Sıçanlarda histerektominin osteoartrit gelişimi üzerine etkileri
The effect of the hysterectomy on the development of the osteoarthris in rats
- Tez No: 163807
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ ÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Sıçan, Osteoartrit, Histerektomi, Uterus, Rat, Osteoartrit, Histerektomi, Uterus
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
IV ÖZET SIÇANLARDA fflSTEREKTOMİNiN OSTEOARTRİT GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ Osteoartrit, postmenopozal dönemdeki kadınlar arasında oldukça yaygın görülen dejeneratif bir eklem patolojisidir. Her iki cinste eşit sıklıkta görülen osteoartrit, menopoza bağlı hormonal değişikliklerin başladığı yaşlardan itibaren, kadınlarda daha sık görülür. Kadınlarda görülen bu prevelans artışı pek çok jinekolojik faktörle ilişkilidir. Histerektomi, osteoartrit geüşiminde suçlanan jinekolojik faktörlerden birisidir. Ooferektomi ile osteoartrit arasında pozitif bir korelasyon olduğu bilinirken, Msterektonıinin etkisi tartışmalıdır. Bu çalışma sıçan modeli oluşturarak histerektomi, ooferektomi ve ovaryoWsterektominin, diz osteoartriti gelişimi üzerindeki etkisini göstermek amacıyla yapıldı. Osteoartrit skoru, tüm gruplarda, kontrol grubundan yüksek bulundu. En yüksek skor ovaryohisterektomi grubunda görülürken, onu sırasıyla ooferektomi, histerektomi ve kontrol grupları izledi. Ovaryohisterektomi grubu ile ooferektomi grubunun karşılaştırılmasmda, Wsterektoniinin ilave bir artışa neden olduğu bulundu. Jinekologlar tarafından yaygm olarak gerçekleştirilen histerektomi, osteartrit gelişimini artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE EFFECT OF THE HYSTERECTOMY ON THE DEVELOPMENT OF THE OSTEOARTHRIS IN RATS The most common type of arthritis, osteoarthritis (degenerative joint disease), is a joint disease. Osteoarthritis strikes women more often than men after the age of menopause while the incidence of osteoathritis in women before menopause is same as in men. The increase in prevelance is related to various conditions in gynecology. Hysterectomy is one of the factors. In previous studies, it is shown that there is a correlation between ooferectomy and osteoarthritis, however, it is controversial whether hysterectomy increases the incidence of osteoarthritis or not. The aim of this study was to evaluate the effects of hysterectomy, ovariohysterectomy, and ooferectomy on the development of osteoarthritis in rats. Osteoarthritis score was found to be higher in all groups than control group. The most highest score was in ovariohysterectomy group. It decreases in ooferectomy group, hysterectomy group and control group, respectively. We showed that hysterectomy performed in ovariohysterectomy group increases the development of osteoarthritis compare with ooferectomy group. Hysterectomy, one of the most common procedure in gynecology, increases the development of osteoarthritis.