2 olarak belirlendi. Rektal yıkamayapılan grupta 3 (%8) hastada lokal nüks saptanırken yıkama yapılmayan grupta 2 (%3.4) hastada lokal rekürrens görüldü ( bunlardan biri anastomoz bölgesinde meydana geldi). îki grup arasında lokal rekürrens oranları arasında istatistiksel anlamlılık gösteren fark saptanmadı (p=0.338). Tartışma: Hasta sayısı ve izlem süresi yeterli olmasa da bu çalışmanın sonuçlan, kolorektal kanserli hastaların ameliyatlarında sirküler stapler kullanmadan önce rektumun sitosidal bir ajanla yıkanmasının lokal nüksü azaltabileceği argümanım desteklemedi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Purpose: Implantation of exfoliated malignant cells has been suggested as a possible mechanism of tumor recurrences in colorectal anastomoses. Implantation of free malignant cells might be prevented by cytocidal washout. It is unclear whether mis translates into a reduction in the incidence of local recurrence. The aim of our study was to assess whether malignant cells are likely to be collected by a circular stapler introduced transanally to perform an anastomosis and to evaluate the effectiveness of cytocidal rectal washout in reducing the incidence of local recurrence in patients underwent anterior resections for rectal cancer and distal sigmoid colon cancer. Methods: Between May 1999 and February 2004, 96 consecutive patients with carcinoma of the rectum and distal sigmoid colon undergoing anterior resection under the care of 3 surgeons were prospectively studied. The three surgeons differed in their techniques for anterior resection, one routinely performing rectal washout and the others not. Thirty-eight patients had rectal washout with 5 % povidone-iodine before anastomosis. Fifty- eight patients did not have rectal washout before anastomosis. A circular stapling device was used to fashion the anastomosis in all patients. The donuts were detached and the stapler was immediately rinsed in 100 ml of saline. The fluid was then sent to the pathology laboratory as an unfixed fresh specimen. The pathologists were blinded as to the washout status of each patient and classified the fluid as“acelluler”,“malignant cells identified”, and“benign cells identified”. Primary end point of the study was local recurrence. Results: Three (8%) patients on whom rectal washout was performed had malignant cells collected from the circular stapler whereas 2 (3%) patients who did not have rectal washout performed, had malignant cells identified (p=0.631). The local recurrence rate was 5.2 % for all patients. Three (8%) patients developed local recurrence in washout group. Two (3.4 %) patients had local recurrence in no-washout group and one of them was anastomotic recurrence. There was no significant difference in the local recurrence rates between two groups (p= 0,338).Conclusion: The size of our study was small, however; our results did not offer rational arguments in support of rectal washout when a circular stapler is used following low anterior resection for carcinoma.