Çocukluk çağında vulvovajinitli olguların değerlendirilmesi
Determination of childhood vulvovaginitis
- Tez No: 163518
- Danışmanlar: PROF.DR. DURSUN ODABAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: vulvovajinit, çocukluk çağı, vajinal akıntı VIII, childhood vulvovaginitis, vaginal discharge LX
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Vıüvovajinit, çocuklarda puberte öncesinde en sık görülen jinekolojik yakınmadır. Çocuk ve ailesi için endişe uyandıran vulvovajinit, fiziksel olduğu kadar psikolojik stres kaynağıdır. Genital bölgede kızarıklık, ağrı, yanma, hassasiyet, kaşıntı ve akıntı şikayetleri ile başvuran 2-14 yaş arasında (6.75 ± 3.31) 48 vulvovajinitli kız çocuğu ile kontrol grubunu oluşturan 4-13 yaş arası (8.27 ± 3.13) 11 kız çocuğu çalışmaya dahil edildi. Her iki grupta ayrıntılı anamnez ve fizik muayene sonrası vajinal sürüntü ve idrar kültürleri ile gaita mikroskobisi çalışıldı. Bununla birlikte, hastalara ait klinik semptomlar, kişisel hijyen bilgileri ve annenin eğitim durumunun sorgulandığı bir değerlendirme formu uygulandı. Hastaneye başvuran hastalarda en yaygın semptomlar; % 43.8 vajinal akıntı, % 35.4 vulvar eritem ve % 25 vajinal kaşmtı olarak belirlendi. Vulvovajinitli hastaların sürüntü kültürlerinden izole edilen mikroorganizmalar; % 8.33 Difteroid basil, % 6.25 Streptococcus bovis D-ÎI, % 6.25 Ruminococcus productus, % 6.25 Actinomyces israelii, % 4.17 Enterococcus faecalis D, %A.\1 Escherichia coli, % 4.17 Non A- Non B hemolitik streptokok, % 2.08 Staphylococcus epidermitis, % 2.08 Candida spp., % 2.08 Ureaplasma urealyticum olarak bulundu. Vulvovajinitli üç hastanın idrar kültürlerinde ise % 6.25 Escherichia coli gösterildi. Hastalara ait gaita mikroskobisinde; % 25 Enterobius vermicularis, % 12.5 Giardia intestinalis, % 6.3 Blastocystis hominis ve % 2.1 Ascaris lumbricoides görüldü. Hastaların, % 46'sının tuvalet sonrası yanlış temizlik yaptığı, % 73 'ünün kendi başlarına tuvalet sonrası temizlendiği, % 19'nun ıslak mendil ve % 94'ünün tuvalet kağıdı kullandığı, % 15'inin ayakta banyo yaptığı, % 58'nin oturakta oturarak ve % 20'sinin de leğende banyo yaptığı, kişisel hijyen bilgileri olarak saptandı. Çalışma grubunda yer alan çocukların, % 44'ünün tayt ve dar giysiler kullandığı belirlendi. Kültür pozitif olan 15 (% 54) çocuğun annelerinin ilkokul mezunu ya da daha düşük eğitim düzeyine sahip oldukları, hasta yakınlarına uygulanan değerlendirme formundan tespit edildi. Çalışmamıza dahil edilen hastaların çoğunda vulvovajinit sebebinin infeksiyöz ajanlara bağlı olmadığı, bununla birlikte vulvovajinitin primer kaynağının zayıf hijyen, tuvalet sonrası yanlış temizlik ve dar giysilerin giyilmesi olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY DETERMIATION OF CHILDHOOD VULVOVAGINITIS Vulvovaginitis is the most common gynecologic complaint in pre-pubertal children. It worries both kids and their families and causes physical stress as well as physcological stress. This study involves 48 girls with vulvovaginitis who have redness, pain, sensitivity, itch and discharge in genital area and whose ages are between 2-14 (6.75±3.31) years old. The control group has 1 1 girls whose ages change between 4-13 (8.27±3.13). We got detailed anamnesis and physical examination followed by vaginal smear, urine culture and feces analysis from both groups. In addition, a questionnaire about personal hygiene, education of the mother and clinical symptoms was filled for each patient in each group. The most common symptoms among the patients were vaginal discharge 43.8%, vulvar erythema 35.4%, and vaginal itch 25%. Microorganisms isolated from vaginal smear of the patients were Difteroid bacil 8.33%, Streptococcus bovis D-II 6.25%, Ruminococcus products 6.25%, Actinomyces israelii 6.25%, Enterecoccus fecealis 4.17%, Escherichia coli 4.17%, Non~A on-B hemolytic streptococcus 4.17%, Staphylococcus epidermitis 2.08%, Candida spp. 2.08%, Ureaplasma urealyticum 2.08%. Escherichia coli has been shown in urine culture, of three patients with vulvovaginitis 6.25%. In microscobic feces analysis, Enterobius vermicularis 25%, Giardia intestinalis 12.5%, Blastocytis hominis 6.3%, Ascaris lumbricoides 2.1% have been detected. Using the questionnaire, we found that 46% Of the patiens had been doing posterior-to-anterior wiping, that 73% of the patients had been cleaning by themselves after defecation, that 94% and 19% of the patients had been using bathroom tissue and wet wipes, respectively, that 15% and 58% of the patients have been having bath standing up and sitting down, respectively, that 20% of the patients have been having in bath in a washbasin (dolly tub), as personal hygiene factors. The questionnaire also showed that 44% Of the children use tight clothes and underwears and that the mothers of 15 (54%) children with culture positive either had graduated from elementary school or had less education. It was concluded that the major cause of vulvovaginitis of patients in this study was not microbial and that the major causes were poor hygiene, tight clothes and improper cleaning after defecation.