Kırıkkale Üniversitesi Pediatri Polikliniğine baş ağrısı ile başvuran çocukların değerlendirilmesi
Evaluation of children who admitted to Kırıkkale University Pediatric Clinic with headache
  1. Tez No: 164284
  2. Yazar: SEMRA SAYGI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. DİDEM ALİEFENDİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Baş ağrısı, Çocuk, Etyoloji, Diyagnoz ), Headache, children, etiology, diagnosis)
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Saygı S., Kırıkkale Üniversitesi Pediatri Polikliniğine Baş Ağrısı İle Başvuran Çocukların Değerlendirilmesi, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi, Kırıkkale 2005. Baş ağrısı erişkinlerde olduğu kadar çocuklarda da sık görülen bir yakınmadır. Bu prospektif çalışma baş ağrısı yakınması olan çocuklarda etiyolojik ve klinik özellikleri araştırmak için planlandı. Nisan 2002 -Aralık 2004 tarihleri arasında, Kırıkkale Üniversitesi Pediatri polikliniğine baş ağrısı yakınmasıyla getirilen, yaşları 4 ile 16 yaş arasında (ortalama 11.2 ± 3.4 yıl) olan, toplam 1 16 hastanın ( %48 kız, %52 erkek), etiyolojik ve klinik özellikleri incelendi. Baş ağrıları“International Headache Society”(IHS) kriterlerine göre tiplendirildi. Olguların çoğunluğu 7-12 yaş grubunda (%68.1) idi. Hastaların %59'unun şikayetinin süresi 1-7 gün arasında idi. Baş ağrısı nedenleri arasında ilk sırayı 102 hasta ile akut sinüzit (%87.9) almakta idi. Diğer nedenler sırasıyla, altı hastada migren (%5.17), iki hastada gerilim tipi baş ağrısı (%1.7), iki hastada AV malformasyon (%1.7), bir hastada post travmatik küme tipi baş ağrısı (%0.86), bir hastada hipofiz adenomu idi (%0.86). İki hasta sınıflandırılamayan baş ağrıları grubunda idi. Migren ve gerilim tipi baş ağrısı olan hastaların tümünde stres, emosyonel gerginlik, güneşe maruz kalma, gürültü, yorgunluk gibi presipitan faktörler bulunmaktaydı. Yedi hastada anormal kraniyal görüntüleme bulgusu vardı ancak bu bulguların sadece üçü direk başağrısı ile ilişkiliydi. Sonuç olarak, çalışmamızda çocuklardaki başağrılarının büyük çoğunluğunun akut sinüzit ve migren gibi benign nedenlere bağlı olduğu görülmüştür. Bu nedenle, baş ağrısı ile başvuran her çocuğun ayrıntılı bir şekilde klinik olarak değerlendirilerek etiyolojinin aydınlanabileceği ve ancak seçilmiş vakalarda görüntüleme yöntemlerinin yararlı olabileceği kanısına varılmıştır. (
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Saygı S., Evaluation of children who admitted to Kırıkkale University Pediatric Clinic with headache. Kırıkkale University Faculty of Medicine Department of Pediatrics. Speciality thesis, KIRIKKALE 2005 Headache is frequent complaint seen in children as seen in adults. This prospective study was planned to investigate the etiology and clinical features in children with headache. Between April 2002 and December 2004, etiological and clinical characteristic of 116 patients (48 %girl, 52 %boy) who admitted to Kırıkkale University Pediatric Clinic with headache whose age were between 4 and 16 years (median 11.2 + 3.4 years) were evaluated. Headaches were classified according to the criteria of the“International Headache Society”. The majority of cases' (68.1 %) age were between 7-12 years. Fifty nine percent of the patients' duration of headache were changed between 1-7 days. The most common cause of headache was acute sinusitis in 102 patients (86,3 %), followed by migraine in 6 patients (5,3 %), tension type headache in two patients (1,7 %), arteriovenous malformation in two patients (1,7 %), posttravmatic cluster headache in one patient, pituitary adenoma in one patient and unclassified causes in remaining two patients (1,7 %). Precipitating factors such as stress, emotional tension, exposure to sunlight, noisy environment or fatique were present in all cases with migraine and also tension type headache. Neuroimaging techniques abnormal in seven patients but only three of these abnormalities were directly related to headache. In conclusion, this study showed that the most common reasons of headache in children are benign conditions as sinusitis and migraine. Because of this, in most of the patients detailed clinical evaluation will be enough for diagnosis and neuroimagining methods will be useful only in selected patients. (