Vajinal duş yapma nedenleri ve bunları etkileyen etmenlerin incelenmesi
Research into the reasons of vaginal douche application and of the contributing causes
- Tez No: 163666
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SAMİYE METE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Vajinal Duş, Kadm Sağlığı, Hemşirelik
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET VAJİNAL DUŞ UYGULAMA NEDENLERİ VE BUNLARI ETKİLEYEN ETMENLERİN İNCELENMESİ EMİNE GERÇEK Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Bu araştırma, vajinal duş uygulama nedenleri ve bunları etkileyen etmenleri incelemek amacıyla yapılmış, tanımlayıcı tipte bir çalışmadır. Sağlık Bakanlığı Ege Doğum Evi ve Kadın Hastalıkları Eğitim Hastanesi'nde yapılan araştırmanın örneklemini, üç aylık süre içinde araştırmacının bulunduğu polikliniğe başvuran, bakire olmayan, ulaşılabilen ve araştırmaya katılmayı kabul eden 1600 kadın oluşturmuştur. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu kullanılarak toplanmıştır. Kadınların %47.2'sinin vajinal duş yaptığı saptanmıştır. Kadınların %98.7'sinin“temiz hissetmek”için vajinal duş yaptığı, %92.3'ünün vajinal duşu“cinsel ilişki sonrası”, %62.8'inin“haftada 1-9 kez”uyguladığı, %59.2'sinin“sadece su”kullandığı, %90.1'inin“parmaklarını haznenin içine sokarak”yıkadığı, %8 1.5 'inin vajinal duş yapmayı“aile üyelerinden”öğrendiği saptanmıştır. Kırk yaş ve üzerindeki kadınların diğer yaş gruplarına, okur-yazar olmayan kadınların lise ve yüksekokul mezunu olanlara, vajinal duş hakkında eğitim almayanların eğitim alanlara oranla daha çok vajinal duş uyguladıkları saptanmıştır. Bu çalışmada, gelir durumu, çalışma durumu, en uzun süre yaşadığı yer ve medeni durumun vajinal duş üzerinde etkili olmadığı belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; vajinal duş yaygın olarak uygulanmaktadır. Kadınların vajinal duş yapmalarında en önemli etken sahip oldukları inançlardır. Kadınların vajinal duş davranışlarını değiştirmeye yönelik eğitim programlarında inançların değiştirilmesine ilişkin girişimler planlanmalıdır. Özellikle riskli gruplar olan 40 yaş üzeri ve eğitim düzeyi düşük kadınların öncelikli olarak ele alınması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY RESEARCH INTO THE REASONS OF VAGINAL DOUCHE APPLICATION AND OF THE CONTRD3UTING CAUSES EMİNE GERÇEK Obstetric Nursing Department This research which is a study of defining nature, is undertaken to investigate the reasons of vaginal douche application and of the contributing causes. The research was carried out at the Ministry of Health Aegean Maternity and Gynecology Hospital among 1600 women who have applied to the researcher's out-patients clinic during a period of three months. They were all non- virgins, accessible and have agreed to participate in the research. The data were complied using questionnaires developed by the researcher. It was established that 47.2% of the participants used vaginal douche. It was also observed that 98.7% used it for hygienic (feeling of cleanliness) purposes; 92.3% after sexual intercourse, ; 62.8%“1-9 times per week”; 59.2% applied“water only”; 90.1% washed“by inserting fingers into the womb”and 81.5% expressed that suggestion to use vaginal douche was made by their“families”. The application of vaginal douche is more common among women at the age of 40 and over and is used more widely by illiterate women compared to educated ones and by those who have not received any training about the vaginal douche as opposed to those who have. The study has established that factors like income, employment, place of longest abode and marital status have no relevance to the use of vaginal douche. According to the results; vaginal douche is widely used by women triggered by their belief which constitutes the single most important factor in its application. It is therefore suggested that initiatives directed at changing women's beliefs should be planned within the context of training programmes aimed at their approach to and behavior towards vaginal douche. Especially the status of critical/risky groups (40+ and less educated) should be dealt with as a matter of urgency and priority. Key Words : Vaginal Douche, Women's Health, Nursing