Karpal tünel sendromunda ultrason, lokal kortikosteroid enjeksiyonu ve splint tedavilerinin kısa dönem etkilerinin karşılaştırılması
- Tez No: 163859
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SERPİL SAVAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Karpal tünel sendromu, ultrason, lokal enjeksiyon, splint, Carpal tunnel syndrome, ultrason, local injection, splinting
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
75 ÖZET Karpal tünel sendromu en sık görülen tuzak nöropatisidir. Bu çalışma karpal tünel sendromu tedavisinde ultrason, lokal steroid enjeksiyonu ve splint tedavilerinin erken dönem etkinliklerini karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Karpal tünel sendromu tanısı konan 60 hasta rasgele 3 gruba ayrılmıştır. Tedavi öncesinde tüm hastalar klinik ve elektrofizyolojik olarak değerlendirilmiş, semptom şiddet skorları, fonksiyonel kapasite skorları ve el kavrama ve tutma güçleri kaydedilmiştir. Birinci grupta toplam 34 ele 14 seans günde 5 dakika, 1 Mhz frekans ve 1 Watt/cm2 yoğunlukta ultrason tedavisi uygulanmıştır. İkinci grupta 36 ele karpal tünel içine 6 mg betametazon enjekte edilmiştir. Üçüncü gruba, el bileğini nötral pozisyonda tutan el bileği istirahat splinti verilerek, iki hafta süresince, sadece geceleri kullanmaları istenmiştir. Üç gruptaki tüm hastalar tedavi sonrasında tekrar klinik olarak değerlendirilerek, semptom şiddet skorları, fonksiyonel kapasite skorları, el kavrama ve tutma güçleri kaydedilmiştir. Her üç grupta da, hastaların tedavi sonrası semptom şiddet skorlarında, fonksiyonel kapasite skorlarında, el kavrama güçleri ve tutma güçlerinde tedavi öncesine göre artış olmasına rağmen, bu artış istatiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Tedavi sonunda gruplar semptom şiddet skorları, fonksiyonel kapasite skorları, el kavrama güçleri ve tutma güçleri açısından birbirleri ile karşılaştırıldığında da, erken dönem etkinlikleri açısından istatiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç: Karpal tünel sendromu tedavisinde ultrason, lokal kortikosteroid enjeksiyonu, splint tedavileri etkinlikleri erken dönemde farklı bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
76 SUMMARY Carpal tunnel syndrome is the most common entrapment neuropathy. This study has been carried out to compare the short term efficacy of ultrasound, local steroid injection and splint therapies for the treatment of carpal tunnel syndrome. Sixty patients, with carpal tunnel syndrome, were randomly divided into three groups. All the patients in three groups were evaluated clinically and electrophysically before the treatment and the patients' symptom severity scores, functional capacity scores, hand grip strength and pinch strength were recorded before the treatment. Thirty-four hands of the twenty patients at the first group were treated with ultrasound for 5 minutes per session at a frequency of 1 Mhz and an intensity of 1 Watt/cm2. Treatments were performed for 14 sessions. At the second group, 6 mg bethametasone was injected into the carpal tunnel of thirty-six hands of the twenty patients. At the third group, twenty patients were instructed to wear a neutral-positioned wrist split, only at nights, for two weeks. Again, all the patients in three groups were evaluated clinically, after the treatment. Also, all the patients' symptom severity scores, functional capacity scores, hand grip strength and pinch strength are recorded after the treatment. Alltough, at both of the three groups, when compared with initial scores; there was an improvement of symptom severity scores, functional capacity scores, hand grip strength and pinch strength of patients, after the treatments; but the difference was not statistically different. Also there was no significant difference accoding to the symptom severity scores, functional capacity scores, hand grip strength and pinch strength. Conclusion: There was no difference between the short term efficacy of ultrasound, local steroid injection and splint therapies for carpal tunnel syndrome treatment.