Sıçanlarda histerektomi, ovariohisterektomi ve ooferektomi ile oluşturulan cerrahi menopoz sonrası osteoporoz gelişiminin karşılaştırılması
Comparison of effects of surgical menopause after hysterectomy, ovariohysterectomy and, oophorectomy on the risk of osteoporosis in rats
- Tez No: 163447
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MERAL ÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Osteoporoz, histerektomi, uterus, menopoz, Osteoporosis, hysterectomy, uterus, menopause
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
IV SIÇANLARDA HİSTEREKTOMİ, OVARIOHISTEREKTOMI VE OOFEREKTOMİ İLE OLUŞTURULAN CERRAHİ MENOPOZ SONRASI OSTEOPOROZ GELİŞİMİNİN KARŞILAŞTIRILMASI ÖZET Histerektomi premenopozal kadınlarda yaygın olarak yapılan jinekoljik bir operasyondur. Överler korunarak yapılan Msterektominin klimakterik hormonal değişiklikleri yaygın olarak önlediği bilinmektedir. Eğer histerektomi esnasmda ooferektomide yapılırsa ovaryan yetmezliğe bağlı iskelet ve kardiyovasküler sistemin etkileneceği varsayılmaktadır. Bu nedenle histerektomi esnasında överlerin korunması görüşü desteklenmektedir ve överleri korunmuş hastaların ortalama menopoz yaşına kadar over fonksiyonlannm normal olarak devam ettiği varsayılmaktadır. Histerektomi geçiren kadınların iki yıl içerisinde %30'undan fazlasında prematür ovaryan yetmezlik gelişeceği bildirilmiştir. Histerektomi sonrası kemik kaybının arttığı ve bunun ovaryan yetmezlikle ilişkili olduğu gösterilmiştir. Ayrıca ooferektomisiz histerektomi geçiren kadınların kemik mineral yoğunluğu aynı yaştaki normal klimakterik kadınlardan daha düşük bulunmuştur. Bu çalışma sıçan modeli oluşturularak histerektomi, ooferektomi ve ovarioMsterektorninin kemik mineral yoğunluğu üzerindeki etkilerini araştırmak için yapıldı. En düşük kemik mineral yoğunluğu ovariohisterektomi grubunda görülürken bunu sırası ile ooferektomi, histerektomi grubu izlemiştir. Histerektomi grubu ile kontrol grubu karşılaştınlmasmda anlamlı fark bulunması Msterektoırıinin kemik mineral yoğunluğunu olumsuz yönde etkilediğini göstermiştir. Jinekolojik operasyonlar içerisinde yaygın olarak yapılan histerektomi osteoporoz gelişim riskini artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF EFFECTS OF SURGICAL MENOPAUSE AFTER HYSTERECTOMY, OVARIOHYSTERECTOMY AND, OOPHORECTOMY ON THE RISK OF OSTEOPOROSIS IN RATS SUMMARY Hysterectomy is the most commonly performed major gynecological procedure in premenopausal women.. It is well known that hysterectomy without ooferectomy prevents climacteric symptoms of menopause. However, hysterectomy with bilateral oophorectomy is leading to disorders of skeletal system and coronary heart diseases caused by deficiency of hormones after ooferectomy. It is assumed that ovarian functions in patients performed hysterectomy without oophorectomy are preserved until average menopause age. In the previous studies, premature ovarian failure is shown in women performed hysterectomy 30 % in two years after the operation. It is also found that incidence of osteoporosis after hysterectomy is increased in those women and bone mineral density is lower in women at the same age control group without hysterectomy. The aim of this study was to establish the effects of hysterectomy on bone mineral density and osteoporosis. Low incidence of bone loss in hysterectomy group in comparison with control group shows that hysterectomy decreases bone mineral density. We showed that hysterectomy, most common gynecological operation, increases osteoporosis risk.