Atrofik gastriti olan hastalarda serum B12 vitamini folik asit ve homosistein düzeyleri
Vitamine B12, folic acide and homocysteine levels in patients with atrophic gastritis
- Tez No: 165323
- Danışmanlar: PROF.DR. İLKAY ŞİMŞEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Atrofik gastrit, B12 vitamini, homosistein, erken ateroskleroz 1, Atrophic gastritis, vitamine B12, homocysteine, premature atherosclerosis
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
I. ÖZET Atrofik Gastriti Olan Hastalarda Serum B12 Vitamini Folik Asit ve Homosistein Düzeyleri Amaç: Atrofik gastrit Helicobacter pylori ve/veya otoimmün sebeple oluşmakta ve B12 vitamini eksikliğine neden olmaktadır. Homosistein düzeylerinin yüksekliği sıklıkla metionin metabolizmasında enzimatik kofaktör olarak rol oynayan B12 vitamini ve/veya folik asit düzeylerinin düşüklüğüyle ilişkilidir. Serum homosistein düzeyinin yüksekliği ateroskleroz için bağımsız bir risk faktörüdür. Bu çalışmamızda atrofik gastritin B12 vitamini eksikliği aracılığıyla hiperhomosisteinemiye ve hiperhomosisteineminin de ateroskleroza neden olmasına bağlı olarak; atrofik gastrit ve erken ateroskleroz arasındaki olası ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Metod: Çalışmaya Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı'nda endoskopi uygulanan ve mide biopsi örneğinde histopatolojik olarak atrofik gastrit saptanan 34 hasta (21 'i kadın 13'ü erkek ortalama yaş=56,56±6,74) alındı (Hasta grubu). Kontrol grubuna endoskopik ve histopatolojik olarak atrofik gastrit saptanmayan; hasta grubuna göre kardiyovasküler risk faktörleri açısından anlamlı farklılığı olmayan 35 olgu (21'i kadın 14'ü erkek ortalama yaş=55,06±7,26) alındı. Mide atrofisinin varlığı ve derecesi histolojik yöntemle, Helicobacter pylori infeksiyonunun varlığı histolojik ve serolojik yöntemle, vücut kitle indeksi (VKİ) standart ölçümle, açlık kan şekeri (AKŞ), serum kreatinin, total kolesterol (TK), trigliserid (TG), düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol (LDL-K), yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterol (HDL-K), B12 vitamini, folik asit (FA), homosistein (Hey) biyokimyasal yöntemle ölçüldü. Erken aterosklerozun varlığı açısından karotis intima media kalınlığı (KİMK) B-mode ultrasonografıyle değerlendirildi. Bulgular: Atrofik gastrit grubunda kontrol grubuna göre serum B12 vitamini düzeyleri anlamlı olarak düşük (p=0.000), homosistein düzeyleri anlamlı olarak yüksek (p=0.013) bulundu. Serum folik asit düzeyleri arasında anlamlı fark yoktu (p=0.523). KİMK ölçümleri atrofik gastriti olan hastalarda olmayanlara göre görece olarak yüksek saptanmakla birlikte (0,516 mm'ye karşı 0,469mm) aralarında anlamlı farklılık yoktu (p=0.094). Sonuç: Çalışma sonunda atrofik gastritin B12 vitamin eksikliği nedeniyle kardiyovasküler hastalık ve ateroskleroz için bağımsız bir risk faktörü olan hiperhomosisteinemiye yol açabileceğini gözlemledik. Fakat atrofik gastriti olan olgularda erken aterosklerozun ultrasonografik değerlendirmesinde kontrol grubuna göre istatistiksel anlamlı fark saptamadık.
Özet (Çeviri)
II. SUMMARY Vitamine B12 Folic acide and Homocysteine Levels in Patients with Atrophic Gastritis Objective: Atrophic gastritis is seen due to H pylori infection and/or autoimmune diseases and can cause vitamine B12 deficiency. High homocysteine level are related with low vitamine B12 and/or folic acide levels which are enzymatic cofactors in methionine metabolism. High serum homocysteine level is an independent risk factor for atherosclerosis. In the present study we have aimed to show to possible relation between atrophic gastritis and premature atherosclerosis. Methods: We enrolled 34 patients (21 female 13 male, mean age 56,56 years) with atrophic gastritis which were diagnosed by endoscopic and histopathological examination. In the control group 35 patient (21 female,14 male, mean age 55,06 years) who were shown to be normal by endoscopic and histopatological examination were studied. There was no significant difference in aspect of classical cardiovascular disease risk factor. The presence and degree of atrophic gastritis was examined by histological methods. The presence of H pylori infection was examined by histological and serological methods. Body mass index was measured by standard technique blood fasting glucose, serum creatinine, total cholesterol, tryglyseride, LDL, HDL, vitamine B12, folic acide and homocysteine levels were measured by biochemical methods. Carotis intima media thickness (CIMT) was measured by B mode ultrasonography to examine the premature atherosclerosis. Results: Serum vitamine B12 levels were significantly lower (p=0.00) and homocysteine levels were significantly higher (p=0.013) in atrophic gastritis group. There was no statistically significant difference in serum folic acide levels between two groups (p=0.523). CIMT levels were higher in atrophic gastritis group than in control group ( 0,516 mm vs 0.465 mm), but this difference did not reveal statistical significance (p=0,094) Conclusion: Our results suggest that atrophic gastritis can cause hyperhomocysteinemia which is an independent risk factor for atherosclerosis and cardiovascular diseases. But we did not find statistically meaningful difference in ultrasonographic examination of premature atherosclerosis between atrophic gastritis and control group.