Kısa namlulu silahlarla yapılan atışlarda giysilerde giriş deliklerinin etrafındaki atış artıklarının incelenmesiyle mesafe tayini
Determination of the firing distance by examining GRS around the enterance hole on the clothes fired with small barrel pistols
  1. Tez No: 163945
  2. Yazar: UĞUR ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YAŞAR BİLGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Atış uzaklığı tespiti, Tabanca, Sodyum Rodizonat Testi, Determination of Firing Distance, Pistols, Sodium Rhodizonate Test Method
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik İncelemeler ve Kriminalistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
105 ÖZET Kısa Namlulu Silahlarla Yapılan Atışlarda Giysilerde Giriş Deliklerinin Etrafındaki Atış Artıklarının İncelenmesiyle Mesafe Tayini Bu çalışmada, ilk kez iki farklı çapta tabancayla iki farklı kumaş türü üzerine ayrı ayrı atışlar yapılarak atış uzaklığı belirlemesi yapılmıştır. Çalışmada iki farklı çapta tabanca kullanılmış, atışlardan hemen sonra farklı tür kumaşlar üzerindeki atış artıkları fiziki yönden incelenmiş, daha sonra basınç makinesi kullanılarak kumaş üzerindeki mermi giriş deliği ve etrafındaki atış artıkları filtre kağıdı üzerine aktarılmıştır. Atış artıklarının sodyum rodizonat testi sonucunda ortaya çıkardıkları renk dağılımları ile fiziki inceleme sonuçları birleştirilerek atış uzaklığı belirlemesi yapılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda sodyum rodizonat testinin atış uzaklığı belirtiminde oldukça uygun bir yöntem olduğu görülmüştür. Yapılan çalışmalarda fiziki ve kimyasal inceleme sonuçları birleştirildiğinde“bitişik atış, yakın atış ve uzak atış”tanımlamalarının sınırları daha belirgin hale getirilmiş (1)0 cm, (2)3-5 cm., (3)10-15 ve 20 cm., (4)30 cm. ve (5)50 ve üzeri cm. deki beş farklı mesafenin belirlenebildiği görülmüştür. Her ne kadar yapılan denemelerde atış uzaklıkları belirlenebilmiş ise de, hayatın akışı içerisinde değişkenler oldukça fazla olduğundan, yapılan inceleme sonuçlarının sağlıklı çıkması açısından değişkenler göz önünde bulundurularak mukayeseli çalışmalar yapmak önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
106 SUMMARY Determination of the firing distance by examining GSR around the enterance hole on the clothes fired with small barrel pistols. In this study, for the first time firing distance is determined for shots made onto two different type of clothes with small barrelled pistols. Two different diametered pistols are used, consequently, physical examination is conducted and then by using the pressure machine, the gunshot residues found at the around the hole on the cloth are transferred to the filter paper and by combining the information obtained by using Sodium Rhodizonate method, the color composition of the GSR with the physical inspection, the firing distance is determined. At the end of this study, it is concluded that Sodium Rhodizonate Test is an appropriate method for firing distance determination. At these studies, by combining physical and chemical examinations“contact, near and far”distances are become more limited like (1)0 cm, (2)3-5 cm., (3)10-15 and 20 cm., (4)30 cm. and (5)50 cm. and up distances. However, we determined limitid firing distances at these studies, but there are lots of naturel deviations at the normal life sequence. So, finally we purpose to make comparing examinations on this approch to have true results.