Romatoid artritli hastalarda anti-siklik sitrülünüze peptit (anti-CCP) antikorun klinik aktivite ile ilişkisi
  1. Tez No: 163860
  2. Yazar: ORKAN TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ERCAN TUNÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, anti-CCP antikoru, klinik aktivite, Rheumatoid arthritis, anti-CCP antibodies, clinical activity
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
42 ÖZET RA'li hastalarda anti-CCP antikorların klinik aktivite ile ilişkisini araştırdığımız bu çalışmada RA'li hastalar hem hasta kontrol grubu olarak aldığımız AS'li hastalar ile hem de sağlıklı kontroller ile karşılaştırıldı. Klinik aktivasyonla ilişkili laboratuar parametrelerinden ESH, CRP, IL-6'ya ilaveten RA'li olgular için DAS 28, AS'li olgular için ise BASDAI skorları kullanıldı. Çalışmaya alınan RA'li hastalarda, DAS 28 skoru esas alınarak değerlendirildiğinde klinik aktivite ile pozitif korelasyon bulunan laboratuar parametre sadece CRP idi. DAS 28 skorları ile anti- CCP değerleri arasında ise bir korelasyon bulunmadı. Bizim çalışmamızın başlamasından sonraki tarihlerde yayınlanan yeni çalışmaların bulguları ile de bu sonuç uyumlu idi. Anti-CCP antikorları ve IgM RF titreleri sırasıyla bizim çalışma populasyonunun %53.3'ü ve %63.3'nde pozitif bulundu. Bu oranlar literatürde belirtilen oranların hafif altında idi. Bu durum çalışmaya alman hastaların hastalık sürelerinin çok uzun olmamasına bağlandı. Anti-CCP antikorlarına ait sensitivite %53.3 spesifite %100 idi. RA'li hastalarda anti-CCP antikorlar ile laboratuar parametrelerinden ESH ve CRP arasında ise orta derecede pozitif korelasyon vardı. İnflamatuar bir hastalık olan AS'li hasta kontrol grubunda ve sağlıklı kontrollerin hiçbirinde anti-CCP antikoru pozitif bulunmadı. AS'li hasta grubunda BASDAI ile sadece CRP arasında pozitif korelasyon vardı. ESH ve IL-6 ile BASDAI arasında korelasyon bulunmadı. Sonuç olarak, DAS 28 skorları esas alındığında anti-CCP antikorların klinik aktivite ile ilişkili olmadığım ancak ESH ve CRP ile bu antikorlar arasında orta derecede pozitif korelasyonların bulunması nedeniyle anti-CCP ile klinik aktivite ilişkisinin, DAS 28 haricinde diğer hastalık aktivite değerlendirme yöntemleri de kullanılarak geniş populasyonlu yeni çalışmalarla araştırılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
43 SUMMARY In this study, we aimed to assess the relation of anti-CCP antibodies with clinical activity in patients with rheumatoid arthritis. AS patients as a patient control group and a healthy control group were both used in comparison of the results. In the assessment of clinical activity erythrocyte sedimentation rate (ESR), serum C- reactive protein (CRP) and IL-6 and also clinical activity indexes were used. Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index (BASDAI) scores in patients with AS and Disease Activity Score 28 (DAS 28) scores in patients with RA were calculated. In the patients with RA only CRP levels were found in correlation with DAS 28 scores. No correlation was found between anti-CCP antibodies and DAS 28 scores. In recent published studies, similar results were also reported. The percentages of anti-CCP antibody and rheumatoid factor (RF) were found as 53.3% and 63.3%, respectively. These percentages were slightly lower than the values reported. These results may be due to relatively short disease duration of the patients with RA. It is known that these percentages of both RF and anti-CCP antibodies are found higher in the patients with longer disease duration. The sensitivity and specificity of anti-CCP antibodies were found as 53.3% and 100%, respectively. There were positive correlations between anti-CCP antibodies and both CRP and ESR in patients with RA. In both patient control and healthy control groups anti-CCP antibody titers were found all negative. There was a positive correlation only between BASDAI scores and CRP levels in patients with AS. In these patients no correlation was found between BASDAI and IL-6, and BASDAI and CRP. In conclusion, we could not find a positive correlation between DAS 28 scores and anti-CCP antibodies. However, there were moderate correlations between ESR and anti-CCP antibodies, and also CRP and anti-CCP antibodies. The relevance of anti-CCP antibodies with clinical activity in patients with RA should be searched also by other clinical activity measures in larger patient populations.