Alzheimer ve vasküler tip demanslı hastalarda amiloid Beta 42 protein, interlokin-6 ve tümör nekroz faktör-alfa düzeylerinin incelenmesi
The levels of amyloid beta 42 protein, interlökin-6 and tumor necrosis factor-alfa in patients with alzheimer's disease and vascular dementia
  1. Tez No: 164250
  2. Yazar: ZÜBEYDE EKEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEMA USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Alzheimer, Vasküler demans, A042, IL-6, TNF-a, Alzheimer diease, vascular dementia, A|342, TNF-a, IL-6
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Alzheimer hastalığı (AH) yaşlı nüfusu en sıklıkla etkileyen demans tipidir. Çoğu vakalarda muhtemel Alzheimer NINCDS-ADRDA kriterlerine göre klinik olarak teşhis edilmiştir. Bununla beraber bu kriterler AH ı diğer demans tiplerinden ayırmada özgüllük ve duyarlılıktan yoksundur. Klinik olarak teşhis edilen AH'hlann en fazla %85 i otopside ayırt edilebilmektedir. Son on yıldan daha fazladır nöroinflamasyonun nörodejeneratif hastalıkların patolojisiyle ilişkili olduğunu destekleyen önemli ölçüde kanıt elde edilmiştir. Çeşitli histopatolojik çalışmalar Alzheimer tip demansdaki (DAT) senil plak oluşumunun immun-mediated inflamasyon reaksiyonlarla ilişkili olduğunu önermektedir. Biz bu çalışmada Alzheimerlı (n= 29), Vasküler demanslı (VD) (n= 17) ve demanslı olmayan yaş ve cinsiyet uyumlu sağlıklı insanların (n= 25) serumlarında Amiloid beta 42 (AP42), Tümör nekroz faktör-alfa (TNF-a), İnterlökin-6 (IL-6) düzeylerini çalıştık. DAT ve VD li hastaların serum A042 ve IL-6 düzeyleri kontrol gruplarına göre farksızdı. VD li hastalarda serum TNF-a düzeyleri kontrol grubundan ve DAT lı hastalardan yüksekti. Literatürde değişken sonuçlar vardır. TNF-a erken dönemde DAT ve VD nın ayırıcı tanısında önemli olabilir. Ağır demans olgularında da çalışma yapılarak bu hipotezin doğrulanması için ileri çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Alzheimer's disease (AD) is a degenerated type of dementia mostly affecting senile population. In most cases, probable or possible AD was clinically diagnosed according to the criteria such as NINCDS-ADRDA. However, these criteria usually lacked the satisfying sensitivity and specificity to differentiate AD from other types of dementias. No more than 85% of clinical diagnosed AD could be confirmed by autopsy. Considerable evidence gained over the past decade has supported the conclusion that neuroinflammation is associated with neurodegenerative diseases pathology. Several histopathologic studies supported that senile plaque formation in Alzheimer type Dementia (DAT) is associated with immune-mediated inflammatory reactions in the central nervous system (CNS). In this study we studied the levels of Amyloid beta 42 (Ap42), Interleukin-6 (IL-6) and Tumor necrosis factor-a (TNF-a) in the blood of patients with Alzheimer's disease (n=29) and vascular dementia (n=17) and non-demented age and gender matched healthy people (n=25). Serum Ap\t2 and IL-6 levels were not different in DAT and VD patients than those of controls. Serum TNF-a levels were higher in VD than controls and DAT patients. There are conflicting results in literature. TNF-a may be important in the differental diagnosis of early state Alzheimer disease and vascular dementia. Future studies with more severly dementia cases are needed to confirm this suggestion.