Erektil disfonksiyonun değerlendirilmesinde hormonal incelemenin gerekliliği
  1. Tez No: 163461
  2. Yazar: MEHMET SARIER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CAN BAYDINÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Testosteron, erektil disfonksiyon 38, Testosterone, Erectile dysfunction 39
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
BÖLÜM 7 ÖZET EREKTİL DİSFONKSİYONUN DEĞERLENDİRİLMESİNDE HORMONAL İNCELEMENİN GEREKLİLİĞİ AMAÇLAR: Erektil Disfonksiyon nedeniyle başvuran hastada yapılacak ilk incelemede rutin hormonal değerlendirmenin yapılıp yapılmaması yüksek maliyet nedeniyle tartışmalıdır. Bu çalışmada kliniğimize başvuran ve hormonal inceleme yapılan hastalara bu incelemelerin katkısı araştırıldı. YÖNTEM-GEREÇLER: Pokliniğimize başvuran ve hormonal değerlendirme düşünülen hastalarda FSH, LH, Prolaktin ve Testosteron seviyelerinden en az ikisine bakılarak incelemeler yapıldı. Hormonal bozukluk oranlan tespit edilerek bu bozukluların hasta yaşı ile korele olup olmadığına bakıldı. Ayrıca bu değerlendirmeler sonucunda tedavide farklı bir uygulamanın yapılıp yapılmadığı tespit edildi. BULGULAR: Ortalama yaşı 46,1 olan 356 hastanın 227'sine (% 63,8) hormonal inceleme yapıldı. FSH yüksekliği % 9.5 (20/221), LH yüksekliği % 7,1 (16/224), prolaktin yüksekliği % 4.7 (10/211) ve testosteron düşüklüğü % 3.7 (7/191) hastada tespit edildi. FSH ve LH ile yaş arasında anlamlı pozitif korelasyon, prolaktin ile yaş arasında negatif korelasyon görülürken testesteron ile yaş arasında korelasyon tespit edilmedi. Prolaktin yüksekliği olan 10 hastanın 1 tanesi daha önceden hipofiz adenomu tanısı almış ve tedavi edilmekteydi. Diğer 9 hastada prolaktin değerleri normal sınırın 2 katını geçmediğinden endokrinoloji bilim dalı tarafından ek incelemeye gerek görülmedi. Testosteron düşüklüğü olan 7 hastadan libido azalması olan 2 tanesine testosteron replasmanı yapılırken diğer 5 tanesine gerek görülmedi ve tüm hastalara erektil disfonksiyona yönelik tedaviler uygulandı. SONUÇLAR: Bu bulgular erektil disfonksiyon nedeniyle başvuran bir hastada yapılacak ilk incelemede hormonal incelemenin tedaviye ek katkısının çok olmayacağını göstermektedir. Hormonal incelemeler iyi bir anemnez ve fizik muayeneyi takiben sadece gerekli olgularda istenmelidir.
Özet (Çeviri)
BOLUM 8 SUMMARY NECESSITY OF ENDOCRINE SCREENING IN MEN WITH ERECTILE DYSFUNCTION OBJECTIVES: Due to the high cost of routine hormonal investigation^ is as issue of debate whether it should be performed as a first line investigation method in patients with erectile dysfunction or notin this study, the contribution of these hormonal investigations to the patients who applied for erectile dysfunction was investigated. METHODS: Investigations were performed in patients who applied to our andrology clinic and in whom hormonal causes were suspected, by looking at least two of the FSH, LH, prolactin and testosterone levels. The rates of hormonal disturbances and their correlation with age were determined. Additionally, whether any modification was performed or not according to the results of these tests was noted. RESULTS: Hormonal investigation was performed in 227(63.8%) of 356 patients. The increased levels of FSH,LH,prolactin and decreased level of testosterone were seen in 9.5%(20/221),7.1% (16/224),4.7%(10/21 1) and 3.7%(7/191) of the patients.There was a positive correlation between FSH and LH and age,a negative correlation between prolactin and age,and no correlation between testosterone and age. One of the 1 0 patients with prolactin increase had been diagnosed and been receiving treatment for hypophysis adenoma. Since the level of prolactin was not twice the normal level no further examination was requested in the remaining 9 patients by the endocrinologists. Testosterone replacement was given in two of 7 patients with decreased libido. In the remaining 5 patients no replacement was needed. CONCLUSIONS: Our findings indicate that performing the hormonal investigation as a first line investigation in an erectile dysfunction patient does not contribute to the treatment additionally. Hormonal investigations should be performed after detailed history and physical examination and only in necessary cases.