Köpeklerde üçüncü göz kapağı bezi prolapsusu olgularının sağaltımında, bezin ekstirpasyonu, morgan'ın cep yöntemi ve modifiye yönteminin karşılaştırılması
Comparison of partial extirpation of the gland, morgan's pocket technique and modified morgan's pocket technique for the treatment of prolapsed gland of the third eyelid in dogs
  1. Tez No: 163946
  2. Yazar: AYÇA ZEYNEP GÜLERYÜZLÜ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. PERRAN GÖKÇE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hiperplazi, Köpek, Prolapsus, Üçüncü Göz Kapağı, Dog, Hyperplasia, Prolapsus, Third Eyelid
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
57 ÖZET ÜÇÜNCÜ GÖZBEZl PROLAPSUSU OLGULARININ SAĞALTIMINDA,PARSİYEL EKSTİRPASYONU, CEPVECEP YÖNTEMİ'NİN KARŞILAŞTIRILMASI Bu çalışmada Üçüncü Göz Kapağı bezi prolapsusu olgularının sağaltımı amacıyla 30 adet prolabe üçüncü göz kapağı bezi olgusu 10'arlı 3 gruba ayrılmış; 1. gruba Morgan'ın Cep Yöntemi; 2. gruba Modifiyc Morgan'ın Cep Yöntemi; 3, gruba ise Parsiyel Ekstirpasyon uygulanmıştır. Uygulanan yöntemler teknik güçlük ve süre, kanama ve ödem oluşumu, normale dönme süresi, nüks olasılığı ve gözyaşı miktarları üzerine etkisi yönünden karşılaştırmıştır. Buna göre Morgan'ın Cep Yöntemi yukarıda bildirilen kriterler açısından en olumlu teknik olarak bulunurken, bunu sırasıyla Modifiye Morgan'ın Cep Yöntemi ve Parsiyel Ekstirpasyon izlemiştir. Sonuç olarak, komplike olmayan olgularda Morgan'ın Cep Yöntemi; komplike olan olgularda, Modifiye Morgan'ın Cep Yöntemi önerilir bulunurken, son çare olarak da parsiyel ekstirpasyon uygun bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
58 SUMMARY COMPARISON OF PARTIAL EXTIRPATION OF THE GLAND, MORGAN'S POCKET TECHNIQUE AND MODIFIED MORGAN'S POCKET TECHNIQUE FOR THE TREATMENT OF PROLAPSED GLAND OF THE THIRD EYELID IN DOGS In this study, 30 prolapsed third eyelid glands of 22 dogs were divided into 3 groups of 10 cases each. Morgan's Pocket Technique, Modified Morgan's Pocket Technique and partial extirpation were performed in the first, second and third groups, respectively. Performed techniques were compared according to their practical difficulty and application length, bleeding and odema formation, recovery period and effects on tear production. Thus, Morgan's Pocket Technique was considered as the most adventageous one with respect to the abovementioned criteria. Modified Morgan's Pocket Technique and partial extirpation followed. As a conclusion, it's suggested to use Morgan's Pocket Technique in non-complicated cases, whereas its modification can be used in complicated ones, and partial extirpation can be selected as the last treatment of choice.