Astım koah ve bronşektazili hastalarda serum leptin düzeyi ile vücut kitle indeksi, solunum fonksiyonları ve yaşam kalitesi arasındaki ilişki
Correlation between serum leptin levels and body mass index, respiratory function tests and quality of life in patients with asthma, chronic obstructive pulmonary disease and bronchiectasis
- Tez No: 164285
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE FÜSUN KALPAKLIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Astım, KOAH, bronşektazi, vücut kitle indeksi, leptin, Asthma, COPD, Bronchiectasis, BMI, leptin
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
IV ÖZET Kurtipek E., Astım, KOAH ve bronşektazi'Ii hastalarda serum leptin düzeyi ile vücut kitle indeksi, solunum fonksiyonları ve yaşam kalitesi arasındaki ilişki, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi, Kırıkkale 2005. Bu tezde astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve bronşektazi'Ii hastaların serum leptin düzeyleri ile, vücut kitle indeksi (VKİ), solunum fonksiyonları ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi araştırmak amaçlanmıştır. Bu amaçla çalışmaya yaşlan 18'den büyük olan, stabil dönemdeki 78 astım'lı, 67 KOAH'lı, 37 bronşektazi'Ii hasta ile 34 sağlıklı kontrol, toplam 216 kişi alındı. Vücut kitle indeksi (VKİ) 'ne göre tüm olgular, VKİ> 25kg/m2 olanlar Grup A ve VKİ0.05). Ayrıca astım'lı hastalarda lineer regresyon analizi ile grup A'da VKİ'i ile serum leptin düzeyi ve IWQOL arasında pozitif korelasyon saptanırken (sırasıyla beta= 0.36, p=0.01 ve beta=0.58, p=0.0001), grup B'de VKİ'i ile leptin düzeyi ve IWQOL arasında korelasyon yoktu.VKİ >25 kg/m2 olan grupların tamamında VKİ ile IWQOL arasında korelasyon bulunurken, VKİ 25 kg/m2 olan hasta ve kontrol gruplarında IWQOL-Lite anketiyle belirlenen yaşam kalitesinin bozulması, kronik havayolu hastalıklarının doğrudan obezite-yaşam kalitesine etkisinin olmadığını, yalnızca VKİ'nin rolünün olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Kurtipek E. Correlation between serum Ieptin levels and body mass index, respiratory function tests and quality of life in patients with asthma, chronic obstructive pulmonary disease and bronchiectasis. Kırıkkale University Faculty of Medicine Pulmonary Disease and Tuberculosis Department. Speciality Thesis, Kırıkkale 2005. The aim of the present thesis is to elucidate the correlation between serum Ieptin levels and body mass index, respiratory function tests and quality of life in patients with asthma, chronic obstructive pulmonary disease (COPD) and bronchiectasis. For this purpose, 216 patients over 18 years of age and having stable asthma (n=78), COPD (n=67) or bronchiectasis (n=37) were enrolled into a prospective study. Thirty-four healthy individuals were assigned as control group. Acccording to their body mass indices all patients and controls were categorized into two groups: group A (BMI > 25 kg/m ) and group B (BMI 0.05).vıı Linear regression analysis revealed a positive correlation between BMI with serum leptin levels and IWQOL in asthmatic group A patients (respectively beta= 0.36, p=0.01 and beta=0.58, p=0.0001). In contrast, there was no correlation between BMI with serum leptin levels and IEWQOL in asthmatic group B patients. For all group A patients, BMI correlated with IWQOL; the reverse was true for all group B patients. In conclusion, serum leptin may represent an important predictor of chronic airway diseases, sue as asthma and bronchiectasis. Disturbed quality of life in patients and controls with a BMI > 25 kg/m2 refutes a role for chronic airway disease and implicates BMI as the main culprit.