Ratlara uygulanan chlorpyrifos etilin öğrenme üzerine olan etkilerinin araştırılması
An investigation on effects of chlorpyrifos ethyl on learning in rats
- Tez No: 163545
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FATİH GÜLTEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Klorpirifos, Asetilkolin Esteraz, Çalışan Hafıza, Seçim Doğruluğu, Cevap Gecikmesi, Chlorpyrifos, Acetylcholine Esterase, Working Memory, Choose Accuracy, Response Latency
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
69 ÖZET Ratlara Uygulanan Chlorpyrifos Etil' in Öğrenme Üzerine Olan Etkilerinin Araştırılması Klorpirifos, orta derecede toksik bir organofosfat böcek ilacıdır. Klorpirifos (CPF), yaygın olarak kullanılan ve beyin hücrelerinin gelişiminde değişikliklere yol açtığı ortaya konmuş olan bir böcek ilacıdır. Değişik çalışmalarda klorpirifosun öğrenmeyi değişik düzeylere etikilediği gösterilmiştir. Çalışmamızda klorpirifos uygulaması sonucunda 8 kollu radyal kol labirenti ile öğrenme ve çalışma hafızası üzerindeki değişiklikleri inceledik. Çalışmamızda dört adet grup oluşturuldu. Toplam 48 sıçan deneyde kullanıldı. Bunlardan dörderli gruplar halinde 2., 7. ve 14. gün olarak ayrımlar yapıldı. Genç klorpirifos grubuna 40 mg/kg dozunda, erişkin klorpirifos grubuna 70 mg/kg dozunda ciltaltı klorpirifos uygulandı. Her iki grubun kontrollerine ise kendi ilaç gruplarıyla aym hacimde serum fizyolojik uygulandı. Uygulamanın 2., 7. ve 14. günlerinde dekapitasyon ile deney sonlandırıldı. Plazmada AChE düzeyleri ve 8 -kollu radyal kol labirentinde Seçim Doğruluğu ve Cevap Gecikmesi karşılaştırıldı. Plazmada AChE düzeylerinde genç sıçanlarda klorpirifos uygulanan grup kontrollerle kıyaslandığında 2. günde ve 7. günde, erişkin sıçanlarda klorpirifos uygulanan grup kontrollerle kıyaslandığında 2., 7. ve 14. günde anlamlı bir azalma saptanmıştır. Bu bize klorpirifosun yeterli dozda verildiğini göstermiştir. Ayrıca gittikçe 7. ve sonra 14. günlerde AChE düzeylerinin normale yaklaşması klorpirifosun etkilerinin kaybolduğunu ve AChE üretiminin tekrar eski haline geldiğini göstermiştir. Genç ve erişkin sıçanlarda Seçim Doğruluğu ve Cevap Gecikmesi ölçümleri, eğitim sonrası ve ilaç verilmesi sonrası karşılaştırıldığında, CPF uygulamasının 2., 7. ve 14. günlerinde kontrol ve klorpirifos grupları karşılaştırıldığında, CPF uygulamasının günler arasına göre karşılaştırıldığında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Genç ve erişkin sıçanların incelenmesi sonrasında çalışan hafızayı yansıtan Seçim Doğruluğu ve Cevap Gecikmesinin etkilenmediği yani öğrenmenin etkilenmediği gözlenmiştir. Ancak son dönemde yapılan çalışmalarda gösterilen hafızanın ve öğrenmenin etkilenmesi bizim çalışmamızda görülmemiştir. Bunun nedeni bizim çalıştığımız dozun yeterli veya uygun sürelerde verilmemesi olabilir.
Özet (Çeviri)
70 ABSTRACT An Investigation on Effects of Chlorpyrifos Ethyl on Learning in Rats Chlorpyrifos (CPF) is a commonly used and moderately toxic organophosphate pesticide, which was shown to elicit changes in brain cell development. Various studies demonstrated that chlorpyrifos affects learning in varying levels. In our study, we examined the alterations resulted from chlorpyrifos administration in learning and working memory using an 8-arm radial maze. Four groups were constituted for the study, with a total of 48 rats being experimented upon. These were subdivided into days 2, 7, and 14, with four rats each. Young chlorpyrifos group received a dose of 40 mg/kg, and adults received a dose of 70 mg/kg, both being applied subcutaneously. Controls of both groups were administered serum physiologic in their same respective volumes. The trial was ended by decapitation in days 2, 7, and 14, respectively. Plasma AChE levels and choice accuracy and response latency in eight-arm radial maze were compared. With plasma AChE levels, young chlorpyrifos group exhibited a significant reduction in days 2 and 7, whereas adult group did so in days 2, 7, and 14, as compared to their respective controls. This suggests us that chlorpyrifos were applied in adequate doses. Furthermore, AChE levels gradually returning to normal in day 7 and then day 14 indicated the resolution of effects of chlorpyrifos and the restoration of AChE expression. No significant differences were found in choice accuracy and response delay in comparisons between post-training and post-medication; between controls and chlorpyrifos groups in CPF administration days 2, 7, and 14; and between-days of CPF administration. Following the examination of young and adult rats, it was observed that choice accuracy and response latency, both of which are reflecting the working memory, were not impaired; namely, learning was not impaired. However, impairment of memory and learning from CPF demonstrated in recent studies was not observed in our study. This may be due to a lack of adequacy in dosing and applying period in present study.