Üniversite öğrencilerinde çocukluk çağı travmatik yaşantıları ve aile işlevlerinin ruhsal belirti açısından değerlendirilmesi
The evalation of chilhood travmatic life events and sfamily function on the of psychologail systems among üniversitystudent
  1. Tez No: 163750
  2. Yazar: YUNUS EMRE AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı travmaları, dissosiyasyon, borderline kişilik bozukluğu, ruhsal belirti dağılımı, aile değerlendirilmesi 67, Childhood traumas, dissociation, borderline personality disorder, psychological sign distribution, family evaluation 68
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Özet: Amaç: Bu çalışma; travmatik çocukluk çağı deneyimlerinin dissosiyatif yaşantılar, borderline kişilik bozukluğu, ruhsal belirti dağılımı ve aile işlevleri üzerine etkisinin üniversite öğrencilerinde incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Metot: Çalışmaya Dicle Üniversitesinin değişik bölümlerden 265'i erkek, 220'si kız 485 birinci sınıf öğrencisi alındı. Öğrencilere sosyodemografik bilgi formu, DSM-III SCID-IFden Borderline kişilik bozukluğu bölümü, Kısa Fiziksel ve Seksüel Kötüye Kullanım Anketi (KKA), Belirti Tarama Listesi (SCL-90-R), Dissosiyatif Yaşantılar Ölçeği (DES) ve Aile Değerlendirme Ölçeğini (ADÖ) de içeren anket verilip doldurulması istendi. Bulgular: Deneklerin %79.4'ü en az bir kötüye kullanım tariflemiştir. Fiziksel yaralanma %10.9, fiziksel cezalandırılma %22.1, cinsel istismar (ensest dahil) %12.0, yalnızca ensest % 6.7 olarak bulundu. Öğrencilerin %9.6 yakın dışı cinsel kötüye kullanım tariflerken, %6.7'si yakınlarının cinsel kötüye kullanımım tarifliyordu. Öğrencilerin cinsel istismarında %40.8'i gibi bir yüzde ile aile içi üyeler sorumludur. DES ortalaması kız öğrencilerde 22.2, erkek öğrencilerde 23.3 ve toplamdaki ortalaması 22.8'dir. KKA'ya verilen yanıt artıkça DES ortalaması artıyordu. Çalışmamızda DES yaş ile değerlendirildiğinde yaş arttıkça DES değeri alan azalıyordu. 17-18, 19-20, 21- 22, 23-24, 25 ve üstü şeklinde yaş gruplarına bölündüğünde alman DES ortalamaları sırasıyla 28.4, 23.5, 22.1, 20.8 ve 16.7 şeklindedir. Sosyodemografik verilerle dissosiyatif deneyimler açısından anlamlı bir ilişki bulamadık. Borderline özelliği olanlarda DES, KKA, SCL-90-R ve ADÖ değerleri yüksektir. Sonuç: Çocukluk çağı travmaları borderline özellikler, yüksek dissosiyasyon düzeyleri, ruhsal belirtilerin tamamında yükselme ve bozuk aile işleviyle ilişkili bulundu. Ayrıca ruhsal belirtilerin yüksek düzeyleri birbirleriyle de ilişkiliydi. Çocukluk çağı travmalı bireylerde daha sonra gelişebilecek psikopatoloji, kimlik ve kişilik özelliklerinde belirleyici olabileceğidir.
Özet (Çeviri)
Abstract: Aim: This study was performed to assess the effect of traumatic childhood experinces on dissociative lives, borderline personality disorder, psychological sign distribution and family functions, among the university students. Method: 265 male, 220 female, totally 485 first degree student from the different faculties of Dicle University enrolled to the study.All the students asked to complete Sociodemographic Data Form, borderline personality disorder part of DSM-HI SCID-II, Short Physical and Sexuel Abuse Form, Symptom Checklist Revised (SCL-90-R), Dissociative Experiences Scale (DES), and Family assessment Device (FAD). Findings: 79.4 % of subjects described at least one form of abuse.Physchical wound 10.9 %, physchical punishment 22.1 %, sexuel abuse (incest included) 12%, and only incest found 6.7 %. 9.6 % of students described sexuel abuse from outside of the family, 6.7 % described sexuel abuse from closed relatives. Family members were responsible from 40.8 % of sexuel abuse of the students. The avarage DES score was 22.2 for the female, 22.3 for the male students and avarage of the total was 22.8. As the answers for the Short Physical and Sexuel Abuse Form increased, DES avarage was increasing.In our study, when DES evaluated with age; DES was decreasing when age was increased. DES score avarage of age groups 17-18, 19-20, 21-22, 23-24, 25 and over is found as 28.4, 23.5, 22.1, 20.8 and 16.7. We couldn't find relationship between sociodemographic data and dissociative experiences. DES, Short Physical and Sexuel Abuse, SCL-90-R and FAD scores found high at borderline featured subjects. Result: Childhood traumas are found to be related with borderline features, high dissociation levels, increase at all psychological signs, and disturbed family function.Also high levels of psychological signs were related with each other.Physicopatalogy developing after childhood trauma, can determine the identity and personality features