Astım tedavisinde kullanılan montelukastin alerjik prit testleri üzerine etkisi
- Tez No: 164930
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MÜNİRE GÖKIRMAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: asthma, allergy, allergy test, skin prick test, antileukotrienes, montelukast. 60
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
7- ÖZET ASTIM TEDAVİSİNDE KULLANILAN MONTELUKAST'IN ALERJİK PRİK TESTLERİ ÜZERİNE ETKİSİ AMAÇ: Astım tedavisinde kullanılan lökotrien reseptör antagonist montelukastın, terapötik dozda kullanıldığında, prik testleri üzerinde etkisi olup olmadığının araştırılması. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışma, hafif persistan astım tanısı almış olan ve tedavi öncesi yapılan prik testinde histamin dışında en az bir alerjene karşı duyarlılık tespit edilen, yaşlan 21-47 arasında olan 43 hasta ile yapıldı. Bütün hastalara 14 gün boyunca 10 mg/gün montelukast verildi. Hastalara ilaç başlanmadan önce bir kez, tedavi sırasında yedi gün ara ile iki kez ve ilaç bırakıldıktan yedi gün sonra bir kez olmak üzere toplam dört kez, histamin ve spesifik alerj enlerden oluşan prik testi uygulandı. BULGULAR: Çalışma yaş ortalaması 34,40 ± 8,44 olan 20 hasta (E/K= 8/12) ile tamamlandı. Çalışma sırasında hiçbir hastada ilacın bırakılmasını gerektirecek ciddi bir yan etki ortaya çıkmadı. Tüm olgularda gliserosalin (negatif kontrol) ve Aspergillus fumigatus'a. bağlı duyarlılık negatifti. Histamine bağlı ödem çapı yedinci günde azalmış, on dördüncü günde bu azalma devam etmiş ve başlangıç gününe göre anlamlı farklılık göstermiştir. Yedi günlük ilaçsız dönemin sonunda oluşan ortalama ödem çapı 14. güne göre anlamlı düzeyde artmış olup başlangıç günü değerleri ile anlamlı farklılık saptanmamıştır. Histamin dışı spesifik alerjenlere bağlı ödem çapı ilaç kullanımı ile birlikte azalmıştır, istatistiksel anlamlı sonuçlar her alerjen için hasta sayısının 6 ve üzerinde olduğu ev 57tozu akarları (D.farinae ve D.Pteronyssinus), küf mantarları, çayır çimen otlan, alerj enlerinde gözlenmiştir. Prik test pozitif alerjen sayısı montelukast tedavisinin yedinci ve on dördüncü gününde azalmış, ilacın bırakılmasından sonraki yedinci günde ise anlamlı derecede artmıştır. SONUÇ: 10 mg/gün dozunda, 7-14 gün kullanılan montelukast, histamin ve çeşitli özgül alerjenlere karşı cillte oluşan ödem reaksiyonunu baskılamaktadır. Montelukast tedavisi düşünülen hastalarda ilaç başlanmadan önce, tedavi almakta olan hastalarda ise montelukastın kesilmesinden en az yedi gün sonra prik testlerinin yapılması uygun olacaktır. Anahtar kelimeler, astım, alerji, alerji testleri, prik test, lökotrien antagonistleri, montelukast. 58
Özet (Çeviri)
8- SUMMARY THE EFFECT OF MONTELUKAST -A DRUG USED IN ASTHMA THERAPY- ON ALLERGIC SKIN PRICK TESTS AIM: To evaluate the effect of montelukast, a leukotriene receptor antagonist, on skin prick tests, when it is used in asthma therapy in therapeutic.doses. MATERIALS AND METHODS: Patients diagnosed as mild persistant asthma and positive to a spesific allergen except histamine in prick test, were recruited. Forty three patients aged between 21-47 years were studied. All of them were administered 10 mg montelukast once daily for two weeks. Prick tests were performed by histamine and specific allergens totally for four times; on the first, seventh, fourteenth days and after a washout period of one week, on the 21st day. RESULTS: The study was completed with 20 patients (M/F=8/12) with a mean age of 34.40 ± 8.44. None of them left the study because of an adverse reaction. All patients were negative for gliserosaline (negative control) and Aspergillus fumigatus allergen. Wheal diameter of histamine decreased by the seventh and fourteenth days of treatment, the results on the fourteenth day was statistically significant. After a washout period of one week, mean wheal diameter increase were evident, and there were no difference between the first and 21st days measurements. By montelukast treatment wheal diameters of spesific allergens were also decreased. Statistically significant 59results were seen in the allergen groups as house dust mite (D.farinae ve D. Pteronyssinus ), mould mix, grass mix I-H that consist of at least six patients. The changes in the number of positive skin prick test results were also evaluated. On the seventh and fourteenth days the number of positive allergens were decreased, and at the end of a one week washout period, increased clearly. CONCLUSIONS: Montelukast when used 10 mg once daily for 7-14 days, inhibits the wheal reaction to histamine and specific allergens in skin prick tests. Montelukast therapy must be stopped for at least seven days before skin prick tests. It is better to perform skin prick tests before the beginning of montelukast treatment.