Yüz kontak dermatitli hastalarda patch test sonuçları
Patch test result in patients with contact dermatitis
  1. Tez No: 165490
  2. Yazar: ARMIN MOSHTAGH GOHARI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYNUR AKYOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Yüz Kontakt Dermatit, Patch Test Sonuçları 28, Facial Contact Dermatitis, Patch Test Result 29
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
7.0ZET Yüz Kontakt Dermitli Hastalarda Patch Test Sonuçları Bu çalışmada, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Polikliniğine başvuran 163'ü kadın, 59'u erkek, toplam 222 yüz kontakt dermatitli hastaya, ICDRG'nin kabul ettiği sık rastlanan allerjcnlerden oluşan modifiye standart patch test serisi ve özel koruyucu serisi ile patch test (yama testi) uygulanmıştır. Hastalar yaş, cinsiyet, lokalizasyon özellikleri muhtemel kontaktan madde ile temas, atopi bulguları ve kontakt dermatit-atopi ilişkisi yönünden değerlendirilmişlerdir. Çalışmaya alınan 0-39 ve 40-79 yaş grubundaki kadın olgu sayısı erkek olgu sayısına göre anlamlı derecede farklı olarak değerlendirilmiştir. Olguların 83'ünde standart patch test serisi ve özel koruyucu serisinde yer alan maddelerle %37,38 oranında pozitif reaksiyon elde edilmiştir. Patch test pozitifliği kadın olgularda erkek olgulara göre anlamlı derecede farklılık göstermiştir. En fazla kontakt duyarlığa neden olan maddeler sırasıyla nikel sülfat (%17,5), kobalt klorür (%4,5), potasyum dikromat (%4,5), primin (%3,1), fragrance mix (%3,1) ve neomisin (%2,2) olarak bulunmuştur. Koruyucu serisinde yer alan Kuaternium 15, Euxyl K 400 ve Benzalkonium Klorüre karşı birer olguda pozitif reaksiyon elde edilmiştir. Primin, prafenilendiamin, neomisin sülfat, fragrance mix, BBF resin ise en sık karşılaşılan ilişkili allerjenler olarak değerlendirilmişlerdir. Yaygın yüz tutulumu gösteren olgularla göz kapağı tutulumu gösteren olgular arasında patch test pozitifliği açısından bir farklılık saptanmamıştır. Atopi pozitifliği gösteren olgularda %32 oranında kontakt duyarlık saptanmış ve bu oran atopi negatif olgulara göre anlamlı olarak değerlendirilmemiştir. Tüm allerjenlerle ayrı ayrı yapılan değerlendirmelerde atopi pozitifliği ve kontakt duyarlık oranlan arasında da anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Diğer literatür bilgilerine göre daha detaylı bir biçimde yapılan bu çalışma, yüz kontakt dermatitlerinde etyolojik faktörlerin daha iyi belirlenmesi ve yeni tedavi yaklaşımlarına ışık tutulması açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
8.SUMMARY Patch Test Result In Patients With Contact Dermatitis In this study,a total of 222 Contact dermatitis patients including 163 women and 59 men who came to the Dermatology polyclinic at Ankara University Faculty of Medicine, have undergone modified standard patch test series, special protective series and patch test consisting of most common allergenics accepted by ICDRG. The patients have been evaluated based on their age, sex, localization characteristics, contact with likely contactant substances, atopic findings and relation between contact dermatite atopy. The number of women cases aged between 0-39 and 40-79 has been evaluated differently from the number of men. In 83 cases, a 37.3 8% positive reaction was obtained with substances in the standard patch test series and special protective series. Patch test positiveness differed in women's cases compared to men's. Substances that cause the most contact sensitivity are Nickel Sulphate (17.5%), Cobalt Chloride (4.5%), Potassium Dicromat (4.5%), Primine (3.1%), Fragrance Mix (3.1%) and Neomicin (2.2%). A positive reaction was obtained in one case each in Quatemium 15, Euxyl K 400 and Benzalkonium Chloride in the protective series. Primine, Prafenilendiamin, Neomicin Sulphate, Fragrance Mix, BBF resin were assessed as most occurring related allergenics. No differences from the standpoint of patch test positiveness were found in cases that show widespread facial Paralysis and those showing eyelid paralysis. 32% Contact sensitivity was determined in cases showing atopic positiveness and this rate was not assessed meaningfully according to atopic negative cases. A meaningful difference was not observed between atopic positiveness and contact sensitivity rates as a result of separate assessment in all allergenics. This study was made in a more detailed way compared to other literary information and it carries importance from the standpoint of better determining ethiological factors in facial contact dermatites and casting new light on approaches to new methods of treatment.