Lomber, lumbosakral, iliolumbosakral fiksasyonların pelviste oluşturduğu gerilim dağılımının karşılaştırılması: Biyomekanik çalışma
Compression of the strain generated in pelvis after instrumented lumbar, lumbosacral and iliolumbosacral fixation: A biomechanical study
- Tez No: 163568
- Danışmanlar: PROF.DR. HALUK BERK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Pelvis, Strain, Spine fixation
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
l.ÖZET LOMBER, LUMBOSAKRAL, İLİOLUMBOSAKRAL FİKSASYONLARIN PELVİSTE OLUŞTURDUĞU GERİLİM DAĞILIMININ KARŞILAŞTIRILMASI: BİYOMEKANİK ÇALIŞMA Nöromuskular skolyoz, osteoporotik hastalann dejeneratif skolyozlan ve spondilolistezisde redüksiyon ve füzyon amaçlı lumbosakral veya iliolumbosakral fiksasyonlan kullanılmaktadır. Çok segmenti içine alan füzyonların komşu hareketli segmentlerde stresi ve hareketi arttırdığı ve komşu segmentlerde dejenerasyona yol açtığı daha önce bir çok çalışmada ortaya konmuştur. Sakrumu veya iliak kanadı da içine alan fiksasyonlarda komşu eklemler sakroiliak, kalça eklemi ile simfisis pubis olmaktadır. Yaptığımız literatür incelemesinde omurgada lomber seviyede yapılan sakrumu ve/ veya iliak kanatlan da fîksasyona dahil eden cerrahi gMşirnlerin pelvisteki yük dağılımına olan etkilerini inceleyen sadece bir yayına ulaşabildik. Lomber, lumbosakral, iliolumbosakral fiksasyonların pelvisteki normal yük dağılımına olan etkilerini gösterebilmek ve fiksasyon sonrası bu bölgede oluşan stres kırıklarının nedenini ortaya koymak bizi bu biyomekanik araştırmaya iten en önemli nedendir. Çalışmada altı adet koyun lomber omurgası ile pelvisini kullandık. Koyun omurga pelvis sistemi hiçbir bölgesel ligaman ve bağ yapısına zarar verilmeden diğer bölümlerden ayrıldıktan sonra iliak kanat arka yüzüne, iliak kanat ön yüzüne asetabulum proksimaline, simfisis pubisin hemen kenarına normal gerilim ölçücü ile asetabulumun pelvis minöre bakan medial duvarına da rozet tip gerilim ölçücü uygulandı. Sırasıyla iliolumbosakral, lumbosakral, lomber fiksasyon uygulandıktan sonra ve fiksasyonsuz şekilde 60 Newton ile 120 Newton aksiyel kuvvet uyguladık ve her gerilim ölçücüdeki değişimi kaydettik. Deney verilerinin istatistik analizinin yapılmasında non-parametrik yöntemlerden Wilcoxon ve Friedman testi kullanarak fiksasyonlar arasında ve iki farklı aksiyel kuvvet arasında bir fark olup olmadığını araştırdık. Sonuçlarımıza göre: Sadece iliak kanat arkasına yerleştirdiğimiz ile iliak kanat ön yüzünde asetabulum yukarısına yerleştirdiğimiz gerilim ölçücülerde anlamlı fark mevcuttur. Diğer yerleştirdiğimiz gerilim ölçücüler uygulanan yük ve fiksasyon çeşidine göre herhangi bir değişikliğe uğramamışlardır. Üiak kanat arkasına yerleştirdiğirniz gerilim ölçücü iliak kanat fiksasyonu da uygulandığında bu bölgede gerilim kuvveti oluştuğunu, iliak kanat önyüzünde asetabulum yukarısına yerleştirdiğimiz gerilim ölçücüde iliak kanat fiksasyonu da uygulandığında bu bölgede kompresyon kuvveti oluştuğunu göstermektedir. Yaptığımız bu biyomekanik çalışmada pelvisteki yük dağılınınım fiksasyon çeşidinden çok fazla etkilenmediği, ancak iliak kanatlarında fiksasyonu sonucu fiksasyona yakın bölgelerde gerilim ve kompresyon kuvvetlerinde farklılıklar yarattığını anlamamızı sağlamıştır. Anahtar kelime: Pelvis, Strain, Spinal fiksasyon
Özet (Çeviri)
2. SUMMARY COMPARISSON OF THE STRAIN GENERATED IN PELVIS AFTER INSTRUMENTED LUMBAR, LUMBOSACRAL AND ILIOLUMBOSACRAL FIXATION: A BIOMECHANICAL STUDY Lumbosacral or iliolumbosacral fixations are used for reduction and fusion in neuromuscular scoliosis degenerative scoliosis of osteoporotic patients and spondilolisthesis. It is shown in many studies that multiple segment fusions increase stress and movement between segments that can move and causes degeneration. Hip joint and symphisis pubis are the adjacent joints in fixations that include sacrum or iliac wings. There is just one study worked on pelvic load distribution caused by lumbar fixations that include sacrum and/or iliac bone. Main purpose of this biomechanical study is to show the effects of pelvic load distribution after lumbar lumbosacral and iliolumbosacral fixations and investigate the cause of stress fractures after fixation. We used six lamb lumbar vertebrae and pelvis in our study. Lamb vertebrae and pelvis dissected without any injury to the ligaments and normal strength receivers to both side of iliac wing proximal acetebulum side of symphisis pubis and rosette type receivers to medial wall of acetebulum looking pelvis minor implanted. Iliolumbosacral lumbosacral and lumbar fixations done and axial load 60 and 120 Newton is applied with and without fixation and difference on each strength receiver is collected. Experiment data are statistically analyzed with non parametric Wilcoxon and Friedmann test and differences between fixations and two different axial loads are studied. Results: The strenght receivers we perform only posterior iliac wing and iliac wing anterior, superior to acetabulum, difference was significant. The other receivers we perform, applied load and fixation type were not significant. If iliac wing fixation added, strenght receiver at the posterior iliac wing showed strenght load, the receiver at the iliac wing posterior, supeior to acetabulum showed kompression load. In this biomechanical study, we understand, pelvis load distribution is not affected from fixation type but adding the iliac fixation, near areas shows strenght and compession load differences.