Çocuklarda göğüs ağrısının nedenleri ve göğüs ağrısı etyolojisinde helikobakter pylori enfeksiyonunun yeri
- Tez No: 163843
- Danışmanlar: PROF.DR. AYHAN GAZİ KALAYCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Göğüs ağrısı, H.pylori enfeksiyonu VII, Chest pain, H.pylori infection. rx
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Göğüs ağrısı, vücudun ön yüzünde boyun ve üst abdomen arasında hissedilen ağrı yada rahatsızlıktır. Acil ve genel polikliniklere başvuran çocuklar arasında baş ve karın ağrılarından sonra üçüncü sırada göğüs ağrısı yer almaktadır. Çocuklardaki göğüs ağrısı nedenleri arasında en başta idiyopatik nedenler bulunmaktadır. Daha az sıklıkla kas-iskelet, pulmoner, psikojenik, gastrointestinal, kardiyak ve diğer nedenler göğüs ağrısına neden olmaktadır. Çocuklarda göğüs ağrısı nedenine yönelik yapılan çalışmalarda gastrointestinal nedenlerin az olduğu, ayrıca Helikobakter pylori enfeksiyonu yönünden hastaların değerlendirilmediği dikkati çekmektedir. Göğüs ağrısıyla başvuran çocuklarda göğüs ağrısı yapan nedenleri belirlemek, H.pylori enfeksiyonunun etyolojik bir faktör olup olmadığını araştırmak amacıyla çalışmamızı planladık. Çalışmaya Kardiyoloji ve Gastroenteroloji polikliniklerine göğüs ağrısı yakınması ile başvuran 4-17 yaş arası 202 çocuk alındı. Herhangi bir nedenle polikliniklere başvuran, göğüs ağrısı veya gastrointestinal sisteme ait yakınması olmayan 60 sağlıklı çocuk kontrol grubunu oluşturdu, iki grup H.pylori sıklığı yönünden karşılaştırıldı Göğüs ağrısı yapan nedenler; idiyopatik nedenler, kardiyak nedenler, gastrointestinal nedenler, psikojenik nedenler, kas-iskelet sistemi, solunum sistemi, romatolojik hastalıklar olarak belirtildi. Göğüs ağrısı idiyopatik ve diğer nedenlere bağlanan hastalar H.pylori enfeksiyonu açısından araştırıldı. İdiyopatik grupta H.pylori pozitif bulunan ve/veya eradikasyon tedavisi ile göğüs ağrısı kaybolan hastalarda göğüs ağrısının nedeni,“H.pylori enfeksiyonu”olarak kabul edildi. Göğüs ağrılı hastalar, H.pylori enfeksiyonu olan ve olmayan şeklinde iki gruba ayrıldı ve her iki grup arasında istatistiksel analizler yapıldı. Etyolojik değerlendirme sonucunda göğüs ağrısına yol açan en sık neden, idiyopatik (%77.7) olarak belirlendi. Bunu sırasıyla %6.4 psikojenik, %5 diğer gastrointestinal sistem hastalıkları, %2 kalp hastalıkları, %1 solunum sistemi hastalıkları, %0.5 kas iskelet sistemi hastalıkları ile %0.5 romatolojik hastalıklar izledi, %6.9 hastaya ise ulaşılamadı. İdiyopatik grupta 157 hastanın 101 'i H.pylori pozitif, 56'sı negatif olarak saptandığından, idiyopatik grupta göğüs ağrısına yol açan en sık nedenin H.pylori enfeksiyonu olabileceği düşünüldü. İdiyopatik göğüs ağrılı hasta grubunda, H.pylori %64.3, diğer nedenlere bağlı göğüs ağrılı hasta grubunda ise %29 oranında pozitif saptandığından, idiyopatik grupta H.pylori pozitifliği diğer gruptan 4.4 kat daha yüksek bulundu. H.pylori enfeksiyonuna bağlı olan ve olmayan göğüs ağrılı iki grup arasında hastaneye başvuru aylan, göğüs ağrısının başlama zamanı, sıklığı, süresi, yayılımı ve iyileşme şekli yönünden fark olmadığı gözlendi. VISonuç olarak; göğüs ağrılı hastalarda kardiyak nedenlerin oldukça nadir, başta H.pylori olmak üzere GÎS kaynaklı hastalıkların ise sık görüldüğü dikkati çekmiştir. Göğüs ağrısının nedeni bulunamayan hastaların bir kısmında sorumlu etken H.pylori enfeksiyonu olabilir. Bu nedenle göğüs ağrısı idiyopatik olarak kabul edilen hastaların H.pylori yönünden değerlendirilmesi ve ona göre tedavi verilmesinin uygun olacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Chest pain is a certain pain or condition which is felt between the neck and upper abdomen. Chest pain ranks third after head and abdomen pains in children presenting emergency and general polyclinics. Idiopathic reasons are the leading causes for chest pain in children. Less frequently, musculoskeletal, pulmonary, psychogenic, gastrointestinal, cardiac and other reasons lead to chest pain. In studies conducted for reasons of chest pain in children, it was pointed out that gastrointestinal reasons were rare and that patients hadn't been evaluated with regard to Helicobacter pylori infection. We have planned our study in order to detect the causes of chest pain in patients presenting with chest pain and to search whether H.pylori infection is an ethiological factor or not. A total of 202 children ranging between 4-17 ages who had visited the cardiological and gastroenterological polyclinics with chest pain participated in our study. A total of 60 healty children who had visited the polyclinics for various reasons and who hadn't had any complain concerning chest pain or gastrointestinal system formed the control group. Two groups were compared with regard to H.pylori frequency. The causes of chest pain were identified as idiopathic reasons, cardiac reasons, gastrointestinal reasons, psychogenic reasons and diseases of muscle-skeleton system, respiratory system and rheumatological diseases. Patients whose chest pains were identified with idiopathic and other reasons were examined with respect to H.pylori infection.“H.pylori infection”was considered as the reason for chest pain in H.pylori positive patients of idiopathic group and/or in patients whose chest pain was cured by eradication treatment. Patients suffering from chest pain were classified as H.pylori infection positive and negative and, statistical analyses were conducted for both groups. Ethiological evaluation revealed that idiopathic reason (77.7%) was the most frequent reason. This was followed by psychogenic reasons (6.4%), the other gastrointestinal diseases (5%), cardiac diseases (2%), respiratory system diseases (1%), muscle-skeleton system diseases (0.5%) and rheumatological diseases (0.5%) respectively. 6.9% of the patients were not accessible. We deduced that H.pylori could be the most frequent reason for chest pain in the idiopathic group due to the fact that of the 157 idiopathic patients, 101 were H.pylori positive and 56 were H.pylori negative. Being H.pylori positive was 4.4 times higher in the idiopathic group than the other group owing to the fact that H.pylori had a 64.3% positiveness in patients having chest pain due to idiopathic reasons and a 29% positiveness in patients having chest pain due to other reasons. There was no significant difference between the two groups in which chest pain was caused by H.pylori infection or not with regard to months in VIIIwhich the patients presented to the hospital, the initial daith, frequency, duration, extention and recovery of the chest pain. Consequently, it was revealed that cardiac reasons were relatively rare in patients of chest pain and that gastrointestinal system diseases such as H.pylori infection which is the leading reason, were frequent. H.pylori infection may be responsible agent for a certain part of the patients in whom the reason for the chest pain could not be detected. Therefore, patients whose chest paints are considered as idiopathic should be evaluated with respect to H.pylori and proper treatment should be provided accordingly.