Acil servise başvuran hipertansif olguların yakın dönem klinik izlem ve analizi
Analysis of short term clinical follow up of patients with hypertensive emergency and hypertensive urgency in the emergency department
  1. Tez No: 163572
  2. Yazar: ÜLKÜ TURPÇU ERİTMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ ÇELİK, DOÇ.DR. ÖZGÜR KARCIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Emergency department, blood pressure, hypertensive emergency, hypertensive urgency, symptom, clinical follow-up 10, Emergency department, blood pressure, hypertensive emergency, hypertensive urgency, symptom
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
IH.ÖZET Giriş ve Amaç Akut kan basıncı (KB) yüksekliği ile Acil Servise (AS) başvuran olgulardan hipertansif acil grubuna giren olguların yönetimi üzerinde görüş birliği sağlansa da, hipertansif öncelikli durum (HÖD) grubundaki olguların AS 'teki yönetimi üzerinde yeterli veri yoktur. Bu çalışmanın amacı; AS'e herhangi bir yakınma ile başvurup KB yüksek bulunan olguların arasında HÖD ve hipertansif acil grubundaki olguların demografik ve klinik özelliklerini ortaya koymak ve HÖD grubunda bulunan olguların bir aylık klinik gidişlerini izlemek ve analiz etmektir. Materyal ve Metod Bu çalışma Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi (DEÜTF) Hastanesi AS 'inde ileriye yönelik gözlemsel klinik çalışma olarak üç aylık bir dönemde yapıldı. KB uygun ölçümle 140/90 mmHg üzerinde olan hastalar çalışmaya alındı. AS hekimleri tarafından KB yüksekliğine yönelik veri formu dolduruldu. Diyastolik KB 115 mmHg üzerinde olan ve hedef organ hasan olmayan hastalar HÖD grubuna dahil edildi. HÖD grubundaki hastaların idrar analizleri, böbrek fonksiyon testleri, EKG ve akciğer grafileri kaydedildi. HÖD grubundaki hastalara 1 ay sonra ulaşıldı. Semptomlarının devam edip etmediği ve poliklinik başvurulan sorgulandı. Bulgular 3 aylık dönemde AS'te 276 hastada en az iki ölçümde saptanan KB yüksekliği vardır. Bu 276 hastadan 46'sı (% 16.6) hipertansif acil, 77'si (% 27.8) HÖD, 153' ü (% 55.4) basit KB yüksekliği ve/veya geçici hipertansiyon olarak gruplandırılmıştır. Hipertansif acil grubunda yaş ortalaması 68.8±13.8 (aralık:27-94) bulundu. HÖD grubunda ise yaş ortalamasının 58.8±12.6 (aralık: 34-83) olduğu saptandı. Hipertansif acil grubundaki hastalann izlem süresi HÖD grubuna göre anlamlı derece yüksek bulunmuştur. HÖD grubunda, baş ağrısı yakınması, 21 (%27.3) hasta ile en sık başvuru nedeni olarak bulundu. Hipertansif acil grubunda ise göğüs ağrısı (n=12, %26.1) ve nefes darlığı (n=12, %26.1) en sık başvuru nedenleri idi.. Hipertansif acil grubu ile HÖD grubunun sistolik KB ortalamaları karşılaştırıldığında anlamlı fark bulunmadı; diastolik KB ortalamalannda HÖD grubunun ortalamasının anlamlı yüksek olduğu görüldü. (p=0.014) HÖD grubundaki 77 hastadanrevisited the hospital for follow-up examination after one week. In this group, 19 (24.7%) patients reported at least one complaint in one-month follow-up phone inquiry. Conclusion A myriad of different complaints can be reported by patients admitted to the ED and found to have high BP, with headache being the most common. A majority of the patients with high BP levels in the ED have been diagnosed with hypertension in the past. Patients in the HU and HE groups are generally in their fifth and sixth decades. Emergency physicians need to have a high index of suspicion for end-organ damage in these patients, and have a low threshold to employ adjunctive tests to complete necessary workup and examination. Most patients can be managed in an outpatient basis in the ED with simple interventions, drug therapy, close follow-up and be discharged from the ED. Patients in HU group without any end-organ damage should be discharged with oral treatment and follow-up recommendations.
Özet (Çeviri)
revisited the hospital for follow-up examination after one week. In this group, 19 (24.7%) patients reported at least one complaint in one-month follow-up phone inquiry. Conclusion A myriad of different complaints can be reported by patients admitted to the ED and found to have high BP, with headache being the most common. A majority of the patients with high BP levels in the ED have been diagnosed with hypertension in the past. Patients in the HU and HE groups are generally in their fifth and sixth decades. Emergency physicians need to have a high index of suspicion for end-organ damage in these patients, and have a low threshold to employ adjunctive tests to complete necessary workup and examination. Most patients can be managed in an outpatient basis in the ED with simple interventions, drug therapy, close follow-up and be discharged from the ED. Patients in HU group without any end-organ damage should be discharged with oral treatment and follow-up recommendations.