Kronik hemodiyaliz hastalarında raloksifen kullanımının serbest radikal formasyonu ve lipit profili üzerine etkisi
Effect of raloxifene administration on free radical formation and lipid profile in chronic hemodialysis patients
- Tez No: 163546
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HAKAN KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Raloksifen, Hemodiyaliz, Serbest radikal. 67, raloxifene, hemodialysis, free radical. 68
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Kronik hemodiyaliz hastalarında raloksifen kullanımının serbest radikal formasyonu ve lipid profili üzerine etkisi. Kronik böbrek yetmezliği; oksidatif stres ile sebep sonuç ilişkisi bilinmeyen klinik tablolardan birisidir. Son dönem KBY hastalarının kaçınılmaz tedavilerinden birisi olan hemodiyaliz de oksidatif stresi arttırıcı etki göstermektedir. Bu çalışmada hemodiyaliz hastalarında artmış olan oksidatif stres üzerine raloksifenin etkisi araştırıldı. Raloksifenin serum MDA ve NO düzeyini anlamlı oranda azalttığı saptanmıştır. Sonuç olarak, postmenopozal dönemdeki hemodiyaliz hastalarında oksidatif stresin azaltılmasında selektif östrojen reseptör modülatörü raloksifen etkili görünmektedir. Bu konuda daha fazla vakayı içeren çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Effect of raloxifene administration on free radical formation and lipid profile in chronic hemodialysis patients. The relationship between chronic renal failure (CRF) and oxidative stress is not well established. Hemodialysis is the main treatment option for end-stage CRF patients and is associated with increased oxidative stress. In our study ve evaluated the effects of raloxifene on priorly increased oxidative stress. We encountered significantly lowered MDA and NO levels with raloxifene administration. In conclusion, raloxifene acting as a selective estrogen receptor modulator seems to be effective in decreasing oxidative stress in postmenopausal hemolialysis patients. More studies with larger patient size should be encouraged regarding this topic.