Şizofreni hastalarında kardiyovasküler risk değerlendirmesinde inflamatuar sitokinlerin ve karotis intima media kalınlığı ölçümünün önemi
The importance of measurement of carotis intima media thickness and inflammatory cytokines for the cardiovascular risk assesment of schizophrenic patients
  1. Tez No: 163436
  2. Yazar: NURHİLAL TURGUT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ABDURRAHMAN ÇÖMLEKÇİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Psikoloji, Cardiology, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: şizofreni, proinflamatuvar sitokinler, karotis IMT, visseral yağ 10, Schizophrenia, proinflammatory cytokines, carotis intima media thickness, visceral adipose tissue 12
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET ŞİZOFRENİ HASTALARININ KARDİYOVASKÜLER RİSK DEĞERLENDİRMESİNDE İNFLAMATUAR SİTOKİNLERİN VE KAROTİSİNTİMA MEDİA KALINLIĞI ÖLÇÜMÜNÜN ÖNEMİ Tanımlama ve amaç Şizofreni hastalarının yaşam süresinin genel populasyona göre %20 daha kısa olduğu bilinmektedir. Bu durumdan hastalığa özgü nedenlerin yanı sıra obezite ve onunla ilişkili diyabet ve kardiyovasküler sorunların da sorumlu olduğu düşünülmektedir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda aterosklerozun inflamatuar bir süreç olduğu ve insülin direncinin merkezini oluşturduğu, metabolik sendrom bileşenleri ile yakın ilişkili olduğu anlaşılmıştır. Çalışmamızda, şizofreni hastalarında kardiyovasküler risk faktörlerini ve karotis intima media kalınlığı öçlümü ile asemptomatik aterosklerotik sürecin değerlendirilmesini amaçladık. Ayrıca noninvaziv aterosklerotik belirleyiciler olarak visseral yağ dokusu, adiponektin, ydCRP önemini irdeledik. Çalışma dizaym-metod En az 4 hafta atipik antipsikotik ilaç almış, yaş ortalaması 35,05±9,46 yıl olan 20 kadm ve 36 erkek, şizofreni hastası çalışmaya alındı. Kontrol gubunda ise yaş ortalaması 31,94±6,3 olan 12 kadın ve 22 erkek vardı. Hasta ve kontrol grubunun, bioimpedans ölçümü yapılıp ydCRP, IL-1, IL-6,adiponektin, TNF-a lipid profili, AST, ALT, TSH, kre düzeylerine bakıldı ve OGTT'leri yapıldı. Karotis IMT ölçümü dopler ultrason ile ve visseral yağ dokusu ölçümü de bilgisayarlı tomografi ile yapıldı. Sonuçlar Hasta ve kontrol grubu arasında yaş, cinsiyet dağılımı, VKİ arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Hasta grubunda, visseral yağ, visseral/total yağ oram, bel-kalça çevresi kontrol grubuna göre anlamlı olarak fazlaydı. RCCA IMT ile LDL ve yaş, LCCA ile ise bunlara ek olarak VKİ ve visseral yağ dokusu ile anlamlı korelasyon bulundu. CRP ile visseral yağ, adiponektin, bel çevresi, TG, VKİ arasında güçlü bir korelasyon saptandı. Adiponektinin, visseral yağ, AKŞ, TKŞ, VKİ ve bel çevresi ile güçlü bir korelasyonu görüldü.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE IMPORTANCE OF MEASUREMENT OF CAROTIS INTIMA MEDIA THICKNESS AND INFLAMMATORY CYTOKINES FOR THE CARDIOVASCULAR RISK ASSESMENT OF SCHIZOPHRENIC PATIENTS Objective It has been known that the lifetime expectance of schizphrenic patients is %20 shorter than normal population. This is caused by not only the disease related conditions but also diabetes and cardiovascular problems associated with obesity. Recent studies showed that atherosclerosis is an inflammatory process and there is a strong relation between metabolic syndrome components that are related with insulin resistance. In this study we have eveluated the cardiyovasculer rise factors, and the prevelance of asymtomatic atherosclerotic state with carotid intimal thickness measurement. In addition we eveluated the importance of visceral adipose tissue, adiponectin, high sensitive CRP as noninvasive atherosclerotic disease predictors. Research design and metods The study grup was composed by 36 male and 20 female schizophrenic patients with an average age of 35,05±9,46 who has been under antipchycotic therapy for at least 4 weeks. There are 22 male and 12 female individuals with an average age of 31,94±6,3 in the control group. Both the study and the control group underwent the bioempedance measurement, measurement of hsCRP, IL-1, IL-6, adiponectin, TNF-a, serum lipid, AST, ALT, TSH and creatinine levels and an OGTT. Measurement of carotis intima media thickness was performed with doppler ultrasonography and computed tomography was used to measure the visceral adipose tissue rate. Results There was no significant difference between the study and control group according to age, sex and BMI. But visceral fat tissue, visceral/total fat rate and the waist and hip circumference were significantly higher in study group. RCAA IMT showed a significant correlation with 11LDL and age. LCAA showed a significant correlation with LDL, age, BMI and visceral fat tissue. CRP showed a strong correlation with visceral fat tissue, adiponectin, waist circumference, TG and BMI. And adiponectin showed a strong correlation with visceral fat tissue, fasting glucose, post brandial glucose, BMI and waist circumference.