Diyaliz hastalarındaki cinsel işlev sorunları ve etkileyen faktörler
The sexual problems of the dialysis patiens and to determine the factors that affect those problems
- Tez No: 163817
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEN ÖZALTIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Kronik böbrek yetmezliği, diyaliz, empotans, erektil disfonksiyon, anorgazmi v, Chronic Renal Failure, dialysis, impotence, erectile disfunction, anorgasm VI 1
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Araştırma diyaliz tedavisi alan hastalarda görülen cinsel işlev sorunlarını ve etkileyen faktörleri belirlenmek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. 03.05.2004 - 14.05.2004 tarihleri arasında Eskişehir Devlet Hastanesi ve bu hastane bünyesinde diyalize giren 65 programlı diyaliz hastası, Osmangazi Hastanesi bünyesinde diyalize giren 12 programlı diyaliz hastası, Çalışma Bakanlığına bağlı SSK Bölge Hastanesi ve burada diyalize giren 68 programlı diyaliz hastası ve özel hizmet veren RTS Yaşam Diyaliz Merkezi ve burada diyalize giren 98 programlı diyaliz hastası olarak toplam 243 diyaliz hastası bu araştırmanın evrenini oluşturmuş, bu hastalardan araştırma koşullarına uyan ve araştırmayı kabul eden 63 diyaliz hastası çalışma kapsamına alınmıştır. Veri toplama aracı olarak“Tanıtım Formu”,“Beck Depresyon Ölçeği”ve“Golombok Rust Cinsel Doyum Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 10.0 paket programı kullanılmış, istatistiksel değerlendirmede t-testi, ANOVA, Pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. Araştırmamızdan elde edilen sonuçlara göre; örnekleme alınan diyaliz hastalarında cinsel sorunlar %57.1 oranında görülmektedir. Cinsiyet, yaş, evlilik yılı, eğitim durumu ve depresyon düzeyi ile cinsel sorunlar karşılaştırıldığında aralarında anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p0.05). Kadınlarda görülen cinsel sorunlarda ilk sırayı kaçınma ve dokunma (%76) ile ilgili sorunlar alırken, en az ifade edilen sorunun anorgazmi (% 8) olduğu belirlenmiştir. ivErkeklerde ise erken boşalma (% 57.9) ve sıklık (cinsel ilişki sıklığı,% 39.5) ile ilgili sorunların çok görüldüğü en az rastlanan sorunun kaçınma ve doyum (%10.5) ile ilgili olduğu belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara uygun öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to define the sexual problems of the dialysis patiens and to determine the factors that affect those problems. A total of 63 dialysis patients, who accepted to be the subjects and were suitable for the purpose of the study, out of 243 dialysis patients from various dialysis centers in Eskişehir participated in the study beetveen the dates of 03.05.2004 and 14.05.2004. 65 of those patients were from Eskişehir State Hospital, 12 of those patients were from Osmangazi Hospital, 68 of those patients were from SSK Hospital, and 98 of those were from RTS Yasam Dialysis Center.“Beck Depression Scale”and“Golombok & Rust Inventory of Sexual Satisfaction”(GRISS) are used to gather the data. In analysing the data SPSS 10.0 computer program, in statistical evaluation t-test, ANOVA and Pearson corralation analysis are used. The results demonstrate that the sexual problems among dialysis patients are seen as 57.1 %. There is a significant difference in gender, age, marriage year, education, depresion level when compared to sexual problems (PO.01). It was determined that the sexual problems are more widespread among the women dialysis patients 92 %. It was seen that there is no significance difference between sexual problems and the number of children, income, family type, having private bedroom, daily needs, dialysis year, frequency of dialysis, being transferred, having second or third health problems (P>0.05). It was also determined that the more common sexual problems among women are avoiding from men's company and touching while the common sexual problems among men are frequency of intercorse and premature ejaculation 76 % and 8 % respectively. According to results, the appropriate suggestions are given. VI