İdiopatik skolyozda apikal vertebranın rotasyonunun ölçülmesinde kullanılan bilgisayarlı tomografi ölçüm tekniklerinin güvenilirliklerinin araştırılması
Evaluation of rehability of computed tomographic method to measure apical vertebral rotation in idiopathic scoliosis
- Tez No: 163571
- Danışmanlar: PROF. DR. İZGE GÜNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Skolyoz, Apikal vertebra rotasyonu, BT ölçüm teknikleri, İntraobserver analiz, İnterobserver analiz, Güvenilirlik, Scoliosis, Apical vertebral rotation, CT measurement techniques, intraobserver analysis, interobserver analysis, reliability
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET İDİOPATİK SKOLYOZDA APİKAL VERTEBRANIN ROTASYONUNUN ÖLÇÜLMESİNDE KULLANILAN BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ ÖLÇÜM TEKNİKLERİNİN GÜVENİLİRLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI Dr. İlker ÖZDEN Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji A.D. İZMİR Amaç: İdiopatik skolyozda apikal vertebranın rotasyonunu belirlemekte kullanılan BT ölçüm tekniklerinin güvenilirüMerinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bir adet kadavra vertebrasma sıfır derece ile 90° arasında onar derece aralıklarla rotasyon sağlayan ve aynı zamanda posterior vertebral elemanlara vertebra korpusuna göre sıfır derece ile 30° arasında açı verebilen bir deneysel model hazırlandı. Bu model üzerinde her farklı açı için toplam 40 adet BT kesiti alındı. Aaro-Dahlborn, Ho, Krismer, Göçen ve arkadaşlarının tanımladıkları teknik ve çalışmada tanımladığımız yeni teknik kullanılarak ölçümler yapıldı. Kesitler iki araştırmacı tarafından iki farklı zamanda ikişer kez ölçüldü. Her teknik için intraobserver ve interobserver analizler yapıldı. Her yöntemin ölçtüğü rotasyon değerleri bilinen gerçek vertebral rotasyon değerleri ile karşılaştırılarak güvenilirlikleri değerlendirildi. Bulgular: Aaro-Dahlborn, Ho, Göçen ve arkadaşlarının tanımladıklan teknik ve yeni tanımladığımız teknikte intraobserver ve interobserver analizde ICC değeri bire çok yalan ve çok iyi korele olarak bulundu. Krismer yönteminde intraobserver analizde birinci araştırmacı için ICC: 0,9096, ikinci araştırmacı için ICC: 0,6299 idi, interobserver analizde ICC: 0,6299 olarak bulundu. Krismer yönteminin de interobserver ve intraobserver güverıilirliği iyiydi.Yöntemlerin gerçek vertebral rotasyonu göstermedeki güvenilirlikleri değerlendirildi. Aaro-Dahlborn, Ho ve Göçen ve arkadaşlarının tanımladıkları yöntemlerin, posterior açılanmanın olmadığı durumda, gerçek vertebral rotasyonu göstermekteki güvenilirlikleri iyi ve çok iyi olarak bulundu ( ICC>0.50 ). Posterior açılanma 10°, 20°, 30° olduğunda ise vertebral rotasyonu doğru olarak ölçmedeki güvenilirlikleri kötüydü ( ICC0.50 ). Sonuç: Skolyozda apikal vertebral rotasyonun ölçülmesinde kullanılan BT ölçüm tekniklerinin interobserver ve intraobserver güvenilirlikleri iyidir. Fakat bu teknikler gerçek vertebral rotasyonu ölçmekte yetersizdirler.
Özet (Çeviri)
SUMMARY EVALUATION of RELIABILITY of COMPUTED TOMOGRAPHIC METHOD to MEASURE APICAL VERTEBRAL ROTATION in IDIOPATHIC SCOLIOSIS Dr. İlker ÖZDEN Dokuz Eylul University, Department of Orthopedics and Traumatology İZMİR Purpose: The purpose of the present study is to evaluate the reliability of apical vertebral rotation measurement techniques that are made by computed tomography. Method: An experimental model prepared with using one cadaver vertebra that vertebra could make rotation zero degree and 90° by tens and also posterior vertebral elements could make zero degree to 30° relatively to the corpus. Forty CT images were taken for each angle on the model. The measurements were done with the techniques described by Aaro-Dahlborn, Ho, Krismer, Gocen et al. and with new technique that we suggested. The images were measured twice by two different observers in two different times. For each technique intraobserver and interobserver analysis were done. Reliability evaluation was done with comparison of measurement used with the techniques and real vertebral rotation degree. Results: ICC value was very near to one in interobserver and intraobserver analysis and there was as significant corelation in the Aaro-Dahlborn, Ho, Gocen et al. techniques and our technique. In intraobserver analysis of Krismer' s technique, ICC was 0,9096 for first observer and 0,6299 for second; In interobserver analysis ICC was 0,6299. Krismer's technique's interobserver and intraobserver reliability was also good. The reliability of techniques for showing the real vertebral rotation was evaluated. While there was no posterior angulations, the reliability of Aaro-Dahkborn, Ho, Gocen et al. techniques for showing the real vertebral rotation was god and excellent( ICC>0,50). Whenthere was 10, 20 or 30 posterior vertebral rotation, the reliability was poor (ICC0,50) Conclusion: The interobserver and intraobserver reliability of the CT techniques used to measure apical vertebral rotation in scoliosis are good. On the other hand, these techniques are insufficient to measure vertebral rotation.