Sağlıklı bireylerde cerebrum-diencephalon ve cerebellum hacimleri ile toplam intrakraniyal hacmin manyetik rezonans görüntüleme yöntemi ile değerlendirilmesi
Evaluation of cerebrum-diencephalon, cerebellum volume and total intracranial volume by magnetic resonance imaging technique
  1. Tez No: 164588
  2. Yazar: NÜKET MAS
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MÜRVET TUNCEL, PROF.DR. RUHGÜN BAŞAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: cerebrum-diencephalon, cerebellum, intrakraniyal hacim, manyetik rezonans, cerebrum-diencephalon, cerebellum, intracranial volume, magnetic resonance
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Yaşlanma sürecine bağlı olarak, bireyin beyin anatomisinde saptanan hacimsel değişiklikler ya da hastalıklarda ortaya konulmuş beyin hacim analizleri, bilim adamlarının özellikle son dönemlerde ilgisini çeken bir konu olmuştur. Araştırmamızda, MRI yöntemi kullanılarak, her iki cinsiyetteki sağlıklı bireylerin, dekatlara göre, normal anatomik beyin dokularındaki cerebrum-diencephalon, cerebellum hacimleri ile toplam intrakraniyal hacimleri manuel ölçme yoluyla değerlendirildi. Çalışmada, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi'inde çeşitli klinik bölümlerinde ayaktan takip edilen, 84 sağlıklı birey (42'si erkek, 42'si kadın), dekatlara göre 6 grupta (10-19, 20-29, 30-39, 40-49, 50-59 ile 60 yaş ve üstü)MRI yöntemi ile incelendi. Volumetrik değerler Osiris 4.18 bilgisayar programı yardımıyla manuel olarak hesaplanıp, istatistiksel analiz yöntemi ile değerlendirildi. Dekatlar ile cerebrum-diencephalon, cerebellum ile total intrakraniyal hacimlerinin korelasyon değerlendirmesi yapıldığında arasında negatif korelasyon olduğu saptandı.Yaş ile cerebrum-diencephalon, cerebellum ile total intrakraniyal hacimlerinin korelasyon analizinde yine negatif korelasyon olduğu tesbit edildi. Çalışmamızda manuel metodla elde edilen sayısal verilere göre, yaşa ve cinsiyete bağlı olarak cerebrum- diencephalon, cerebellum ile total intrakraniyal hacim değişimlerinin literatür verileriyle genellikle uyumlu olduğu değerlendirilmiştir. Bu azalmanın özellikle 4'üncü dekattan sonra belirginleşmesi dikkat çekicidir. Geniş serili, detaylı ve farklı ölçüm metodolojisi kullanılarak yapılacak karşılaştırmalı çalışmaların, beyin dokularının hacim ölçümlerine ilişkin büyük katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Depending on the period of aging, the volume changing detected in the brain anatomy of the individual or the brain volume analysis proposed in the diseases has been recently the interesting subject for the scientists. In our study, cerebrum-diencephalon, cerebellum and total intracranial volumes in normal anatomical brain tissue in both healthy genders have been assessed using the manual measurement by MRI method. The numerical data obtained fallowing this assessment has been defined statistically, and the scientific contribution has been aimed at forming the standardized normal data base for the further studies. In this study, 84 healthy individuals (42 males, 42 females) from the various outpatient clinics in Hacettepe University Medicine Faculty and Gulhane Military Medicine Academy were examined to the decades in 6 groups (10-19, 20-29, 30-39, 40-49, 50-59 and 60 and over. Volumetric values were calculated by Osiris 4.18 computer program and assessed by statistical analysis method. When correlation assessment of the total intracranial volumes with cerebellum and the cerebrum-diencephalon with the decades were performed, there were negative correlation between them. There was negative correlation in the correlation analysis of the cerebellum with the total intracranial and the cerebrum-diencephalon with the age. In our study, according to the numeric data obtained by the manual methods, it was found out that cerebrum- diencephalon, cerebellum with the total intracranial volume changing depending on the age and the sex were generally suitable with the literature. This reduction is noteworthy especially after the 4th decade. It is considered that the comparative studies to be performed by using the wide serial in details and the different measurement methodology will greatly contribute to the volume measurement of the brain tissue.