Koyun atık fetuslarından Campylobacter Spp. izolasyonu-identifikasyonu ve antibiyotiklere olan direnci
Isolation-identification of Campylobacter Spp. from aborter sheep fetuses and resistance to antibiotics
- Tez No: 164840
- Danışmanlar: PROF. DR. KADRİ GÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Koyun, Atık, Campylobacter spp, Antibiyotik direnci, Sheep, Abort, Campylobacter spp, Antibiotic resistance
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmada, Diyarbakır ve çevresinden temin edilen atık koyun fetuslarından Campylobacter spp.'nin izolasyonu ve identifikasyonu amaçlandı. Bakterinin izolasyonu için konvansiyonel yöntemler kullanıldı, izole edilen suşların identifikasyonu için ise bakterinin biyokimyasal, üreme ve tolerans özelliklerinden faydalanıldı. 25 farklı yerleşim biriminden getirilen 100 koyun atık fetusunun 10 adetinde (%10) Campylobacter spp. izole edildi. Bulunan mikroorganizmaların 7'si C. fetus subsp. fetus, 3'ü C. jejuni olarak identifiye edildi. Identifiye edilen suşlar üzerinde yapılan antibiyotik duyarlılık testlerinde tüm suşlar penisiline dirençli bulunurken, 9 suş streptomisine orta derecede duyarlı, 8 suş tetrasikline orta derecede duyarlı ve gentamisin ile neomisine duyarlı, 7 suş eritromisine duyarlı, tüm suşlar ise %100 oranında enrofloksasine duyarlı bulundu.
Özet (Çeviri)
In this study, isolation and identification of Campylobacter spp. from aborted sheep fetuses ensured in Diyarbakır and province were investigated. Conventional methods were used for isolation of Campylobacter spp. isolated strains were identified according to their properties as biochemical reproduction, at different temperature and tolerance to different chemical substances. Campylobacter spp. were isolated from 10 % of 100 aborted sheep fetuses from 25 different origins. Out of 10 Campylobacter strains isolated, 7 were identified as C. fetus subsp. fetus, 3 as C. jejuni. Identified Campylobacter strains were tested in Antibiotic Sensitivity tests. All (100 %) of Campylobacter strains were found as resistance to penicillin but sensitive to enrofloxacin. We found that 9 Campylobacter strains middle grade sensitive to streptomycin, 8 strains sensitive to gentamycin & neomycin and tetracycline as middle grade sensitive, 7 strains were found as sensitive to erythromycin.