Preeklampsi şiddetinin belirlenmesinde trombomodulin ve lipoprotein(a)'nın yeri ve doppler değerleri ile karşılaştırılması
The role of thrombomodulin and lipoprotein (a) to determine the severity of preeclampsia and comparison with doppler ultrasound
  1. Tez No: 163470
  2. Yazar: LEVENT ÖZGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN VAROL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Trombomodulin, lipoprotein (a), preeklampsi, Doppler ultrason. 61, Thrombomodulin, lipoprotein(a), preeclampsia, doppler ultrasound. 63
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Gebeliğin hipertansif hastalıklarının maternal ve fetal morbidite ve mortalitenin önemli nedenlerinden biri olarak önceden belirlenmesi ve şiddetinin saptanması halen güncelliğini korumaktadır. Preeklampsinin şiddetinin belirlenmesi hastalara uygulanacak tedavi protokollerinin seçimi ve doğum zamanının saptanması açısından hayati bir öneme sahiptir. Preeklampsi ön tanısı ile izlenen hastaların hangisinde HELLP sendromu ya da eklampsi gelişeceğini öngören testler de halen araştırma konusudur. Preeklampsi patogenezinin bir parçası olan endotel hasarının göstergesi olduğunu düşündüğümüz trombomodulin ve lipoprotein (a) değerlerinin preeklampsi şiddetinin belirlenmesindeki rolünü Doppler ultrasonagrafisi ile karşılaştırarak ortaya koymaya çalıştık. Çalışmaya aldığımız hastalar eklampsi grubu (n = 10), HELLP grubu (n = 10), şiddetli preeklampsi grubu (n = 30) ve kontrol grubu (n = 30) kişi olarak gruplandrnldı. Toplam 50 hastadan oluşan hipertansif gebeler benzer gebelik haftalarına sahip 1. derece akrabalarında hipertansiyon öyküsü bulunmayan, hiçbir gebelik sorunu ve sistemik sorunu olmayan 30 sağlıklı gebeden oluşan kontrol grubu ile karşılaştırıldı. Trombomodulin açısından eklampsi, HELLP ve şiddetli preeklampsi grupları kontrol grubundan anlamlı olarak farklı saptandı. Eklampsi grubu şiddetli preeklampsi grubundan anlamlı olarak farklı bulundu. Şiddetli preeklampsi grubu HELLP grubu ile karşılaştırıldığında anlamlı fark tespit edildi. Lipoprotein (a) açısından eklampsi kontrol grubundan farksız, HELLP kontrol grubundan anlamlı olarak farklı ve şiddetli preeklampsi kontrol grubundan anlamlı olarak farklı olarak saptandı. Her 3 gruptan oluşan toplam hasta grubu; kontrol grubundan anlamlı 60olarak farklı saptandı. Şiddetli preeklampsi grubu eklampsi ve HELLP grubu ile karşılaştırıldığında lipoprotein (a) değerleri açısından anlamlı fark saptanmadı. Umblikal arter ve orta serebral arter / umblikal arter pulsatilite indeks ölçüm değerleri karşılaştırıldığında hasta gruplarının her birinin ve kontrol grubundan anlamlı farklı olduğu, kendi aralarında farksız oldukları saptandı. Orta serebral arter ölçüm değerleri eklampsi ve HELLP gruplarında kontrolden farksızken, şiddetli preeklampsi grubu kontrolden farklı saptandı. Bu çalışmanın sonucunda trombomodulin değerlerinin tüm grupların kontrolden farklılığı ve tüm grupların kendi içlerinde birbirlerinden farklı oluşu aynı zamanda diastolik kan basmcı ile korelasyon saptanması trombomodulinin preeklampside bir şiddet parametresi olabileceğini düşündürmektedir. idrarda dipstik ile ölçülen protein, diastolik kan basmcı ile lipoprotein (a) arasında korelasyon saptanmaması lipoprotein (a)'mn preeklampsi patogenezinde rol almasına karşın hastalık şiddeti ile değişmediğini düşündürebilir
Özet (Çeviri)
THE ROLE OF THROMBOMODULIN AND LIPOPROTEIN (a) TO DETERMINE THE SEVERITY OF PREECLAMPSIA AND COMPARISON WITH DOPPLER ULTRASOUND SUMMARY Since hypertensive disease of pregnancy is one of the most frequent cause of maternal and fetal morbidity and mortality, predicting and detemiining its severity are still under investigation. Determining the severity of preeclampsia is at a great importance in selecting the correct treatment modalities and timing the delivery. The tests that predict which patient with preeclampsia will probably develop HELLP syndrome or eclampsia should be investigated. Thrombomodulin and lipoprotein (a) are potantial markers of endothelial injury that may be involved in the pathogenesis of preeclampsia. We studied these markers to determine the degree of severity of the disease. Our study group is comprised eclamptic group (n = 10), HELLP group (n = 10), severe preeclamptic group (n = 30) and healthy control group (n = 30). Fifty hypertensive pregnant patients are compared with 30 normal pregnant women that has no obstetric or systemic problems with similar age and gestational week. Eclampsia, HELLP and severe preeclampsia groups had significantly higher plasma thrombomodulin levels in comparison with the control group. Plasma thrombomodulin values of eclamptic and HELLP groups were also significantly higher from those of the severe preeclampsia group. 62When we compared seram lipoprotein (a) levels of each group with those of control group; severe preeclampsia and HELLP groups had significantly higher lipoprotein (a) values but eclampsia group did not. Lipoprotein (a) values of eclamptic and HELLP groups were similar to the severe preeclampsia group. Umblical artery pulsatility index values and middle cerebral artery / umblical artery pulsatility index ratios of hypertensive group were statistically different from those of the control group. Whereas middle cerebral artery pulsatility index levels of eclamptic group and HELLP group were similar in the groups. Based on these findings we may state that thrombomodulin is a reliable marker in determining severity of pre-eclampsia. Because thrombomodulin levels of hypertensive disorders of pregnancy correlate very well with other clinical parameters, such as diastolic blood pressure. This further may imply its role in pathogenesis of preeclampsia. However, we could not use same statement for lipoprotein (a) that did not demonstrate same correlation with clinical parameters of hypertensive disorders of pregnancy. These findings may still support its role in pathogenesis of pre-eclampsia, however can not help determining the severity of the disease.