Spor yönetiminin farklı boyutlarında yer alan spor yöneticilerinin liderlik tiplerinin araştırılması (Ege bölgesi örneği)
The research of the leadership styles of sports managers from different dimensions of sports management (example of begean region)
  1. Tez No: 164219
  2. Yazar: ZEYNEP GÖKÇE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim, Spor Yönetimi, Yönetici, Spor Yöneticisi, Liderlik
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sporda Psikososyal Alanlar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Araştırmanın amacı; spor yönetiminin farklı boyutlarında yer alan spor yöneticilerinin liderlik tiplerini belirlemektir. Araştırmanın bu genel amacı çerçevesinde, spor yöneticilerinin liderlik özelliklerine etkisi olabileceği düşünülen; cinsiyet, yaş, öğrenim durumu, aylık gelir düzeyi, şu anki görevinden önce üst düzey yönetici olarak görev yapıp yapmadığı, görev yılı süreleri, kulüp yöneticilerinin görevlerinin dışındaki meslekleri ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerinde görev yapan spor yöneticilerinin idareci olarak görev yapma sürelerine ilişkin değişkenler ele alınmıştır. Bu çalışmanın örneklem grubunu, Ege Bölgesi' ndeki Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerinde yönetici pozisyonunda görev yapan, İl Müdürleri, Şube Müdürleri ve Şefler ile, yine Ege Bölgesi' nde ki Spor Kulüplerinde spor yöneticisi olarak görev yapan Yönetim Kurulu Üyeleri oluşturmaktadır. Anketimiz, Ege Bölgesindeki İzmir, Manisa, Afyon, Uşak, Muğla, Aydın, Kütahya ve Denizli illerindeki Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerinde görev yapan 107 spor yöneticisi ile Karşıyaka Spor Kulübü, İzmir Büyükşehir Belediye Spor Kulübü, Vestel Manisa Spor Kulübü, Uşak Spor Kulübü, Afyon Spor Kulübü, Aydın Spor Kulübü, Kütahya Spor Kulübü ve Muğla Spor Kulüblerinde görev yapan 54 spor kulübü yöneticisi olmak üzere toplam 161 spor yöneticisine uygulanmıştır. Bu çalışmada, spor yöneticilerine uygulanan ölçek, Edwin A. Fleishman tarafından 1960'da geliştirilen SRA (Scientific Research Associates) tarafından yayımlanan Liderlik Görüş Anketidir. Balcı (1997) Türkçe'ye uyarlayıp, geçerlik ve güvenirlik çalışmasını yaptığı, Türkçe Liderlik Görüş Anketi ya da Liderlik Görüş Anketinin Türkçe Versiyonudur. Kullanılan bu ölçeğin dışında, spor yöneticilerine“Kişisel Bilgi Formu”uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizi, SPSS 11.0 istatistik paket programı kullanılarak elde edilmiştir. Değerlendirme t testi ve Pearson Korelasyon analizi kullanılarak yapılmıştır. Araştırma sonunda, spor yöneticilerinin liderlik boyutları arasında istatistiksel olarak 0.05 düzeyinde anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.II Spor yöneticilerinin liderlik boyutları ve diğer bağımsız değişkenler arasındaki ilişkilere bakıldığında; yaş, görev yılı süreleri, Gençlik ve Spor İl Müdürlükler' inde idareci olarak görev yapma süreleri arasında anlamlı ilişkiler bulunurken (p0.05).
Özet (Çeviri)
Ill SUMMARY Purpose of he research is to determine the leadership styles of the sports managers who are in different dimensions of sports management. Te variables that are considered in the framework of this generel purpose are; gender, age, education level, income level, working as a sports manager or not, years of working, other jobs of the club managers except their own jobs, time period of working as sports managers of the leaders that have jobs in Youth and Sports Management of City in the research. Sampling groups of this research are; the people who are working as managers in Youth and Sports Management of City, city managers, branch managers, chieves, and the members of board of directors who are sports managers in the sports clubs in Egean Region. Our questionnaire was applied to 161 people in total which includes; 107 sports managers working at the Youth and Sports Management of the cities of; İzmir, Manisa, Afyon, Uşak, Muğla, Aydın, Kütahya and Denizli, and 54 sports club managers working at Karşıyaka Sports Club, Izmir Büyükşehir Belediye Sports Club, Uşak Sports Club, Afyon Sports Club, Aydın Sports Club, Kütahya Sports Club, Muğla Sports Club. The scale that was applied to the sports managers in this research is“The Questionnaire of Leadership View”which was developed by Edwin A. Fleishman in 1960 and published by SRA ( Scientific Research Associates ). Balcı (1997) which was applied for validity and reliability studies, is the turkish version of the Questionnaire of Leadership View. In addition to this scale which was used to sports managers, personal information form was used. The analysis of data which was obtained was acquired by using the package program of SPSS 11.0. The evaluation was done by using the analysis ot t test and Pearson correlation. At the end of the research it was detected that, there was no coherent relation among the leadership dimensions of the sports managers at the level of 0,05 statistically As we consider the relationships between the leadership dimensions of the sports managers and the other independent variables, the coherent relationship was found (p0,05) among gender, education level, income level, working at higher levels and club managers'having other jobs. Kev Words: Management. Sports Management, Manager, Sports Manager, Leadership.